Tűz ütött ki egy szlovéniai kórházban, két ember meghalt

Publikálás dátuma
2019.01.29. 18:47
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Egy súlyos állapotban lévő sérültet kórházba szállítottak. Három betegről nem tudják, hol vannak.
Tűz ütött ki kedden délután az északnyugat-szlovéniai Jasenice településen működő kórházban – közölte a szlovén rendőrség. A tűz az egyik szobában keletkezett, az épület harmadik emeletén, ahol a palliatív ellátásban részesülő betegek voltak. A POP-TV nem hivatalos információi szerint az egyik beteg gyufával felgyújtotta magát, majd a lángokat átterjedtek egy másik betegre is. Mindketten meghaltak. Három másik páciensről még mindig nem tudják, hol vannak. Ötven beteget és a személyzetet sikerült időben kimenteni az épületből, még a tűzoltók megérkezése előtt. Egy súlyos állapotban lévő sérültet a hatvan kilométerre található ljubljanai központi kórházba szállítottak. A legfrissebb hírek szerint a tűzoltóknak sikerült ellenőrzés alá vonniuk a lángoló épületet.
Szerző
Frissítve: 2019.01.29. 19:46

Kilenc bányászt keresnek egy lengyelországi bányaomlás után

Publikálás dátuma
2019.01.29. 18:01
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Erős földmozgás volt az egyik nyugat-lengyelországi rézbánya mélyén, a 32 ott dolgozó vájárból kilencet egyelőre nem találtak meg a mentőalakulatok.
Erős földrengést észleltek az állami tulajdonú KGHM rézbányatársaság egyik nyugat-lengyelországi tárnájának mélyén, tart a mentőakció, még kilenc bányászt keresnek - közölte az MTI lengyel médiaértesülésekre hivatkozva. A földmozgás pillanatában az alsó-sziléziai Polkowicében működő Rudna bánya érintett szakaszán 32 vájár dolgozott. A TVP Info közszolgálati hírtelevízió úgy tudja: a már kimentett bányászok közül heten könnyebben megsérültek, kórházi vizsgálatra vitték őket. A bányamentők halálos áldozatokról nem számoltak be, de kilenc eltűnt vájárt továbbra is keresnek.

Porosenko újraindul az ukrán elnöki posztért

Publikálás dátuma
2019.01.29. 15:10

Fotó: AFP
Azt mondta, nem akarja félúton abbahagyni „az állam fejlesztését”.
Petro Porosenko ukrán államfő kedden egy kijevi fórumon bejelentette, hogy ismét indul márciusban az elnökválasztáson. Porosenko az MTI összefoglalója szerint azt mondta: azért kér még egy ciklusra mandátumot a választóktól,

hogy szavatolja „Ukrajna euroatlanti integrációjának és függetlenségének visszafordíthatatlanságát”.

Továbbá – mint az UNIAN ukrán hírügynökség beszámolója szerint kifejtette – folytatni kívánja „az ország területi egységének helyreállítását és egy Ukrajna számára előnyös béke megteremtését, hogy befejeződjön egy erős és sikeres állam felépítése, amely képes biztosítani a rendet, a jólétet és a biztonságot minden ukrán számára”. Hozzáfűzte, hogy a jólét a biztonság és a rend nem kevésé fontosak, mint „a hadsereg, a nyelv és a hit”, utalva utóbbi hárommal saját kampány jelszavaira.
Az Ukrajinszka Pravda hírportál tudósítása szerint kijelentette, hogy elnöki munkáját tekintve

van, amire mire büszke lehet, és van, amiért bocsánatot kell kérnie, de nem akarja félúton abbahagyni „az állam fejlesztését”.

„Ötéves államfői ciklusomat lezárva újat kezdek annak érdekében, hogy megőrizzem az európai uniós és a NATO-csatlakozás stratégiai kurzusát, és azt a kurzust, amely Ukrajnát naggyá, sikeressé és boldog emberek országává teszi”

– hangoztatta az elnök.

Porosenko az UNIAN szerint leszögezte, hogy Ukrajna 2024-ben benyújtja az Európai Uniónak csatlakozási kérelmét, amit meggyőződése szerint az EU elfogad, és megkezdi a NATO tagsági cselekvési tervének teljesítését. A fórumon mások mellett jelen volt Epifanyij metropolita, az új autokefál, azaz önálló ukrán ortodox egyház feje és Dmitro Jaros, a nacionalista Jobboldali Szektor (PSZ) volt vezetője is.

Transzparensekkel tüntettek

A fórumnak helyt adó kiállítási központ épülete előtt néhány aktivista „Elnézést, akkor ki is ölette meg Handzjukot?” feliratú transzparenssel tüntetett. A 33 éves herszoni Katerina Handzjuk tavaly ősszel halt bele sérüléseibe több mint két havi kórházi kezelést követően azután, hogy egy férfi kénsavval leöntötte. A napokban derült ki, hogy a támadás megrendelésével újabban meggyanúsított, büntetett előéletű férfi egyaránt dolgozott Porosenko-párti és az elnökválasztás másik favoritjának számító, Julia Timosenko által vezetett Haza pártjához tartozó herszoni városvezetőknek.

Közvélemény-kutatások alapján az első helyen Julija Timosenko áll, de az esélyesek között van a színészből és komikusból lett jelölt, Vologyimir Zelenszkij Zelenszkij is.
Szerző
Frissítve: 2019.01.29. 16:11