A fővárosi árvízvédelem felgyorsítását ígéri Karácsony Gergely

Publikálás dátuma
2019.01.31. 17:32
Szabó Tímea és Karácsony Gergely sajtótájékoztatója a Római-parton
Fotó: Bruzák Noémi / MTI
A Párbeszéd társelnökét az eseményen az ellenzéki főpolgármester-előválasztásról és a Jobbikkal való esetleges együttműködésről is kérdezték.
Karácsony Gergely csütörtökön, a III. kerületi Római-parton tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a Tarlós István főpolgármester által "rejtélyes okból erőltetett" part menti védekezés minden szempontból a rosszabbik alternatívát jelenti. A legjobb megoldás a meglévő fővédművek megerősítése lenne szerinte. A Királyok útja - Nánási út szakaszon található fővédművel ötvenezer ember életét és vagyonát lehet megóvni, míg a part menti védekezés óriási természeti kockázattal jár, nem jelent igazi védelmet, csak azoknak az ingatlanbefektetőknek, "spekulánsoknak" jó, akik az ártérben építkeztek vagy oda szeretnének építkezni - értékelt.

A sajtótájékoztatón Szabó Tímea, a Párbeszéd másik társelnöke hangsúlyozta, hogy a szakértők tavasszal a szokásosnál nagyobb árvízre számítanak. Tarlós István ugyanakkor tétlenkedik, a "füle botját sem mozgatja" annak érdekében, hogy megvédje a III. kerület lakosait - vélekedett. Hozzátette, a főváros eddig több milliárd forintot költött haszontalan tanulmányokra és előkészítő tervekre. Kérte a főpolgármestert, hogy vegye komolyan a Római-part ügyét, ne csak fakivágásban és a part lebetonozásában gondolkozzon, hanem tegyen valódi lépéseket. Szabó Tímea érthetetlennek nevezte, hogy a főpolgármester miért ragaszkodik a partra épített mobilgáthoz, amit elmondása szerint a szakértők életveszélyesnek tartanak.

Szóba került a főpolgármesteri előválasztás is

Kérdésre válaszolva Karácsony Gergely azt mondta, nagyon elégedett a közte és a szocialista Horváth Csaba között zajló főpolgármesterjelölti előválasztás eddigi részvételi adataival. Hangsúlyozta, hogy előzetesen már tízezer résztvevőnek is örült volna, de most úgy tűnik, hogy több, mint húszezren fognak voksolni. Az előválasztás sokkal reprezentatívabb, mintha három vagy négy pártvezető döntene az ügyben - hangsúlyozta. Emlékeztetett, mindketten vállalták, hogy ha alulmaradnak a megmérettetésen, akkor támogatják ellenfelük kampányát. Az előválasztás után tovább kell menni abba az irányba, hogy a Fidesz jelöltjével csak egy ellenzéki jelölt álljon majd szemben az önkormányzati választáson - hangoztatta.

Újabb kérdésre azt felelte, akkor tudnak együttműködni a Jobbikkal, ha az valóban egy demokratikus jobbközép párttá válik és radikális múltjának elemeit "kigyomlálja" a politikájából. "Édes mindegy, hogy ezt politikai megfontolásból vagy belső meggyőződésből teszik", a Párbeszéd csak olyanokkal működik együtt, akik száműzik a politikájukból az idegenellenességet és a rasszizmust - nyomatékosított. Egy másik felvetésre azt felelte, hogy a Jobbikban vannak olyan politikusok, akiket tudna támogatni, ha polgármesterként indulnának a választáson, igaz vannak olyanok is, akiken "erősen" elgondolkodna.
Szerző

Holnaptól itt az új ötszázas!

Publikálás dátuma
2019.01.31. 17:22

Fotó: Shutterstock
Utolsó állomásához ért a 2014-ben megkezdett bankjegycsere program. A régi 500-asokkal október végéig még korlátozás nélkül lehet fizetni.
Az új 500 forintos címletű bankjegy 2019. február 1-től kerül a készpénzforgalomba. A régi típusú bankjegy idén október végéig használható fel fizetéskor, vagyis november elsejétől már csak a megújított 500 forintosokkal lehet majd fizetni - írja a Magyar Posta honlapja. Az új bankjegy elülső- és hátoldala így néz majd ki:


A Magyar Nemzeti Bank 2014-ben kezdte meg bankjegycsere programját, amely most már a lezárásához közeledik: a bankjegysorozat utolsó elemeként újul meg az 500 forintos címlet is. Az MNB az elmúlt években megújította a húszezer, a tízezer, az ötezer, a kétezer és az ezer forintost is, ezt a sort zárja most az 500 forintos címlet. A megújított címletek bevezetésével egyidejűleg a jegybank bevonta a régi címleteket, kivéve a régi típusú tízezer forintos bankjegyet, ennek bevonásáról még nem született döntés, ezért az még korlátozás nélkül felhasználható az új változattal együtt a készpénzforgalomban. A jegybank döntéséig az új és a régi tízezer forintos egyaránt használatos a hazai készpénzforgalomban, ezért előfordulhat az is, hogy az ATM régi típusú tízezer forintost ad ki készpénzfelvételkor vagy a boltokban visszaadáskor ezt kapjuk, sőt mi is fizethetünk vele. A már bevont bankjegyek (a húszezer, az ötezer, a kétezer és az ezer forintos címletek) már nem fogadhatók el általános fizetőeszközként, de három évig becserélhetők a postákon vagy a bankoknál ugyanolyan címletű bankjegyre. A cserét a posta és más pénzintézetek is díjmentesen végzik. Továbbá ezen 3 éves időszakban, ha az ügyfelek postai szolgáltatásokat vesznek igénybe (pl.: levélfeladás, csekkbefizetés, stb.), akkor annak ellenértékét kiegyenlíthetik ezen bankjegyekkel és nem kell a váltási folyamatot külön is elvégezni. A 3 év lejártát követően további 17 évig a Magyar Posta az „előzetes bejelentéshez kötött készpénz kifizetések szabályairól” szóló Hirdetmény 2. a) pontjában meghatározott Postai szolgáltatóhelyek pénztárai díj ellenében cserélik be. A Magyar Nemzeti Bank MNB a bevont bankjegyeket a bevonási időpontot követően – Budapest V. kerület Kiss Ernő u. 1. szám alatti pénztárában – még 20 évig díjmentesen átváltja.
Szerző

Index: a rossz ruha miatt szenvedtek égési sérüléseket tűzoltók

Publikálás dátuma
2019.01.31. 17:07
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A portál szerint a vezetők megfenyegették a dolgozókat, hogy ha valaki kiszivárogtatja a hírt, akkor ki fogják rúgni az illetőt.
Az Index két, egymástól független tűzoltói forrásból úgy értesült, hogy néhány napja Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében két mátészalkai tűzoltó másodfokú égési sérüléseket szenvedett munka közben, mert – tűzoltói vélemények szerint legalábbis – nem volt megfelelő a ruházatuk anyaga. A Katasztrófavédelem a portál megkeresésére azt közölte, hogy „az elmúlt napokban” nem volt ilyen tűzeset.
A cikk megjelenése után az Index több emberrel is tudott beszélni, akik pontosítottak: még szilveszter napján történt az eset Győrteleken, és a szolgálatparancsnok égett meg legsúlyosabban, egyértelműen a rossz, új R13-as ruha miatt. Be volt öltözve, ennek ellenére a keze égett meg úgy, hogy hetekig táppénzen volt. Ez a forrásuk úgy tudja, hogy két másik tűzoltó enyhébb, bőrpírszerű sérülést szenvedett. Azt is mondta, hogy a problémák ellenére életet mentettek a tűzoltók, egy embert ki kellett hozni a házból. Az Index egyébként egy korábbi cikkében, másfél éve már írt arról, hogy amikor az új védőruha próbáján bőrpírt szenvedett a tűzoltó, és azt mondta, hogy használhatatlan, mert szellőzés híján megfő benne az ember, akkor a véleményét figyelmen kívül hagyva is azt a ruhát rendelték meg utána.
A portál azt írja, a vezetők állítólag megfenyegették a dolgozókat, hogy ha valaki kiszivárogtatja a hírt, akkor ki fogják nyomozni, ki tette, és ki fogják rúgni az illetőt. Ráadásul – egy forrásuk szerint – úgy fenyegetnek kirúgással a főnökök, hogy az elmúlt hetekben két-három tűzoltó is felmondott az érintett parancsnokságon a méltánytalan körülmények és fizetés miatt.
Szerző