Újraindították a közlekedést a Köln-Bonn nemzetközi repülőtéren

Publikálás dátuma
2019.01.31. 18:12
Illusztráció
Fotó: Pixabay
Csütörtökön az erős havazás miatt a nyugat-németországi reptér órákig nem tudott fogadni és indítani gépeket, mert használhatatlanná váltak a kifutópályák.
Újraindították a közlekedést a németországi Köln-Bonn nemzetközi repülőtéren, amelynek forgalma csütörtök reggel az erős havazás miatt megbénult. A repülőtér órákig nem tudott fogadni és indítani gépeket, mert használhatatlanná váltak a kifutópályák. Törölni kellett 16 járatot, számos járat pedig jelentős késéssel közlekedik.

A térségben második napja okoz súlyos fennakadásokat a havazás. A Westdeutscher Rundfunk (WDR) regionális közszolgálati médiatársaság beszámolója szerint szerda reggeltől csütörtök reggelig ezernél is több közlekedési baleset történt Észak-Rajna-Vesztfália tartomány havas, jeges útjain, egy ember meghalt, 14-en súlyosan, 63-an könnyebben megsérültek, az anyagi kár meghaladja a hárommillió eurót (960 millió forint).
Csütörtök reggel, csúcsidőben 50 útszakaszon keletkezett nagyobb torlódás a havazás miatt, a kocsisor összesített hosszúsága meghaladta a 400 kilométert. A szövetségi meteorológiai szolgálat (DWD) előrejelzése szerint a havazás legalább péntekig tart Észak-Rajna-Vesztfália és Rajna-vidék Pfalz tartomány térségében, és péntekre virradóra eső, havas eső is várható, ami tovább növeli a csúszásveszélyt az utakon.

Megegyeztek a szobrásszal: a Jászai Mari téren állhat Nagy Imre szobra

Publikálás dátuma
2019.01.31. 18:07

Fotó: Vajda József / Népszava
Az alkotó feltételes hozzájárulását adta az új helyszínhez.
Varga Tamás szobrászművész megállapodott a tervezéssel és kivitelezéssel megbízott céggel, így már szinte biztos, hogy a Jászai Mari téren áll majd Nagy Imre szobra – írja az OTS, az Üzleti Sajtószolgálat. Közölték, hogy 
„az elmúlt hetekben folytatott egyeztetések során az alkotó feltételes hozzájárulását adta az új helyszínhez, és a továbbiakban részt vesz az újraállítással kapcsolatos döntések meghozatalában. Amennyiben Belváros-Lipótváros Önkormányzata is engedélyezi, a Jászai Mari téren hamarosan megkezdődnek az előkészítő munkálatok. A tervek szerint legkésőbb 2019. június 16-án már az új helyén állhat a kivégzett miniszterelnök emlékműve.”

Nagy Imre 1996-ban felavatott szobrát múlt év végén, előzetes bejelentés nélkül, kora reggel szállították el a Parlament szomszédságában lévő Vértanúk teréről. Helyére a „vörösterror áldozatainak” emlékműve kerül. Bár a hivatalos indoklás szerint a szobor eltávolítását a Kossuth tér rekonstrukciója indokolja, a tiltakozók – a kivégzett miniszterelnök unokája, civil szervezetek, ellenzéki pártok – biztosra veszik, hogy politikai döntés született. Lapunknak korábban Wachsler Tamás, a Steindl Imre Program vezetője azt nyilatkozta: terveik szerint a mártír miniszterelnök emlékműve legkésőbb 2019. június 16-án a Jászai Mari téren áll majd.
Szerző
Frissítve: 2019.01.31. 18:54

A fővárosi árvízvédelem felgyorsítását ígéri Karácsony Gergely

Publikálás dátuma
2019.01.31. 17:32
Szabó Tímea és Karácsony Gergely sajtótájékoztatója a Római-parton
Fotó: Bruzák Noémi / MTI
A Párbeszéd társelnökét az eseményen az ellenzéki főpolgármester-előválasztásról és a Jobbikkal való esetleges együttműködésről is kérdezték.
Karácsony Gergely csütörtökön, a III. kerületi Római-parton tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a Tarlós István főpolgármester által "rejtélyes okból erőltetett" part menti védekezés minden szempontból a rosszabbik alternatívát jelenti. A legjobb megoldás a meglévő fővédművek megerősítése lenne szerinte. A Királyok útja - Nánási út szakaszon található fővédművel ötvenezer ember életét és vagyonát lehet megóvni, míg a part menti védekezés óriási természeti kockázattal jár, nem jelent igazi védelmet, csak azoknak az ingatlanbefektetőknek, "spekulánsoknak" jó, akik az ártérben építkeztek vagy oda szeretnének építkezni - értékelt.

A sajtótájékoztatón Szabó Tímea, a Párbeszéd másik társelnöke hangsúlyozta, hogy a szakértők tavasszal a szokásosnál nagyobb árvízre számítanak. Tarlós István ugyanakkor tétlenkedik, a "füle botját sem mozgatja" annak érdekében, hogy megvédje a III. kerület lakosait - vélekedett. Hozzátette, a főváros eddig több milliárd forintot költött haszontalan tanulmányokra és előkészítő tervekre. Kérte a főpolgármestert, hogy vegye komolyan a Római-part ügyét, ne csak fakivágásban és a part lebetonozásában gondolkozzon, hanem tegyen valódi lépéseket. Szabó Tímea érthetetlennek nevezte, hogy a főpolgármester miért ragaszkodik a partra épített mobilgáthoz, amit elmondása szerint a szakértők életveszélyesnek tartanak.

Szóba került a főpolgármesteri előválasztás is

Kérdésre válaszolva Karácsony Gergely azt mondta, nagyon elégedett a közte és a szocialista Horváth Csaba között zajló főpolgármesterjelölti előválasztás eddigi részvételi adataival. Hangsúlyozta, hogy előzetesen már tízezer résztvevőnek is örült volna, de most úgy tűnik, hogy több, mint húszezren fognak voksolni. Az előválasztás sokkal reprezentatívabb, mintha három vagy négy pártvezető döntene az ügyben - hangsúlyozta. Emlékeztetett, mindketten vállalták, hogy ha alulmaradnak a megmérettetésen, akkor támogatják ellenfelük kampányát. Az előválasztás után tovább kell menni abba az irányba, hogy a Fidesz jelöltjével csak egy ellenzéki jelölt álljon majd szemben az önkormányzati választáson - hangoztatta.

Újabb kérdésre azt felelte, akkor tudnak együttműködni a Jobbikkal, ha az valóban egy demokratikus jobbközép párttá válik és radikális múltjának elemeit "kigyomlálja" a politikájából. "Édes mindegy, hogy ezt politikai megfontolásból vagy belső meggyőződésből teszik", a Párbeszéd csak olyanokkal működik együtt, akik száműzik a politikájukból az idegenellenességet és a rasszizmust - nyomatékosított. Egy másik felvetésre azt felelte, hogy a Jobbikban vannak olyan politikusok, akiket tudna támogatni, ha polgármesterként indulnának a választáson, igaz vannak olyanok is, akiken "erősen" elgondolkodna.
Szerző