Turisták, bulinegyed, miegymás - Karácsony Gergely éjszakai polgármestert nevezne ki

Publikálás dátuma
2019.01.30. 16:08

Fotó: Üveges Zsolt
A Párbeszéd főpolgármester-jelöltje szerint Tarlósnak már rég lépnie kellett volna a bulinegyed ügyében, és ezt vallja: nagyon buta "turistastratégiát" hajt a kormány.
Tarlós István főpolgármester kerekasztal-megbeszélést hívott össze a bulinegyed miatt egy helyi civil közösség, az Élhető Erzsébetváros Egyesület kezdeményezésére. Garai Dóra, az Élhető Erzsébetváros Egyesült alapítója ezzel kapcsolatban az Indexnek azt mondta: a megbeszélésen, amelyen a kerület az aljegyzővel és egy hatósági irodavezetővel képviseltette magát,
lényegében egyetértés mutatkozott abban, hogy a helyzet mindenképpen egy komolyabb szabályozásért kiált.

A Főpolgármesteri Hivatal részéről Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes, Németh László, a hivatal városigazgatás főosztályának vezetője, valamint Hermann Gábor, a Fővárosi Önkormányzat rendészeti igazgatóságának szolgálati igazgatóhelyettese is jelen volt, a civilek szerint márpedig javaslatuk a kereskedelmi törvény módosítására vonatkozóan sem ütközött elutasításba, sőt, egy terézvárosi nyitvatartási rendelet mintájára készülő kerületi szabályozás is szóba került. Úgy tűnik tehát, hogy a főpolgármester lépni kíván a bulinegyed ügyében. Vélhetően azért, mert kampány van. A voksmaximalizálási gyanút támasztja alá, hogy a helyi szórakozóegységek miatt 2017 óta aktívan tiltakozó civilek többször kérték a fideszes város- és kerületvezetést, hogy álljanak velük szóba, ám a 2017-es fővárosi közmeghallgatáson Tarlós ezt még visszautasította).

Az érdekek összehangolása

Karácsony Gergely, a Párbeszéd főpolgármester-jelöltje ezzel kapcsolatban megkeresésünkre közölte: Tarlós Istvánnak már rég lépnie kellett volna az ügyben, és kezdeményezni egy olyan együttműködést, partneri viszony kialakítását, melynek során leültetik a különböző feleket és közös megoldásra jutnak. Karácsony Gergely programjában szerepel az „éjszakai polgármester” tisztsége is: mint mondta, nagyon sok nyugat-európai városban vannak ezzel kapcsolatos megoldások. A lényeg az, hogy ez 
egy olyan szereplő beiktatását jelenti, aki az éjszakai élet, illetve a turizmus szereplői és a helyben lakó emberek között az érdekek összehangolásán dolgozik.

És a jelek szerint igény lenne egy ilyen "harmóniateremtőre": a Pulzus azt mérte, hogy az emberek nagyobb része, egész pontosan
58 százalék
örülne az éjszakai polgármesternek.

Kiemelte, hogy meg kell próbálni olyan irányba vinni a turizmust, ami a helyben lakók számára nem jelent elviselhetetlen terheket, és például a bulinegyed esetében el kell érni azt, hogy egyre inkább a kulturális turizmus legyen meghatározó.
„Ez egy minden európai nagyvárost érintő probléma, és mindenhol fölvették a kesztyűt ennek a megoldása érdekében. Mindenhol a partneri viszony kialakítására törekedtek, és az éjszakai polgármesternek az a dolga, hogy közvetítsen a különböző felek között. Ezt elmulasztotta eddig a VII. kerületi polgármester is és a főpolgármester is”

– tette hozzá Karácsony Gergely.

A Párbeszéd társelnöke, Zugló polgármestere arról is beszélt: ez az intézkedés a helyi konfliktust tudja orvosolni. Azonban Budapestnek kell, hogy legyen turisztikai stratégiája, ami jelenleg gyakorlatilag nincs. Ennek pedig azt kell céloznia, hogy a Budapestre érkező idegenforgalom a város legkülönbözőbb területein jelenjen meg.
„Ehhez képest a kormány például a Liget-projekttel és más fejlesztésekkel azt a nagyon buta stratégiát folytatja, hogy egy fizikai térben próbálja összezsúfolni a Budapestre érkező turizmust”

– fogalmazott.

Nemrég Prágában vezették be a tisztséget

A cseh főváros önkormányzata múlt hétfőn Jan Sternet nevezte ki „éjszakai polgármesternek”, aki munkatársaival – elsősorban a belváros és a városi rendőrség képviselőivel együtt – a cseh főváros éjszakai életének a problémáival fog foglalkozni. A sajtó szerint a lakosságot leginkább a rendkívül zajos éjszakai élet, a bárok és a vendéglők körüli szakadatlan mozgás zavarja. Hana Trestíková városi tanácsos az MTI összefoglalója szerint a döntéssel kapcsolatban közölte:
„Szeretnénk elkerülni a félreértéseket. Az éjszakai polgármester szerepe nem az lesz, hogy járja a várost és csendre intse a szórakozó embereket. Szisztematikus intézkedéseket szeretnénk hozni a nyugodtabb és kulturáltabb éjszakai élet érdekében, összhangba kell hozni a magán- és a közérdekeket, ami időbe fog kerülni.”

Leszögezte, hogy a város vezetésének nem az éjszakai élet visszaszorítása a célja, hanem a kulturált belvárosi szórakozás szabályainak a kialakítása. Az éjszakai polgármester tisztségének bevezetése összhangban van az önkormányzat azon igyekezetével, hogy módosítsák a Prágáról mint olcsó szórakozási helyről kialakult képet.

Rászállnak a hatóságok a bulinegyedre

Mint megírtuk, Pintér Sándor egy január 25-i írásbeli válaszából derült ki, hogy 2019-ben a fennálló közbiztonsági helyzethez igazítva a szükséges mértékben növeli a jelenlétet a rendőrség az úgynevezett bulinegyedben.  A belügyminiszterhez Oláh Lajos DK-s parlamenti képviselő fordultkét írásbeli kérdéssel, hogy megtudja, fel kíván-e lépni a „sokasodó lakossági panaszok”, valamint az egyre nagyobb kihívást jelentő közbiztonsági problémák ügyében a Budapest VI. és VII. kerületében működő bulinegyedben. Pintér összevont válasza szerint éppen a napokban, azaz január 18-án razziázott a rendőrség a helyszínen, ahol a komplex „bűnügyi és rendészeti akció” célja volt „a közterületi jogsértések elkövetésének megakadályozása, az ott bűnelkövetés céljából tartózkodó személyek felderítése, továbbá a személyszállítást végzők ellenőrzése". A belügyminiszter emellett ígéretet tett arra is, hogy a rendőrség folytatja az akciósorozatot.

Szerző
Frissítve: 2019.01.30. 17:19

Korcsolyapartival és zeneszóval akarja lenyomni az ellenzéki tüntetést a fideszes vezetés

Publikálás dátuma
2019.01.30. 15:42

Fotó: Draskovics Ádám
Egyre újabb trükköket vetnek be a kormánypárti városok az ellenzéki demonstrációk ellehetetlenítésére.
A rabszolgatörvény ellen protestál pénteken minden ellenzéki párt Újpesten - az MSZP, a Párbeszéd, a DK, a Momentum, a Jobbik és az LMP egyaránt ott lesz, illetve több civil szervezet is demonstrál. A rendezvényt időben, múlt csütörtökön bejelentették, és meg is kapták a gyülekezési engedélyt. Csakhogy erősen kérdéses, mennyire hallatszik majd az elégedetlenség hangja - és ezt szó szerint kell érteni. Ugyanis a városháza mellett jégpálya található, ahova tüntetés péntekjére zenés karácsonyra invitálják a kerület lakóit - a meghívó tanulsága szerint az ötletgazda az önkormányzat. A tüntetés szervezői szándékos rászervezést gyanítanak, és vélhetően nem alaptalanul, legalábbis a korábbi események tükrében. Például korábban birtokvédelmi eljárással, illetve jegyzői figyelmeztetéssel (2 milliós bírsággal ígéretével súlyosbítva) próbálták kiszorítani a piac előtti közterületekről. Az is a szándékosság gyanúját erősíti, hogy a szervezőknek ma (két nappal a demonstráció előtt) jutott eszébe ez az ötlet.
Szerző
Frissítve: 2019.01.30. 17:47

A rabszolgatörvényről kérdezték a Volánbuszt, szóról szóra ugyanazt válaszolta, mint a Posta

Publikálás dátuma
2019.01.30. 15:06
alkovics László innovációs és technológiai miniszter és Dávid Ilona, a VOLÁNBUSZ Zrt. elnök-vezérigazgatója bemutatják az új au
Fotó: Tóth Gergő
A kormánypropagandát visszhangozva sorosozott a társaság ahelyett, hogy elmondta volna, kell-e heti hat napot dolgozni a buszsofőröknek.
A rabszolgatörvény alkalmazásáról kérdezte volna a Volánbusz Zrt.-t a hrportal.hu, ám válasz helyett a társaság szóról szóra ugyanazt küldte el, mint amivel korábban a Magyar Posta is lerázta az érdeklődést:
"Magyarországon mindenkire ugyanazok a törvények vonatkoznak, emellett az állami cégekre speciális szabályok is érvényesek. Társaságunk nem kíván részt venni Soros európai parlamenti választási politikai kampányában".

Így nem derül ki, heti hat nap munkára kötelezik-e például a buszsofőröket, sem az, hogy számíthatnak-e béremelésre.
Korábban az MVM és a MÁV is azt közölte, az új szabályozás ellenére sem tervezik a túlórakeret megemelését.
Szerző