A Földnek és az embereknek is jó, globális étrendet alkottak brit kutatók

Publikálás dátuma
2019.01.21 14:14
Illusztráció
Fotó: Pixabay/
Egészséges és a környezet megmentésének elősegítését is szolgálná az az étrend, amelyet londoni és harvardi kutatók ajánlanak minden földlakó számára.
Évente 11 millió korai halálozást lehetne megakadályozni azzal az étrenddel, amelyet londoni és harvardi kutatók állítottak össze. A harminc, étkezéssel foglalkozó tudóst tömörítő EAT-Lancet Commission nemzetközi szervezet az ajánlását az ENSZ egészségügyi szervezetének, a WHO-nak is benyújtja - írta a Mérce. 
A globális étrend egyszerre felel meg az egészséges étkezés elveinek és szolgálná a környezet megmentésének elősegítését, valamint enyhítené a vagyoni egyenlőtlenségek táplálkozásban való visszatükröződését is. Walter Willet, az étrenden dolgozó egyik harvardi professzor szerint bár elsőre nem tűnik változatosnak, sokféle módon lehet az ajánlott hozzávalókból ételt készíteni.
„Nem kemény megvonó diétázást javasolunk itt, olyan egészséges étrendet, ami egyszerre rugalmas és élvezhető is.”
A minden földlakó számára ajánlott étrend sok zöldséget, olajos és száraz magvakat, kevés húst, tojást és tejterméket tartalmaz. A kutatók szerint ha ezt mindenki követné, megoldhatóvá válna 10 milliárd ember fenntartható élelmezése is, nem kellene mezőgazdasági célból több földet lefoglalni, meg lehetne őrizni a vízforrásokat, lelassítható lenne az állatfajok kihalása és minimalizálhatóak lennének a klímaváltozás hatásai is.
Az ajánlás azért nem teljesen globális, Kelet-Ázsiában jóval kevesebb hal fogyasztását, Afrikában pedig a rostban gazdag zöldségek visszaszorítását javasolja, míg a szerzők szerint Európában és Észak-Amerikában a vöröshús-fogyasztás drasztikus csökkentésére lenne szükség. Ennek érdekében a kutatók a húsra kivetett jóval magasabb ÁFA bevezetését is javasolják. 
Az ideális bevitel napi 
  • 50 gramm mogyoróféléből,
  • 75 gramm babból, csicseriborsóból, lencséből, szemes zöldségekből,
  • 28 gramm halból,
  • 13 gramm, azaz heti egy tojásból,
  • 14 gramm vörös és 29 gramm csirkehúsból
  • 232 gramm teljes kiőrlésű gabonából, rizsből és
  • 50 gramm rostokban dús zöldségekből - répa, cékla - nyert szénhidrátokból, valamint
  • 300 gramm zöldség- ,
  • és 200 gramm gyümölcsféléből
tevődik össze, amelyet 
  • 31 grammnyi cukor és
  • 50 gramm olajféle - például olívaolaj - egészít ki.
2019.01.21 14:14
Frissítve: 2019.01.21 15:13

Mentes gasztrofesztivált rendeznek Budapesten

Publikálás dátuma
2019.02.16 14:14

Fotó: Mentes Feszt/
Különféle „mentes” gasztronómiai újításokat és kedvenceket lehet kóstolni a február 23-án kezdődő, kétnapos Mentes Feszten az ELTE Lágymányosi Campus Északi Tömbjében.
Egyre többen küzdenek valamilyen ételallergiával, ételintoleranciával, cukorbetegséggel, így sokan örülnek, ha különféle „mentes” ételekre bukkannak. Nekik, és a minden, újdonságra nyitott érdeklődőnek is kedvez a Mentes Feszt nevű, kétnapos gasztronómiai fesztivál - derült ki a szervezők közleményéből.
Glutén-, laktóz- és hozzáadott cukormentes, egészségtudatos, tartósítószer-, íz-és állagjavítót nem tartalmazó termékekkel és szolgáltatásokkal több mint 40 kiállító mutatkozik be az 1200 négyzetméteres területen. A "mentes" finomságok mellett kispiaccal és gasztroudvarral is készülnek, sőt az érdeklődők szakmai előadásokat is meghallgathatnak. A szervezők gondoltak a legkisebbekre is: gyereksarok, ovis és sulis jóga várja őket.
A gasztrofesztivál vendégei jótékonysági kezdeményezésekben is részt vehetnek. A Református Szeretetszolgálat rohammentőjében a gyermekek újrahasznosított hulladékból készült plüssmacikat, és maci formájú süteményeket is lehet vehetnek, amelyek bevétele a szervezetet támogatja. Találkozhatnak még a Patronus Nappali Otthon fogyatékkal élő felnőtt lakóinak kézzel készült termékeivel, a belépőváltással pedig mindenki az SOS Gyermekfalvakat támogatja.
Mentes Fesztet február 23-án és 24-én rendezik az ELTE Lágymányosi Campus Északi Tömbjében.
2019.02.16 14:14
Frissítve: 2019.02.16 14:14

Miért „hallgatózik” az orvos?

Publikálás dátuma
2019.02.15 14:14
Illusztráció
Fotó: AFP/ Science Photo Library
A szív dobogását hallgatja az orvos, amikor a sztetoszkópot a páciens mellkasához tapasztva „hallgatózik”. Sokszor csak ezzel, a régi módszerrel lehet felfedezni a zörejt.
A szív feletti hallgatózás az egyik legrégebben és leggyakrabban használt kardiológiai vizsgáló módszer. Fonendoszkóppal, sztetoszkóppal, illetve a csecsemőknél a fület a testre szorítva hallgatja az orvos a szívhangokat – mondta dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa. Ezek a normálison kívül lehetnek akcidentális és kóros szívzörejek. Utóbbiak megjelenésének helyét punctum maximumnak nevezik, ami arra a pontra vonatkozik, ahol a legerősebben hallható. Ha ez megvan, a zörejek intenzitását és hosszúságát kell meghallani. Ezt a klasszikus módszert még a XXI. században sem lehet mellőzni, legfeljebb ki kell egészíteni a szívultrahanggal, hogy a zörej okát egészen pontosan meg lehessen határozni.
A szívhangok elsősorban a billentyűk mozgásából, leginkább a becsapódásukból erednek. A zörejek helyéből, erejéből, intenzitásából és hosszúságából következtetni lehet a betegségre. Nagy részük a billentyűk elváltozásából: szűkületből vagy elégtelen záródásból ered. Gyermekkorban a két szívfél közötti sövény nyitva maradása is. Okozhat zörejt a magas láz, a vérszegénység (anaemia), a gyorsult keringés, és például a szívburok gyulladása is. Hallható lehet még az úgynevezett galopp hang, ami a kamra izomzatának betegsége, vagy ritmuszavar következtében jön létre. 
„Szívzörej miatt szinte sosem fordulnak orvoshoz a páciensek, ugyanis nem hallható, de a gyorsabb kifulladás vagy a fáradékonyság, esetleg a családban öröklődő szívbetegség utalhat betegségre
- mondja Vaskó Péter.
2019.02.15 14:14
Frissítve: 2019.02.15 14:14