Márciusig a gyorséttermeknek a vízfelhasználás fenntarthatósága mellett az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését is meg kell tervezniük. Ráadásul úgy, hogy a vállalati klímastratégiákat nyilvánosságra is kell hozniuk. A felszólításhoz mellékelt, tudományos érveket felsorakoztató FAIRR-jelentést a brit befektetési bankár és filantróp Jeremy Coller alapítványának kutatói állították össze. A 80 nagybefektető által szignált levél a 16 ország vezető mezőgazdaság-, társadalom- és orvostudományi kutatóit, valamint ökológusait tömörítő nemzetközi EAT Alapítvány friss jelentésére hivatkozik. Ez alapján a Föld ökológiai stabilitását leginkább az emberiség fenyegeti, végső pusztulásának elkerüléséhez pedig globális mezőgazdasági forradalmat kell végrehajtania. Ehhez a termelés és előállítás fenntartható hozamnövelése mellett a táplálkozást is radikálisan át kell alakítani – írta a Qubit a BBC alapján.
A befektetői csoport nem a húsról akarja lenevelni a gyorséttermeket, illetve vendégeiket. Az EAT bolygódiétának (planetary diet) elnevezett, átlagosan napi 2500 kalóriás étrendben is szerepel marhahúsból készült hamburger, sertés- és baromfitermék, illetve hal is. Azt azonban mindenképpen el akarják érni, hogy a globális piaci szereplők olyan ellátási láncot dolgozzanak ki, amelyek az éttermeik helyi adottságainak figyelembevételével szerzik be az alapanyagokat, és a közvetlen, illetve tágabb környezetüket legkevésbé terhelően szervezzék munkafolyamataikat. A felszólítás mellékleteként elküldött FAIRR-jelentés felhívja a címzettek figyelmét arra is, hogy az egészségügyileg optimális fehérjebevitel nemcsak húskészítményekkel oldható meg. Diófélékkel és tejtermékekkel – tejjel, vajjal, sajtokkal – a nagy részük kiváltható, növényi eredetű élelmiszerekkel kiegészítve pedig a gyorsételek piaca is fenntarthatóvá alakítható.
A lap a Financial News alapján azt írja, egy másik befektetői koalíció az ENSZ decemberi katowicei klímacsúcsán az energiaipar szereplőit szólította fel a klímatudatos cselekvésre, valamint hasonló cselekvési tervek kidolgozására és közzétételére.