Nem érti az Európai Parlament, miért nem vitatkozik vele Orbán

Publikálás dátuma
2019.01.30. 09:30
Az Európai Parlament ülése Illusztráció: Getty Images
A rabszolgatörvény és a közigazgatási bíróságokról szóló törvény elfogadása, a CEU amerikai akkreditációjú képzéseinek kiebrudalása, a kormánypárti sajtót tömörítő médiaalapítvány létrehozása, a kormányzati korrupció újabb megnyilvánulásai. Fejlemények, amelyek a Judith Sargentini EP-jelentésének szeptemberi elfogadása óta történtek, és amelyek biztosan szóba kerülnek a magyarországi alapvető jogok helyzetéről szóló szerda esti EP vitában. A téma újabb megtárgyalását a Zöldek frakciója javasolta a rabszolgatörvény miatt rendezett decemberi tüntetések idején a "napról napra romló" magyarországi közállapotok miatt. A vitát nem követi állásfoglalás elfogadása, mert a Fideszt is soraiban tudó Európai Néppárt frakciója csak ezzel a feltétellel adta támogatását a megrendezéséhez. Mint parlamenti háttérbeszélgetéseinkből kiderült, az eszmecserét viszonylag hűvös érdeklődés előzi meg az EP-ben. Többen nem értik, hogy a magyar miniszterelnök ezúttal miért nem áll ki a politikája védelmében. A Néppárt nem kíván nagy jelentőséget tulajdonítani az Orbán-rendszer ismételt plenáris bírálatának, mivel egyébként is folyik jogállamisági eljárás Magyarország ellen. A balliberális oldal viszont a téma napirendre tűzésével nyomást akar gyakorolni a kormányok képviselőiből álló EU Tanácsra és a soros román uniós elnökségre azért, hogy végre hozzanak érdemi döntéseket a tavaly szeptember óta zajló, és az EP által kezdeményezett 7. cikkelyes folyamat keretében.

Lázár János és az ő vadászkastélya: engedély nélkül sajátították ki közföldeket az önkormányzat szerint

Publikálás dátuma
2019.01.30. 08:35

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Kimérte a földmérő, önkormányzati területet csaptak hozzá a kastélyhoz. A kérdéssel a márciusi közgyűlésen foglalkozik majd Hódmezővásárhely önkormányzata.
Lázár János batidai vadászkastélyhoz vezető út egy részét úgy kerítette le a kastélyt működtető cég, hogy ahhoz nem kért engedélyt az önkormányzattól, írja a hódmezővásárhelyi Polgármesteri Hivatal gyorshír szolgálata nyomán a hvg.hu. A város földmérővel mérette ki a helyszínen, így állapították meg, hogy a magántulajdonhoz csatolt terület az önkormányzat tulajdonában van, de az iratok között nem találtak engedélyt, amely ehhez hozzájárult volna.
"Az utat az önkormányzat írásos engedélye nélkül kerítették el és használták kizárólagosan"

- jelenti ki a gyorshír szolgálat közösségi oldalán. A kialakult helyzet megoldására a kérdést a márciusi közgyűlésen fogják elővenni. Vagy az út használatba adásáról születik majd döntés - vagyis a Lázár-kastély bizonyos feltételekkel megkaphatja azt -, vagy a kastély kerítésének áthelyezéséről. A kastélyt működtető cég jogi képviseletét ellátó ügyvéd már fel is ajánlotta az önkormányzatnak az ellentételezést - bár nem ismerte el, hogy jogszerűtlenül használnák azt jelenleg.
Szerző

Nettó 240 ezer forint - főállású anyasággal pörgethetné fel a kormány a gyerekvállalási kedvet

Publikálás dátuma
2019.01.30. 08:17
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Februárban jelenti be Orbán a nemzeti konzultáció eredményeiből levont "tanulságokat", és a Fidesz terveit a családokkal.
"Nem lehetetlen egy nagy erejű, eddig ismeretlen új elem bevezetése. Ezt meg fogjuk oldani" – fogalmazott Orbán Viktor sejtelmesen a Kossuth rádiónak azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehetne még több gyerekszülésre rávenni a magyar nőket. A hvg.hu a legutóbbi nemzeti konzultáció kérdéseiben véli megtalálni, hogy mire készülhet az Orbán-kormány: ott ugyanis rákérdeztek, hogy támogatnánk-e, hogy az állam elismerje a főállású anyaság intézményét, és állítólag a válaszadók 93,7 százaléka - állítólag 1,27 millió ember - igennel felelt erre.
Hogy a főállású anyaság lehet az új elem, arra utalnak más jelek is. Az egyik kormányközeli lapban, a Magyar Időkben jelent meg januárban egy részletes cikk A főállású anyaság feltételei címmel, mely a Benda József-féle Hozz Világra Még Egy Magyart Mozgalom érveit és elképzeléseit vonultatja fel. Benda József neve 2016-ból lehet ismerős, amikor a szingliadó ötlete mint kormányközeli elképzelés általa bukkant fel.
A hivatásos szülőség egy munkaviszonyt jelentene azoknak, akik úgy döntenek, hogy egy harmadik gyereket is vállalnak, vagy ennél többet

- mondta a hvg.hu-nak nyilatkozó Benda. Ők – szükség esetén egy családi életre nevelés típusú képzés elvégzése után – fizetést kapnának azért, hogy otthon maradjanak a gyerekekkel. Ez lehetne bármelyik szülő. Brenda a most 38-41 éves "Ratkó-unokákra" számít a "demográfiai fordulat" elindításában, korukra való tekintettel pedig fél éven belül bevezetné az új rendszert, mely keretében az átlagfizetésnek megfelelő, havi nettó 236-244 ezret adna a szülőként munkába álló embereknek. Az anyag az Emmihez is eljutott, ők pedig kérdésre azt közölték:
"Orbán Viktor a konzultációból levont tanulságokat, és az azokból fakadó döntéseket a február 10-i évértékelőn fogja a nyilvánosság elé tárni".

Az egyszülős családok szegénységi kockázata magas, több mint egyharmaduk szegénységben vagy nélkülözve, deprivációban él, és ez a tendencia nem csökken - mondta el a lapnak Darvas Ágnes szociológus. A legrosszabb helyzetű csoportok helyzete nem javul, a legalsó jövedelmi tized gyerekei folyamatosan leszakadóban vannak, és éppen ezek a családok nem tudnak élni a 2010 óta megerősödött és kialakított családi adókedvezménnyel, mivel a szülőknek nincs vagy nem elegendő a jövedelmük, a családi pótlék viszont 2008 óta nem nőtt. Hiába költ az állam 2010 óta többet családtámogatásra (ha a családi pótlékot és a családi adókedvezményt együttesen nézzük), ha a GDP-növekedés arányához képest ez mégis kevesebb – mondja a kutató. Így a családi pótlék összege a GDP 1,3 százalékáról lement a GDP 0,8 százalékára.
Nem egy olyan vélemény van, mi szerint a kormánynak előbb létbiztonságot kéne teremtenie, és utána a fentihez hasonló erőltetett megoldások nélkül is mernének családot alapítani az emberek. Ám amíg egy átlagos fizetésből a fiataloknak lakhatásra sem igazán futja, aligha fognak gyereket vállalni.
Szerző
Frissítve: 2019.01.30. 08:21