Előfizetés

A szlovák közmédiánál folytatja Veiszer Alinda

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.28. 18:12

Fotó: Németh András Péter
A műsorvezető a Pátria Rádióhoz szerződik, egyelőre fél évre írt alá egy heti három órás műsorsávra.
A szlovák közmédia napközben magyar nyelven sugárzó rádiócsatornájához, a Pátria Rádióhoz szerződik Veiszer Alinda. A műsorvezető erről először a SZEMlélek műsorában beszélt, most pedig az Indexnek elmondta: a Pátria Rádió már korábban ajánlott neki szerződést, eddig arról tárgyaltak, pontosan milyen műsort vezessen.
„Egyelőre fél évre írtam alá egy heti három órás műsorsávra. Nem politikáról, hanem – ahogy régebben is – közéletről és kultúráról lesz szó, nyilván elsősorban a magyarországi ügyekről, de szóba kerülhetnek a felvidéki témák is. Teljesen szabad kezet kaptam”

– fogalmazott.

A váltásról a portálnak úgy fogalmazott:
„nagyon örülök, ha valahol a környezetünkben van olyan közmédia, ahová betehetem a lábam, és nem vagyok tiltólistán. Jó csapatba érkezem, a szó klasszikus értelmében újságírók közé.”

Zárt körben temetik Andy Vajnát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.28. 18:08

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
A család kérésére a temetés részletei nem nyilvánosak.
Nem engedik be a sajtót Andy Vajna búcsúztatására csütörtökön – közölte az Index megkeresésére a Nemzeti Örökség Intézete. Hozzátették, hogy a család kérésére a temetés részletei nem nyilvánosak. A portál azután fordult a temetés megszervezéséért felelős állami szervhez, hogy kiderült, a Fiumei úton tartandó szertartáson beszédet mondhat Arnold Schwarzenegger.  
„Megkeresésével kapcsolatban tájékoztatjuk, hogy a család kérésére a temetés részletei nem nyilvánosak, a kérdésekre nem áll módunkban válaszolni. Emellett felhívjuk a figyelmüket arra, hogy a temetés nem lesz sajtónyilvános”

– fogalmazott a Nemzeti Örökség Intézete.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön közölte, hogy a kormány gondoskodik a múlt hétvégén elhunyt Andy Vajna temetéséről, a filmproducer, kormánybiztos végső nyughelye a budapesti Fiumei úti temetőben lesz.

Szakács Árpádot is meghallgatták a meghekkelt Orbán-interjú ügyében

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.28. 17:29

Fotó: Népszava
Törölt fájlok visszaállításával igyekeztek rekonstruálni a történteket.
Szakács Árpádot, a Fidesz sajtójának kultúrharcosát is meghallgatta a bíróság a meghamisított Orbán-interjú miatt indult büntetőeljárásban – írja a Magyar Hang. A lap szerint az ügyet a Veszprémi Járásbíróság tárgyalja, és Szakácsot mint a kormányfővel készült interjú szerzőjét idézte be a bíróság tanúként. A cikkben kiemelik, hogy – noha a cikksorozatával több, a kormányhoz lojális kulturális vezetőt is élesen kritizáló Szakács Árpád újságíróként közszereplő – a tárgyaláson felismerhető képmás készítését nem engedélyezte. Rövidesen aztán kiderült az is, hogy nemcsak személyével, de túl sok érdemi információval sem tud hozzájárulni a történek feltárásához. A lap felidézi, hogy a perben a második tárgyalási napot tartották hétfőn, és az interjú meghekkelésével F. Gábort, a Veszprémi Napló volt digitális menedzserét vádolták meg, ellene információs adat megsértése miatt emeltek vádat.
Kiemeléssel a kérdéses mondatok
A bíróság most egy informatikai szakértőt is meghallgatott. Az ő megállapítása szerint két nappal az interjú megjelenése után F. Gábor számítógépes állománya alól nagy számban töröltek a lomtár megkerülésével fájlokat. Ezek visszaállításával igyekezett rekonstruálni a történteket. A szakvélemény egyébként olyan számítógépről készült, amely – miután F. Gábornak át kellett adnia a PLT szakembereinek –, több programot lefuttattak. A vádlott és a védője ebbe igyekszik kapaszkodni. Akadnak ugyanis olyan fájlok, amelyek keletkezése, elnevezése nem tisztázott. Mivel ezekkel kapcsolatban a szakértő a vádlott ügyvédjének nem minden kérdésére tudott válaszolni, kérésére a bíróság a szakvélemény kiegészítését rendelte el (rosszindulatú, vagy hamisításra utalom nyomokat egyébként nem talált a gépen). Ezen kívül a következő tárgyaláson a PLT újabb munkatársát és igazságügyi szerkesztői szakértőt is meghallgatnak. Utóbbit azért tartja szükségesnek F. Gábor ügyvédje, mert a tanúk egybehangzóan állították: három-négy perc alatt – a szakértő szerint ennyi ideig piszkálták F. Gábor gépéről az interjút – lehetetlen a szerkesztői programban úgy megváltoztatni a kész interjút, hogy az senkinek sem tűnik fel.