Előfizetés

Betiltják a kutyasétáltatást Iránban

Népszava-MTI információ
Publikálás dátuma
2019.01.31. 19:27
Képünk illusztráció
És ha ez nem lenne elég, a közel-keleti ország fővárosában a jövőben a kutyákat kocsiban szállítani is tilos lesz. Súlyos büntetésre számíthat, aki megszegi a tilalmat.
Betiltják és büntetni fogják a kutyasétáltatást Teheránban - közölte Husszein Rahimi, az iráni főváros rendőrfőnöke, azzal indokolva a tilalmat, hogy a négylábúak pánikot keltenek a lakosságban. Az MTI híre szerint Rahimi elmondta azt is: a rendőrség felhatalmazást kapott az ügyészségtől, hogy következetesen felléphessen a köztereken, például a parkokban kedvenceiket sétáltató kutyatulajdonosokkal szemben.

Egy drákói intézkedés azonban nem elég, a jövőben tilos lesz az is, hogy a kutyákat kocsiban szállítsák. Ha valakit ezen kap a rendőrség, az súlyos büntetésre számíthat - idézte Rahimit a BBC News honlapja. Egyelőre azonban nem világos, hogy a szabálysértő kutyatulajdonosokat milyen büntetés várja, hiszen a sétáltatásra sincsen egyértelmű törvényi szabályozás az iszlám köztársaságban.

Az iráni rendőrség több alkalommal is próbálkozott már a kutyatartás teljes tilalmával, de ezek a kísérletek sorra kudarcot vallottak. Nem egy alkalommal el is kobozták gazdáiktól a kutyákat. A kulturális és vallásügyi minisztérium 2010-ben megtiltotta a háziállatok tartásával kapcsolatos termékek reklámját is.
Egyrészt az iszlám vallásban a kutya tisztátalan állatnak számít, másrészt a kutyatartást a megbuktatott monarchia nyugatbarát politikája egyik szimbólumának tartják, amelyet egyáltalán nem néz jó szemmel az ország vallási vezetése.

Számos iráni emellett irracionálisan fél az állatoktól, nemcsak a kutyáktól, de a macskáktól is. Ugyanakkor az utóbbi években divatos lett a házi kedvencek tartása, különösen a fiatalok körében. Ennek megfelelően nőtt az állatorvosi rendelők és kisállat kereskedések száma is főleg Teheránban, és más iráni nagyvárosokban.

Az egyik német hírügynökség tudósítója szerint az új kutyasétáltatási tilalmat az irániak ugyanúgy figyelmen kívül fogják hagyni, mint a korábbiakat. A mostani kutyaellenes kampány ennek megfelelően nem keltett nagy hullámokat a közösségi médiában, bár egy Twitter felhasználó epésen felvetette: "mi lesz a következő hatósági intézkedés? Az autók helyett tevegelésre kényszerítik a teheráni lakosokat?"

Nem ismerik a múltat a horvát gyerekek

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2019.01.31. 19:25

Fotó: BERTRAND BODIN / AFP
Burokban nevelik a horvát gyermekeket, akik nagy része sosem hallott arról, hogy elődjeik háborús bűnöket hajtottak végre, s a második világháborúban az országot uraló usztasa rezsim a náci Németország bábállama volt.
A sötét éra legszörnyűbb példája a jasenovaci haláltábor. A szerbek szerint sok százezer embert, zsidót, szerbet, romát küldtek a halálba, Zágráb viszont néhány tízezer halottról tud, az intézményben 80 ezer halottról tesznek említést. Bármi legyen is az igazság, a horvátok nem lehetnek büszkék az ott történtekre, ám mindmáig nem tudtak szembenézni a múlttal – írja a Balkan Insight. Jellemző, hogy tavaly a 909 általános iskolából mindössze hét szervezett utat a jasenovaci táborba. Csak ennyinek volt bátorsága ahhoz, hogy megismertesse a gyermekekkel hazájuk történetének árnyoldalait. A középiskolákban sem volt jobb a helyzet: a 401 intézmény közül nyolc szervezett utat ugyanoda. Az oktatás nagy hibája, hogy a tankönyvekben nem szentelnek kellő teret a horvátok „Führerje”, az Ante Pavelic által fémjelzett korszaknak. A könyvekben elismerik ugyan, hogy a Független Horvát Állam (NDH) diktatúra volt, de akad olyan könyv, amely szerint a horvátok csak csökkenteni akarták az áldozatok számát. Sokszor maguk a tanárok sincsenek tisztában az akkori történések jelentőségével. A horvát iskolákban egyébként elég egy tanórát szentelni ezeknek az eseményeknek, de a tanárok dönthetnek másként is. Ez utóbbira azonban ritkán van példa. Ez pedig tükröződik a fiatalok történelemtudásában is. Egy 2015-ös felmérés szerint a gimnazisták mindössze 48 százaléka nem volt biztos abban, hogy az akkori NDH valójában a nácik bábországa volt. 22 százalék pedig úgy vélte: ez az állítás hamis. A portálnak nyilatkozó Anja Gvozdanovic, a felmérés egyik szerzője elmondta, ez összefüggésben áll azzal, hogy a függetlenség elnyerése után a politikai vezetés az usztasák nyelvezetét, jelképeit, kulturális elemeit használta fel.

Küszöbön az újabb Donald Trump-Kim Dzsongun találkozó

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.31. 18:43

Fotó: SAUL LOEB / AFP
A két vezető második tárgyalására várhatóan február végén kerülhet sor, valahol Ázsiában.
Delegációt küldött az amerikai külügy, hogy megkezdjék Donald Trump és Kim Dzsong-un következő tárgyalásának az előkészítését - írja az atv.hu. A tervek szerint a két politikai vezető második találkozójára a következő hónap vége felé kerülhet sor. A helyszínről egyelőre annyit tudni, hogy valahol Ázsiában fogják rendezni.

A múlt héten Vietnám már jelezte: alkalmasnak tartaná magát egy ilyen horderejű esemény vendégül látására. Mások szerint Szingapúr is az esélyes jelöltek között van – itt tartották kettejük első találkozóját, még 2018 június 12-én.