nepszava.hu;
Bioritmus;étrend;fenntarthatóság;
2019-01-21 14:14:00
Évente 11 millió korai halálozást lehetne megakadályozni azzal az étrenddel, amelyet londoni és harvardi kutatók állítottak össze. A harminc, étkezéssel foglalkozó tudóst tömörítő EAT-Lancet Commission nemzetközi szervezet az ajánlását az ENSZ egészségügyi szervezetének, a WHO-nak is benyújtja - írta a Mérce.
A globális étrend egyszerre felel meg az egészséges étkezés elveinek és szolgálná a környezet megmentésének elősegítését, valamint enyhítené a vagyoni egyenlőtlenségek táplálkozásban való visszatükröződését is. Walter Willet, az étrenden dolgozó egyik harvardi professzor szerint bár elsőre nem tűnik változatosnak, sokféle módon lehet az ajánlott hozzávalókból ételt készíteni.
A minden földlakó számára ajánlott étrend sok zöldséget, olajos és száraz magvakat, kevés húst, tojást és tejterméket tartalmaz. A kutatók szerint ha ezt mindenki követné, megoldhatóvá válna 10 milliárd ember fenntartható élelmezése is, nem kellene mezőgazdasági célból több földet lefoglalni, meg lehetne őrizni a vízforrásokat, lelassítható lenne az állatfajok kihalása és minimalizálhatóak lennének a klímaváltozás hatásai is.
Az ajánlás azért nem teljesen globális, Kelet-Ázsiában jóval kevesebb hal fogyasztását, Afrikában pedig a rostban gazdag zöldségek visszaszorítását javasolja, míg a szerzők szerint Európában és Észak-Amerikában a vöröshús-fogyasztás drasztikus csökkentésére lenne szükség. Ennek érdekében a kutatók a húsra kivetett jóval magasabb ÁFA bevezetését is javasolják.
Az ideális bevitel napi
tevődik össze, amelyet