Nicolas Maduro;Venezuela;Juan Guaidó;

2019-01-28 17:36:08

Guaidó a hadseregnek udvarol

Új tömegmegmozdulásokra szólított fel Juan Guaidó, aki múlt szerdán Venezuela elnökévé kiáltotta ki magát. A tét továbbra is az: sikerül-e a maga oldalára állítani a hadsereget.

Ez azért nem lesz könnyű, mert a tisztek is a korrupt rendszer részei. Guaidó szerdára szólította fel a lakosságot a Nicolás Maduro államfővel szembeni megmozdulásokra. Hozzátette, a katonaságnak is a „nép oldalára” kell állnia.

Szombatra pedig kiterjedt mozgósítást hirdetett meg „Venezuelában és az egész világon” - fogalmazott. Így próbál meg érvényt szerezni annak az ultimátumnak, amelyet a múlt héten intézett Maduróhoz. Az Európai Unió a hét végéig adott határidőt az államfőnek új választások kiírására, ha ezt nem teszi meg, akkor az Unió – az Egyesült Államok, Brazília, Izrael és egy sor más állam után – Guaidót ismeri el az ország vezetőjének. Maduro a CNN Türk televízióban visszautasította az ultimátumot, „szemtelenségnek” nevezve azt. Oroszország, Kína és Irán mellett Ankara is kiállt Maduro mellett.

Guaidó múlt szerdán arra hivatkozva nevezte ki ideiglenes elnöknek magát, hogy Maduro tavaly nem demokratikus voksoláson hosszabbította meg államfői mandátumát, ezért nem tekinthető legitim vezetőnek. Függetlenül azonban attól, hogy komoly nemzetközi nyomás nehezedik Maduróra, addig Guaidónak nincs lehetősége kiépíteni hatalmi pozícióit, amíg a hadsereg nem támogatja. Ugyan Venezuelának az Egyesült Államokba akkreditált katonai attaséja videófelvételen jelentette be, az ellenzéki politikust tekinti elnöknek. Ez azonban kevés, s nehéz lesz a venezuelai tiszteket meggyőzni, akik Maduro korrupt rendszerének legfőbb helytartói és haszonélvezői. Egy hatalomváltás nyomán veszélybe kerülnének saját privilégiumaik.

Maduro mindent meg is tesz azért, hogy maga mellett tartsa a katonai vezetést. Vasárnap demonstratíve a tisztekkel mutatkozott, Vladimir Padrino védelmi miniszterrel egy katonai hadgyakorlatot keresett fel, melynek során egyebek mellett légvédelmi rakétákat lőttek ki. Ez a látogatás egyetlen célt szolgált, az államfő azt akarta bizonyítani, hogy élvezi a hadsereg feltétlen támogatását. A fegyveres erők jelenlévő tagjai így köszöntötték: „Mindig hűségesek maradunk, sosem leszünk árulók”.

Közben azonban Guaidó is udvarol a katonaságnak, de nem a tiszteket, hanem az alacsonyabb rangú katonákat. A Twitteren tette közzé felhívását, amelyben büntetlenséget ígért a hadsereg tagjainak. Felszólította őket, „ne lőjetek a venezuelai népre”. Hírek szerint az egyszerű katonák körében nőttön nő az elégedetlenség.