Marad a hideg, néhol havazás is lehet

Publikálás dátuma
2019.01.28. 15:24

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
A következő napokban akár -10 fokot is mérhetünk.
Kedden északnyugaton és a középső országrészben közepesen, máshol erősen felhős lesz az ég. Északkeleten még néhol lehet havazás, délnyugaton pedig helyenként eső, havas eső fordulhat elő. Az északnyugati szél megélénkül, néhol meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és -7 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +6 fok között valószínű. 
Szerdán éjszaka többfelé köd, illetve alacsonyszintű rétegfelhőzet képződik, előbbi a déli órákra nagyrészt feloszlik, viszont a felhőzet többnyire tartósan megmarad. A keleti határvidéken helyenként kisebb eső, ónos eső fordulhat elő, de máshol nem valószínű csapadék. Napközben többfelé megélénkül a keleti, délkeleti szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -2 és -7 fok között, a kevésbé felhős, havas tájakon -10 fok körül alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és +4 fok között várható.
Csütörtökön többnyire erősen felhős lesz az ég. Elszórtan várható kisebb csapadék: nyugaton hó, havas eső, máshol általában havas eső, eső lehet. A délire forduló szél általában mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és -6, a legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +5 fok között alakul.
Pénteken szakadozott felhőzet mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A reggeli ködfoltok feloszlanak. Elszórtan – nagyobb eséllyel reggel, délelőtt, illetve este – valószínű csapadék: kezdetben hó, havas eső is lehet, délutántól inkább már csak eső várható. A délkeleti, déli szél – elsősorban a Dunántúl északi részén – többfelé megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és -6, a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 3 és 8, az Északi-középhegység térségében 0 és +2 fok között várható.
Szombaton többnyire erősen felhős vagy borult időre számíthatunk, és többfelé várható eső, zápor. A délkeleti, déli szelet nagy területen erős lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és +5, a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 8 és 13 fok között alakul, de az Északi-középhegység térségében néhány fokkal gyengébb lesz a felmelegedés.
Vasárnap is borult lesz az ég, eső és zápor valószínű. A délkeleti, keleti szél egyre többfelé északira fordul, és élénk, helyenként erős lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 6, a legmagasabb nappali hőmérséklet 4 és 12 fok között várható, délkeleten, keleten lesz az enyhébb idő.
Szerző

Horváth Csaba: Budapest többet érdemel

Publikálás dátuma
2019.01.28. 15:15

Fotó: Mohai Balázs / MTI
„Győzzük le a Fidesz NER-jét, amely Budapest kifosztására szakosodott“ – üzente a politikus.
Számít a budapestiek bizalmára és arra, hogy a főváros végre megkapja azt ami jár, mert Budapest többet érdemel – erről beszélt Horváth Csaba szocialista főpolgármester-jelölt hétfőn, Csepelen tartott sajtótájékoztatóján. A politikus azoknak a támogatását kérte, akik egyet értenek azzal, hogy Orbán, Tarlós és a Fidesz NER-jével szemben egy erős, határozott és egyértelmű ajánlat kell. „Győzzük le a Fidesz NER-jét, amely Budapest kifosztására szakosodott“ – fogalmazott Horváth Csaba. Azt mondta, hogy ha Budapest főpolgármesterévé választják, nem ellenzéki főpolgármestere lesz a fővárosnak, hanem egy olyan budapesti, aki csak és kizárólag a főváros érdekeit hajlandó képviselni és a budapestieket szolgálni.
Horváth Csaba a sajtótájékoztató után leadta a voksát. A helyszínen Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője arról beszélt: 2018. április 8-án a csepeliek úgy döntöttek, nem kérnek a Fidesz kormányzásából, és ellenzéki képviselőt juttattak a parlamentbe. „Nem kérnek Orbán Viktorból, és nem kérnek Németh Szilárdból” – tette hozzá.
Az ország első előválasztása hétfő reggel indult: tömött sorokat sehol nem láttunk, de sok eltökélt, dühös szavazó akadt, aki rögtön a szavazóhelyiségek megnyitása után leadta voksát. Az erről szóló riportunkat itt, a Karácsony Gergellyel és Horváth Csabával készített interjúnkat pedig itt olvashatja. Az előválasztás részleteiről itt írtunk bővebben.
Szerző

Karácsony: A demokrácia új minősége az előválasztás

Publikálás dátuma
2019.01.28. 14:41

Fotó: Lakos Gábor
Végre a fővárosiak dönthetik el, milyen Budapestet szeretnének – mondta a politikus.
A demokrácia új minőségeként beszélt a baloldali pártok hétfőn indult főpolgármester-jelölti előválasztásáról Karácsony Gergely, a Párbeszéd jelöltje, aki – elmondása szerint – olyan főpolgármester-jelölt, majd főpolgármester szeretne lenni, aki „együtt lélegez”, együtt gondolkodik a várossal, és azt a programot valósítja meg, amelyet közösen alkotott meg a fővárosiakkal. Karácsony Gergely hétfőn Budapesten, a Nyugati téren, az előválasztás egyik helyszínén tartott sajtótájékoztatón az MTI tudósítása szerint azt mondta: büszke arra, hogy a baloldali pártok rászánták magukat, hogy helyzetbe hozzák a demokrácia főszereplőit, a választópolgárokat. Nemcsak beszélnek a demokráciáról – folytatta –, hanem ki is nyitják a politizálás kapuit, végre a fővárosiak dönthetik el, milyen Budapestet szeretnének és ki az a jelölt, akit ringbe küldenek a főpolgármester-választáson. A politikus, aki Zugló polgármestere is, arra buzdította a választókat, hogy változtassák meg Budapestet, a vasárnapig tartó előválasztáson támogassák azt a jelöltet, akinek a legtöbb esélye van Tarlós István főpolgármesterrel szemben. Büszke vagyok arra, hogy ez a jelölt én vagyok – fogalmazott. Hozzátette: ha az előválasztás mostani első fordulójában megkapja a választópolgárok többségének bizalmát, szeretné, ha a budapesti választókkal közösen találnák ki, milyen Budapestet szeretnének.
Puzsér Róbertnek, az LMP által is támogatott független főpolgármester-jelöltnek a megnyilvánulásait firtató kérdésre Karácsony Gergely közölte: Puzsér Róbert Facebook-bejegyzései nem érik el az ingerküszöbét, tiszteletben tartja a véleményét, vitatkozni nem szeretne vele. Arra a felvetésre, hogy a szocialisták főpolgármester-jelöltje, Horváth Csaba több ajánlást gyűjtött, a Párbeszéd társelnöke azt mondta, a választást szavazatokkal mérik és nem ajánlásokkal. Az ajánlások közötti apró különbség nem jelent semmit – tette hozzá, jelezve: mindenki támogatását büszkén vállalja, legyen az volt miniszterelnök vagy egy budapesti polgár. Egy másik kérdésre elmondta: tízezres részvétellel elégedett lenne, de azt is eredménynek tartaná, ha csak pár ezren mennek el, mivel eddig ennyien sem mondhatták el a véleményüket ilyen keretek között. Karácsony Gergely sajtótájékoztató után leadta szavazatát a Nyugati téren felállított sátorban.
Az ország első előválasztása hétfő reggel indult: tömött sorokat sehol nem láttunk, de sok eltökélt, dühös szavazó akadt, aki rögtön a szavazóhelyiségek megnyitása után leadta voksát. Az erről szóló riportunkat itt, a Karácsony Gergellyel és Horváth Csabával készített interjúnkat pedig itt olvashatja. Az előválasztás részleteiről itt írtunk bővebben.
Szerző