Továbbra sincs egyezség az Audinál

Publikálás dátuma
2019.01.29. 20:21
Az Audi-dolgozók sztrájkjával szimpatizálók a cég győri üzeme előtt
Fotó: Krizsán Csaba / MTI
Hat napja sztrájkolnak a győri Audi dolgozói, ami a Volkswagen konszern újabb gyárait kényszeríti leállásra. A tárgyalások érezhetően sűrűsödnek a helyi szakszervezet és a munkáltató között, ám úgy tudjuk, kedden sem született meg a megállapodás az idei béremelésről.
Pedig a cég vezetése már külső szakértő bevonását is kezdeményezte. A múlt csütörtökön meghirdetett egyhetes munkabeszüntetés így kedden este is tartott. Hétfőn éjszakába nyúlóan tárgyalt a cég vezetése az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHSZF) képviselőivel. A munkáltató ekkor már megadta volna az AHSZF által követelt 18 százalékos, de minimum 75 ezer forintos alapbéremelést, de cserében több mint a felére csökkentette volna az évi 620 ezer forintos cafeteria-keretet. Ezt az AHFSZ nem fogadta el. Kedden ezután négyszer is tárgyalóasztalhoz ültek a felek, de úgy tudjuk, az éjszakába nyúló tárgyalások eredménytelenül zárultak. Szerdán így a szakszervezet sztrájkbizottsága ismét összeül, és dönt a további lépésekről. Csütörtök reggel 6-kor lejár a 168 órásra meghirdetett sztrájk határideje: ezt valószínűleg meghosszabbítják, azaz tovább sztrájkolnak a dolgozók. Hacsak addig nem sikerül megegyezni a cégvezetéssel.  Eközben az Audi próbálja jobb belátásra bírni a dolgozókat. "Egy sztrájk mindenkinek fáj! Sztrájk idejére nem kapsz bért!"- vetítették ki azokra a monitorokra, amelyeken korábban munkával kapcsolatos instrukciókat adtak. A vezetők pedig sorra járják a sztrájkoló dolgozókat, és arról próbálják meggyőzni őket, hogy fogadják el a cég ajánlatát, és vegyék fel újra a munkát. Arról is beszélnek, hogy ha folytatódik a sztrájk, akkor az Audi elviszi a termelést Győrből, de legalábbis nem kapnak új megrendeléseket, így a dolgozóknak nem lesz munkájuk. A szakszervezeti vezetők viszont igyekeznek megnyugtatni a dolgozókat, hogy nem fenyeget ilyen veszély. 
A sztrájk támogatottsága egyébként továbbra is magas a dolgozók körében, sokan a délelőttös műszakból maradtak délután is, a gyár kerítésén túlról pedig családtagok és szakszervezetek spontán akciókkal biztatják őket. Utóbbiak egyébként egyre nagyobb számban küldenek szolidaritási nyilatkozatokat is.

A győriek munkabeszüntetése egyre nagyobb problémákat okoz az anyavállalatnak, a Volkswagen-konszern más üzemei is leállásra kényszerülnek az itt gyártott motorok hiánya miatt. Hétfőn az Audi ingolstadti gyárában, kedden pedig a Volkswagen pozsonyi gyárában akadt meg a munka. Előbbiben az Audi A3, A4, A5 és a Q2 modelljeit gyártó szalagok álltak le, és 10 ezer munkavállaló számára rendeltek el kényszerszünetet. Úgy tudni, itt még csütörtökön sem indul el a munka. Pozsonyban egyelőre csak a luxus SUV-ok gyártását korlátozta a hiány, a városi kisautók gyártása korlátozások nélkül folytatódik. A Volkswagen egyébként éppen ebben a gyárában készül most jelentős, mintegy ezerfős létszámleépítésre és a műszakok csökkentésére. A Reuters szerint a Volkswagen a minap be is jelentette: 500, korábban a győri Auditól kölcsönzött munkavállalójuktól válnak meg Pozsonyban. A bejelentésnek nincs köze a sztrájkhoz – a ma7.sk úgy tudja, az érintettek Győrben folytathatják a munkát -, a leépítéseket a Volkswagen a járművek iránti csökkenő globális kereslettel indokolja. A német Manager Magazin ugyanakkor arról írt: az Audi jelentős költségcsökkentésre készül a nagyobb profit érdekében. Az eladások visszaestek, Bram Schot, az Audi Igazgatótanácsának új elnöke viszont – az árbevétel növelésével és a költségek csökkentésével - 2018-2020 között összesen 15 milliárd euróval növelné az üzemi nyereséget. Alexander Seitz, a vállalt pénzügyi vezetője korábban arról beszélt a lapnak, hogy egy alapos költségtakarékossági program nélkül a cég nyereségrátája a következő években a nulla közelébe csökkenhetne. A vállalat vezetősége többek között a személyi költségen spórolna: az üres állásokat ezentúl nem töltenék fel, sőt, a lap információi szerint akár le is építenének. A németországi alkalmazottak foglalkoztatását ugyanakkor továbbra is garantálják 2025-ig.  
Szerző
Frissítve: 2019.01.29. 22:45

317,18 forinton az euró

Publikálás dátuma
2019.01.29. 19:33
Képünk illusztráció
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Erősödött a forint a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben kedd este a reggeli szintekhez képest.
A forint kedden nyolchónapos csúcsra drágult az euróhoz viszonyítva. Az euró jegyzése 317,18 forintra csökkent este negyed nyolc körül a reggel hét órakor jegyzett 317,40 forintról. Az euró kedden 317,07 forint és 317,58 forint között mozgott. A svájci frank árfolyama 279,94 forintról 278,81 forintra, a dolláré pedig 277,63 forintról 277,55 forintra csökkent. Az euró a reggeli 1,1432 dollár után este 1,1427 dolláron állt.
Szerző
Témák
forint euró dollár

Széles Gábor és fideszes képviselők is kaptak állami támogatást a turisztikai ügynökségtől

Publikálás dátuma
2019.01.29. 19:23

Fotó: Népszava
A Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója szerint szakmai szempontok alapján döntöttek a pályázatokról.
Nem csak Mészáros Lőrinc ötcsillagos szállodája kapott a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által indított, összesen 300 milliárd forintos Kisfaludy hotel- és panziófejlesztési program vissza nem térítendő pályázati forrásaiból támogatást, hanem fideszes parlamenti képviselők panziója és Széles Gábor zalacsányi kastélyszállója is – vette észre a napi.hu az MTÜ honlapján lévő adatbázisban. A támogatói okirattal rendelkező pályázatok listája szerint az SGHTHERMÁL Ingatlan Üzemeltető és Fejlesztő Kft. 101 millió forintot kapott a zalacsányi Batthányi Kúria és kastélyszálló fejlesztésére. A portál azt írja, a cég tulajdonosa az SGH Vagyonkezelő Kft. közbeiktatásával Széles Gábor, aki a Videoton Holding Zrt. és a kormánypárti Magyar Hírlap tulajdonosa. De a cikk szerint fideszes parlamenti képviselők is részesültek a pénzosztásból. A támogatói okirattal rendelkező pályázatok listájából kiderült, hogy a Vertical Art Kft. is kapott 60 millió forintot a Vertical art panzió fejlesztésére. Cégadatbázisok alapján pedig a vállalkozás Becsó Károly és Becsó Zsolt fideszes országgyűlési képviselők tulajdonában van. Becsó Károly a salgótarjáni választókerületben nyert a tavaly áprilisi választásokon, testvére pedig a Fidesz országos listájáról lett országgyűlési képviselő. Az MTÜ-listán szerepel a Kolping Hotel Spa & Family Resort fejlesztése is, erre a KOLPING Családi Hotel Vagyonkezelő Kft. kapott 304 millió forintot. Az alsópáhoki Kolping Hotel igazgatója Baldauf Csaba, aki egyben a Szállodaszövetség általános alelnökeként is funkcionál. Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója szerint szakmai szempontok alapján döntöttek a pályázatokról.
Szerző