A fővárosi árvízvédelem felgyorsítását ígéri Karácsony Gergely

Publikálás dátuma
2019.01.31 17:32
Szabó Tímea és Karácsony Gergely sajtótájékoztatója a Római-parton
Fotó: MTI/ Bruzák Noémi
A Párbeszéd társelnökét az eseményen az ellenzéki főpolgármester-előválasztásról és a Jobbikkal való esetleges együttműködésről is kérdezték.
Karácsony Gergely csütörtökön, a III. kerületi Római-parton tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a Tarlós István főpolgármester által "rejtélyes okból erőltetett" part menti védekezés minden szempontból a rosszabbik alternatívát jelenti. A legjobb megoldás a meglévő fővédművek megerősítése lenne szerinte. A Királyok útja - Nánási út szakaszon található fővédművel ötvenezer ember életét és vagyonát lehet megóvni, míg a part menti védekezés óriási természeti kockázattal jár, nem jelent igazi védelmet, csak azoknak az ingatlanbefektetőknek, "spekulánsoknak" jó, akik az ártérben építkeztek vagy oda szeretnének építkezni - értékelt.

A sajtótájékoztatón Szabó Tímea, a Párbeszéd másik társelnöke hangsúlyozta, hogy a szakértők tavasszal a szokásosnál nagyobb árvízre számítanak. Tarlós István ugyanakkor tétlenkedik, a "füle botját sem mozgatja" annak érdekében, hogy megvédje a III. kerület lakosait - vélekedett. Hozzátette, a főváros eddig több milliárd forintot költött haszontalan tanulmányokra és előkészítő tervekre. Kérte a főpolgármestert, hogy vegye komolyan a Római-part ügyét, ne csak fakivágásban és a part lebetonozásában gondolkozzon, hanem tegyen valódi lépéseket. Szabó Tímea érthetetlennek nevezte, hogy a főpolgármester miért ragaszkodik a partra épített mobilgáthoz, amit elmondása szerint a szakértők életveszélyesnek tartanak.

Szóba került a főpolgármesteri előválasztás is

Kérdésre válaszolva Karácsony Gergely azt mondta, nagyon elégedett a közte és a szocialista Horváth Csaba között zajló főpolgármesterjelölti előválasztás eddigi részvételi adataival. Hangsúlyozta, hogy előzetesen már tízezer résztvevőnek is örült volna, de most úgy tűnik, hogy több, mint húszezren fognak voksolni. Az előválasztás sokkal reprezentatívabb, mintha három vagy négy pártvezető döntene az ügyben - hangsúlyozta. Emlékeztetett, mindketten vállalták, hogy ha alulmaradnak a megmérettetésen, akkor támogatják ellenfelük kampányát. Az előválasztás után tovább kell menni abba az irányba, hogy a Fidesz jelöltjével csak egy ellenzéki jelölt álljon majd szemben az önkormányzati választáson - hangoztatta.

Újabb kérdésre azt felelte, akkor tudnak együttműködni a Jobbikkal, ha az valóban egy demokratikus jobbközép párttá válik és radikális múltjának elemeit "kigyomlálja" a politikájából. "Édes mindegy, hogy ezt politikai megfontolásból vagy belső meggyőződésből teszik", a Párbeszéd csak olyanokkal működik együtt, akik száműzik a politikájukból az idegenellenességet és a rasszizmust - nyomatékosított. Egy másik felvetésre azt felelte, hogy a Jobbikban vannak olyan politikusok, akiket tudna támogatni, ha polgármesterként indulnának a választáson, igaz vannak olyanok is, akiken "erősen" elgondolkodna.

Elbocsátják a Ledina Kft. dolgozóit

Publikálás dátuma
2019.03.20 21:58

Fotó: MTI/ Sóki Tamás
Újabb drámai eseménnyel folytatódott a Zsolnay Porcelánmanufaktúra sikertelen einstandjának története: megszűnt a gyártótevékenység a Zsolnay ellencégeként létrehozott Ledina Kft. pécsi üzemében.
A történet előzménye – mint arról többször írtunk – az volt, hogy egy, a kormányhoz közel álló befektetői kör meg akarta szerezni a Zsolnayt, s ennek részeként a fideszes vezetésű pécsi önkormányzat létrehozta a Ledinát, amelybe átcsalták a Zsolnay dolgozóinak 80 százalékát. A Zsolnay bekebelezése azonban nem sikerült, így a Ledina funkciótlanná vált. Az értékesítési gondokkal küszködő – és többször tulajdonost váltó – Ledina alig termelt, s 120 dolgozóból mostanra 60 maradt. A tulajdonosok végelszámolással akarták megszüntetni a perspektívátlan céget, ám az általuk felkért végelszámoló, Megay Róbert úgy látta, ennek az eljárásnak nincsenek meg a feltételei, ugyanis a Ledina adóssága lényegesen meghaladja a kft. vagyonát, ráadásul a cég iratai pótolhatatlanul hiányosak. Ezért Megay – mint azt lapunknak elmondta – felszámolást kezdeményezett a Ledina ellen. Megay mindezt kedden közölte a dolgozókkal, s döntést hozott arról is, hogy leáll a Ledina termelése. Hogy mi lesz a cég és sorsa, az már a felszámolás során dől el, ám aligha várható, hogy valaki megveszi a piac nélküli, saját gépekkel és épülettel nem rendelkező kft.-t. Az érdemi bevételt nem termelő Ledina fenntartása az elmúlt két és fél évben hozzávetőleg egymilliárd forintba kerülhetett. Hogy kik és miért finanszírozták a cég működését, arról az érintettek sosem nyilatkoztak. A folyamatosan leépülő dolgozói állomány bérét – ami 20 hónap alatt 5-600 millióra rúgott - megfizették a tulajdonosok, a bérek terheinek százmilliós nagyságrendű tételével viszont elmaradtak. Hogy pontosan mekkora tartozást halmozott fel a Ledina, azt Megay nem árulta el. A dolgozók felmondási időre járó bérét és végkielégítését a bérgarancia alapból lehet majd kifizetni. Ismert, hogy a Zsolnayból a Ledinába átcsalt dolgozók pert veszítettek volt munkaadójuk ellen, mivel azonnali felmondásuk jogtalan volt, s emiatt egyhavi bérüknek megfelelő kártérítést kell fizessenek. A bérgarancia alap azonban erre a dolgozói kötelezettségre már nem nyújthat fedezetet.

Csaknem kétmilliárdot ad a kormány a határon túli sajtóra

Publikálás dátuma
2019.03.20 21:44
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Ebből 950 millió forintot azonnal utalnia kell a Pénzügyminisztériumnak.
Szerda este megjelent a Magyar Közlöny, melyben az áll, hogy a kormány egyetért a Kárpát-medencei magyar nyelvű média működésének támogatásával, ezért támogatást nyújt, méghozzá 1,9 milliárd forintot – vette észre a hvg.hu. A pénzt a Bethlen Gábor Alapon keresztül juttatják el, a felét – 950 millió forintot – azonnal utalnia kell a Pénzügyminisztériumnak. A kedvezményezett az Erdélyi Médiatér Egyesület. A közlönyből az is kiderül, hogy Pomázi Gyula Zoltán, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára távozik, és Nagy Ádám veszi át a helyét. Pomázi a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnöke lett.