A XV. kerület is elutasítja a rabszolgatörvény

Publikálás dátuma
2019.01.31. 07:31

Fotó: Vajda József / Népszava
A XV. kerületi önkormányzat közölte: a képviselő-testület úgy döntött, a kizárólagosan önkormányzati tulajdonú cégeknél nem alkalmazhatóak a túlmunka új szabályai.
A képviselő-testület a keddi ülésén felkérte Németh Angéla polgármestert, hogy utasítsa az önkormányzat 100 százalékos tulajdonában álló gazdasági társaságok vezető tisztségviselőit és az önkormányzat által alapított költségvetési szervek vezetőit az új túlmunka-szabályok figyelmen kívül hagyására. Németh Angéla már decemberben jelezte, hogy a XV. kerület is csatlakozik Szeged kezdeményezéséhez, és „bojkottálja” a túlmunka új szabályainak alkalmazását a saját hatáskörében. A képviselők elfogadták a módosító indítványt is, aminek értelmében a kerület 100 legnagyobb adózójának levelet küldenek, amiben felkérik őket, ha „gazdasági érdekeiket nem veszélyezteti”, ne alkalmazzák a túlmunka szabályait - írta a 444.hu.
A rabszolgatörvény alkalmazását számos város utasította már el. Budapesten a mostani rákospalotai döntés mellett a zuglói és a pesterzsébeti önkormányzat jelezte, hogy nem kér a törvényből. Ugyanakkor három kormányhivatal is vizsgálatot indított az önkormányzatok döntései miatt, mert jogsértésre gyanakszanak.
Szerző

Több mint 800 milliót vont el ellenzéki pártoktól az ÁSZ

Publikálás dátuma
2019.01.31. 07:31
Domokos László, az ÁSZ elnöke, korábbi fideszes országgyűlési képviselő
Fotó: Vajda József / Népszava
A legnagyobb csapást a Jobbikra mérték az állami támogatások felfüggesztésével, de rájár a rúd a Párbeszédre és a Momentumra is. A hangsúlyozottan apolitikus, volt fideszes vezette Számvevőszék eddig csak a kormánypártoknál talált mindent rendben.
A 2018-as választási kampány után az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2019-ben is ott folytatja, ahol abbahagyta. Néhány hónappal az Európai Parlamenti választások előtt kezdeményezték a Momentum és a Párbeszéd állami támogatásának felfüggesztését, és nagyon úgy néz ki, hogy a Kétfarkú Kutyapárt is hasonló ösvényre lép, miután az ÁSZ megállapította, hogy a "tiltott támogatásra vonatkozó finanszírozási tilalmak betartása nem volt átlátható és elszámoltatható". A Fidesz és a KDNP gazdálkodásában eközben mindent rendben találtak – írja az Index.
Mivel nehéz követni, hogy melyik pártnál mekkora értékű szabálytalanságokat tárt fel a számvevőszék, a portál összegezte, hogyan teljesített eddig ezen a téren a Fidesz korábbi országgyűlési képviselője által vezetett szervezet.  Az ÁSZ hivatalosan nem bírságol vagy büntet, ugyanakkor 2014. január 1. óta megállapíthatja, hogy egy párt mennyi tiltott támogatást fogad el. 
2014 óta az ÁSZ nyolc esetben állapított meg tiltott vagyoni támogatást, az alábbi értékekben:  • MSZP: 5,07 millió forint • Jobbik: 331,6 millió • DK: 8,24 millió  • Együtt: 9,7 millió • LMP: 4,42 millió  • Liberálisok: 6,2 millió  • Párbeszéd: 7,5 millió 
A fenti összegek ráadásulé duplázódnak, mivel a törvény szerint az ÁSZ által megállapított tiltott támogatást nemcsak be kell fizetnie a központi költségvetésbe, hanem ugyanennyivel kell csökkenteni az adott pártok állami támogatását is. Így járunk 745,5 millió forintnál, de ehhez hozzá jön még, hogy az LMP-hez tartozó Ökopolisz Alapítványnál egyszer 4,5 millió forint külföldről érkező támogatásnál találtak szabálytalanságot, a Párbeszédhez kapcsolódó Megújuló Magyarországért Alapítványnál pedig 2,8 millió forint értékben. Az ÁSZ szerint az alapítványok esetében is egyrészt be kell az említett összegeket be kell fizetniük a költségvetésbe, és ugyanennyivel csökkentik a következő negyedévben a támogatásukat. Ezekkel együtt már 760 millió forintnál tartunk. 
De ha hozzászámoljuk még, hogy az ÁSZ kezdeményezte a Párbeszéd és a Momentum első negyedéves támogatásának kifizetésének felfüggesztését, akkor tovább nő az összeg. A Párbeszédnek 23, a Momentumnak pedig 33 millió forintot kellett volna megkapnia, ami azt jelenti, hogy különböző tételekben 
az Állami Számvevőszék eddig 816 millió forint értékben tárt fel szabálytalanságokat az ellenzéki pártoknál, miközben a Fidesznél és a KDNP-nél mindig mindent rendben talált.

A pillanatnyi állás egyébként hamarosan változhat – írja a lap, a Népszava értesülésére hivatkozva, mely szerint a Jobbik feje felett egy további 100 milliós büntetés lebeg. 
A cikkel kapcsolatban az Állami Számvevőszék közleményt adott ki. Azt írták, ellenőrzései során az ÁSZ nem szab ki „bírságot” vagy „büntetést”, hanem alapvetően azt értékeli, hogy a döntő mértékből közpénzekből működő pártok igazolják-e a rájuk vonatkozó törvényi előírások betartását, a közpénzek szabályszerű felhasználását. "Az Állami Számvevőszék leszögezi, hogy számára nem léteznek ellenzéki vagy kormánypártok, kizárólag ellenőrzött szervezetek vannak, amelyek gazdálkodását a törvényi előírások szerint ellenőriznie kell" - közölték. Azt is írták, az ÁSZ független a pártpolitikától, nem vesz részt a pártpolitikai küzdelmekben, ellenőrzési tevékenysége során nem mérlegel pártpolitikai szempontokat.
Ezzel kapcsolatban azt azért érdemes megjegyezni, hogy amíg az ÁSZ sorra bünteti az ellenzéki pártokat, addig a Fidesz és a KDNP gazdálkodásában nem talált kivetnivalót. Sőt, szerintük a két kormánypárt biztosította a közpénzek felhasználásának átláthatóságát.
Szerző
Frissítve: 2019.01.31. 10:17

Korábban mindenki prüszkölt tőle, de most magától értetődőnek tekintik a közös listát

Publikálás dátuma
2019.01.31. 07:30

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Az LMP és a Jobbik kitárt karral siet egymás felé.
Elfogadhatatlanok az elmúlt napokban nyilvánosságra került felvételek Sneider Tamásról, a Jobbik elnökéről – jelentette ki lapunknak Kanász-Nagy Máté, az LMP titkára. Annak kapcsán beszélt erről, hogy kiderült: a radikális politikus felesége náci karlendítésre emlékeztető mozdulatot tett saját esküvőjükön, Sneider pedig – egy megvágott felvételen – cigányellenes kijelentéseket fogalmazott meg. Kanász-Nagy Máté felidézte, hogy Szávay István hasonló okok miatt lemondott parlamenti mandátumáról. Azt viszont még nem tudni, hogy az elnökkel szemben alkalmaznak-e bármilyen retorziót. (Jobbikos forrásaink szerint: nem.) Kanász-Nagy – hangsúlyozva, hogy nem szólnak bele más pártok belügyeibe – felajánlotta, hogy az LMP szívesen kölcsönadja a Jobbiknak a saját etikai bizottságát. Az LMP február 23-án és 24-én tartja jubileumi, tízéves kongresszusát, ahol a szövetségkötés kérdései is szóba kerülnek – tájékoztatta lapunkat a párt titkára. Itt szövetségi kérdések is szóba kerülnek. Most ott tartanak, hogy egyedül indulnak az EP-választáson, a kongresszuson azonban több opció közül választhatnak a delegáltak. Jövő szerdán lesz végső döntés, de jelenleg úgy néz ki – mondta Kanász-Nagy –, hogy három nagy kérdés kerül a kongresszus elé ebben a témakörben. Egy: önállóan indulnak az EP-választáson. Kettő: teljes ellenzéki közös lista lesz. Három: LMP-Jobbik közös EP-lista alakul. Név nélkül nyilatkozó LMP-sek szerint teljes ellenzéki listára nincs esély, viszont egyikük se merte megtippelni, hogy önállóan, vagy a Jobbikkal közösen indulnak-e. Volner János, amikor tavaly ősszel botrányos körülmények között távozott a Jobbikból és átlépett a konkurens Mi Hazánkba, a baloldali irányváltás elrettentő példájaként hozta fel, hogy a Jobbik közös listán akar indulni az EP-választáson az LMP-vel. A Jobbik kézzel-lábbal tiltakozott. Szabó Gábor pártigazgató akkor azt nyilatkozta a Népszavának: „Sem konkrét javaslatként, sem ötletként nem merült fel a Jobbik vezetői testületeiben, hogy a Jobbik nem önállóan indulna az EP-választásokon, így az sem merült fel, hogy LMP-vel indulna közösen”. Volner állítását kommentálva Sneider Tamás pártelnök kérdésünkre kijelentette, hogy az EP-s közös listának „nincs semmilyen értelme, nem is fontolgatunk ilyet”. Bencsik János, a Jobbik új budapesti elnöke még múlt héten is azt mondta lapunknak, hogy „a Jobbik külön listával készül az EP-választásokra”. Ehhez képest Sneider Tamás pártelnök most az atv.hu-nak már nem zárta ki az LMP-vel való közös lista lehetőségét. A Jobbik egyelőre ugyan tartja magát az önálló listához, de a helyzet változhat az elkövetkező hónapokban, „májusig még sok víz le fog folyni a Dunán”. Ha Sneider Tamás így nyilatkozott, akkor én sem zárom ki a lehetőséget – mondta kérdésünkre Stummer János alelnök. Erről azonban – tette hozzá – nincs elnökségi döntés.
Témák
Jobbik LMP