Döntött a kormány: ezer forinttal lesz olcsóbb a harkányi fürdő

Publikálás dátuma
2019.01.29. 15:52

Fotó: Habik Csaba
Az Orbán Viktor által jegyzett határozat a legfrissebb Magyar Közlönyben szerepel.
Mindössze ezer forinttal csökkentették a Harkányi Gyógy- és Strandfürdő fejlesztésére adott csaknem félmilliárdos összeget – vette észre az Index a legfrissebb Magyar Közlönyben. A miniszterelnök által jegyzett kormányhatározatban egészen pontosan az szerepel, hogy
a „454 475 500” szövegrész helyébe a „454 474 500” szöveg lép.

Az eredeti összeg egyébként a december 27-i Közlönyben szerepelt, akkor a Pénzügyminisztérium által kezelt Központi tartalékokból irányítottak át ennyi pénzt a Miniszterelnöki Kabinetiroda Turisztikai fejlesztési célelőirányzatába a harkányi fejlesztésre.
Szerző

Nem változott az alapkamat

Publikálás dátuma
2019.01.29. 15:14
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Továbbra is 0,9 százalékos maradt a forint 2016 májusától érvényes alapkamata.
Az elemzők leghamarabb májusban számítanak emelésre, de az sem okozna meglepetést, ha idén egyáltalán nem nyúlnának hozzá a kamat mértékéhez. Ha emelnének a kamaton az a forintnak az euróhoz viszonyított árfolyamának emeléséhez vezetne. De, ha sokáig késlekednek ezzel a lépéssel, akkor forint gyengülni fog.
Szerző
Témák
kamat
Frissítve: 2019.01.29. 15:15

Oroszországi székhelyű fejlesztési bank jön Budapestre

Publikálás dátuma
2019.01.29. 14:29

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A Nemzetközi Beruházási Bank Magyarországra költözése jelentős pozitív hatást gyakorolhat a pénzintézet működésére is – mondta Varga Mihály.
A pénzügyminiszter kiemelte, a lépéssel javulhat a bank beágyazottsága az Európai Unió gazdasági rendszerébe, illetve tovább bővülnek más pénzügyi intézményekkel való együttműködés lehetőségei. Mint fogalmazott: a tagállamok összességében a bank versenyképességének és fejlesztési lehetőségeinek nagymértékű javulását várják a székhely Budapestre költözésétől. A moszkvai székhelyű, multilaterális Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) fejlesztési projektekre, beruházásokra nyújt közép- és hosszú távú hiteleket. A Nemzetközi Beruházási Bank az ENSZ-nél multilaterális kormányközi fejlesztési bankként bejegyzett intézmény, amelynek célja a társadalmi és gazdasági fejlesztés, a jólét és a gazdasági együttműködés elősegítése a tagállamokban. Jelenleg öt szupranacionális (nemzetek feletti) fejlesztési bank székhelye található az Európai Unió területén, de egyik sem a közép-európai régióban.     A szovjet vezetés 1971-ben határozta el, hogy az Európa nyugati felén működő Európai Fejlesztési Bank mintájára létrehozza a szocialista országok közös beruházási bankját. A pénzintézetet 1970-ben a Kölcsönös Gazdasági Segítség Tanácsa (KGST) tagjai közül a Bolgár Népköztársaság, a Magyar Népköztársaság, a Német Demokratikus Köztársaság, a Mongol Népköztársaság, a Lengyel Népköztársaság, a Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetsége és a Csehszlovák Szocialista Köztársaság alapította. Magyarország és Lengyelország az 1998–1999-es orosz pénzügyi válság nyomán lépett ki. A kétezres évek elejére eljelentéktelenedett NBB a hetvenes években kifejezetten komoly hatalmi tényezőnek számított.