Előfizetés

Gazdagabb lett Áder János

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.31. 21:00

Fotó: Népszava
Gyarapodott a köztársasági elnök vagyona az előző évhez képest.
Áder János államfő szűk 5 millió forinttal növelte megtakarításait 2018-ban, amelynek összértéke a csütörtökön nyilvánosságra hozott vagyonnyilatkozata alapján 69,5 millió forint. Az MTI összefoglalója szerint a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján elérhető dokumentum értelmében az államfő a folyószámláján 21 millió forintot tart, hétmillió forinttal növelve ezen megtakarítását egy év alatt.
Euróalapú életbiztosítása kevesebb mint 124 ezer eurót ér (39 millió forint), vagyis egy év alatt mintegy 630 ezer forintnak megfelelő összeggel emelkedett. OTP befektetési jegyben tartott vagyona csekély mértékben növekedett, ott csaknem 29 ezer eurót tart az államfő (9 millió forint), devizaszámláján pedig továbbra is majdnem 1700 dollárt (465 ezer forint). A köztársasági elnök ugyanakkor megvált mintegy 2,5 millió forintot érő tartós befektetési értékpapírjaitól, amelyek tavalyi vagyonnyilatkozatában még szerepeltek. Áder János, ahogy az előző években is, csupán a köztársasági elnöki tisztségéből eredően tesz szert jövedelemre. Az államfő továbbra is két ingatlan résztulajdonosa: egy II. kerületi 135 négyzetméteres társasházi lakás felét és egy kisoroszi 75 négyzetméteres családi ház negyedét birtokolja, előbbit 2002-ben, utóbbit 2005-ben vásárolta. Áder János saját autót, nagyobb értékű ingóságot továbbra sem birtokol, de azt idén is feltüntette a nyilatkozatban, hogy a diplomáciai kapcsolattartás keretében ajándékokhoz jut.

Minden képviselő leadta határidőre a nyilatkozatát

Valamennyi országgyűlési képviselő és nemzetiségi szószóló leadta a január 31-i határidőre a saját és a vele közös háztartásban élő házas- vagy élettársának, gyermekeinek vagyonnyilatkozatát – közölte Hargitai János, az Országgyűlés mentelmi bizottságának kereszténydemokrata elnöke csütörtök este az MTI-vel. A testület vezetőjének tájékoztatása alapján a 197 országgyűlési képviselő, a nemzetiségi képviselő és 11 nemzetiségi szószóló vagyonnyilatkozata február 1-jétől nyilvános, és megtekinthető az Országgyűlés honlapján. A törvényi előírások szerinti vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségüknek határidőben eleget tettek más tisztségviselők is, így az Állami Számvevőszék elnöke, alelnöke, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke, elnökhelyettesei és a Versenytanács tagjai, a Költségvetési Tanács elnöke, a Közbeszerzési Hatóság Tanácsának elnöke, alelnöke és tagjai, a legfőbb ügyész és helyettesei, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, alelnökei, a Monetáris Tanács tagjai és a jegybank felügyelőbizottságának elnöke és tagjai, valamint a médiatanács elnöke és tagjai –  közölte, hozzátéve, hogy a tisztségviselők saját vagyonnyilatkozata nyilvános, és szintén péntektől érhető el a parlament honlapján.

Kapcsolódó
Képviselők és kormánytagok vagyona: mindenki azt blöfföl, amit nem szégyell

Beadta hivatalos lemondását a jobbikos Szávay István

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.31. 20:32

Fotó: Kovács Attila / MTI
A politikus azok után kényszerül távozni, hogy egy hangfelvétel alapján - szerinte csak viccből - egy zsidó nő megverésével kérkedett.
A jobbikos Szávay István a Facebook-oldalára kitett bejegyzésben jelentette be, a mai napon hivatalosan is benyújtotta lemondását a parlamenti mandátumáról.

Ahogy azt korábban mi is megírtuk, a képviselő nemrég azzal került a figyelem középpontjába, hogy a Hír TV birtokába került hangfelvétel tanúsága szerint egy őt nácinak nevező zsidó nő megverésével büszkélkedett. Szávay elismerte, hogy ő szerepel a felvételen, de azt mondta, ez egy rossz vicc volt, valójában nem ütött le senkit, de elnézést kért durva, ízléstelen hangneméért, és lemondott a Magyar Országgyűlés jegyzői, illetve a Jobbik frakcióvezető-helyettesi tisztségéről. Ezt követően közölte, hogy lemond parlamenti képviselői posztjáról is.

Szávay tehát már decemberben jelezte lemondását, most pedig közölte, január elseje óta semmilyen juttatást nem vett igénybe, irodáiról, albérletéről és minden költségtérítéséről lemondott, e havi tiszteletdíját pedig jótékony célokra ajánlja fel. A távozó képviselő a bejegyzésben kitért az őt támadó sajtóorgánumokra is, mint fogalmazott: "természetesen beperlek minden fideszes szennymédiumot, amelyek lemondásom körülményei kapcsán az elmúlt hetekben folyamatosan hazudoztak, rágalmaztak, anyagi szempontokról és következmények nélküliségről beszéltek, illetve álláspontomat vonatkozó híradásaikban nem jelenítették meg."


Félidőben az előválasztás

Zoltai Ákos
Publikálás dátuma
2019.01.31. 20:29

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A főváros – és egyben az ország – első előválasztása előtti hétvégén a két induló, a szocialista Horváth Csaba és a párbeszédes Karácsony Gergely már annak is örült volna, ha ötezren elmennek az egy héten át tartó voksolásra.
Ehhez képest túl a félidőn, a szervező MSZP szerint már több mint 16 ezren nyilvánítottak véleményt arról, hogy a két induló közül kit küldjenek Tarlós István kormánypárti főpolgármester kihívójának. Délelőtt a Széll Kálmán téri fűtött sátornál sor kígyózott – többségében idősebbek várták, hogy leadhassák voksukat, de akadtak fiatalok is. Egyikük kérdésünkre azt mondta, hogy „finoman szólva sem volt eddig politikailag aktív”, de ez szerinte nem az ő hibája, hanem a „rendszeré.” – Nem mondom, hogy Karácsony, vagy Horváth a nagy kedvencem lenne, de így, hogy van lehetőségem kiválasztani közülük a szimpatikusabbat, úgy látom, van értelme megmozdulnom – jelentette ki az egyetemista. A sátor előtt tartott sajtótájékoztatót a szocialisták budapesti elnöke, Molnár Zsolt, aki úgy vélte: a vasárnapi urnazáráskor az előválasztásnak két győztese lesz. A politikus egyébként biztos abban, hogy Karácsony vagy Horváth közül kerül majd ki Tarlós kihívója, hiába lesz még egy forduló nyáron. A tervek szerint ugyanis a mostani győztes megmérkőzik majd a független, de LMP-támogatással versenybe szálló Puzsér Róberttel. Rajta kívül még elindulhat a liberális Sermer Ádám, valamint – ha lesz ilyen – akkor a Momentum jelöltje. A második fordulóról szólva Molnár sejtelmesen annyit mondott, hogy „a politikában fél év alatt sok minden változhat.” A Nyugati téren késő délelőtt sorokkal már nem találkoztunk, de sátor itt is tele volt. A belvárosi helyszínen összefutottunk a szocialisták egyik elnökségi tagjával, Bihal Dáviddal, aki úgy vélte: a külső kerületekben főképp idősek voksolnak, viszont a centrumban rengeteg a fiatal is szavazott. A politikus abban például nem volt biztos, hogy a XV. kerületben kell-e sátrat állítani, ehhez képest az a helyszín is meglepően népszerű. Míg az előválasztás első napján csupán 68-an adták le Újpalotán a voksukat, kedden már 300-an nyilvánítottak véleményt.