Előfizetés

Beadta hivatalos lemondását a jobbikos Szávay István

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.31. 20:32

Fotó: Kovács Attila / MTI
A politikus azok után kényszerül távozni, hogy egy hangfelvétel alapján - szerinte csak viccből - egy zsidó nő megverésével kérkedett.
A jobbikos Szávay István a Facebook-oldalára kitett bejegyzésben jelentette be, a mai napon hivatalosan is benyújtotta lemondását a parlamenti mandátumáról.

Ahogy azt korábban mi is megírtuk, a képviselő nemrég azzal került a figyelem középpontjába, hogy a Hír TV birtokába került hangfelvétel tanúsága szerint egy őt nácinak nevező zsidó nő megverésével büszkélkedett. Szávay elismerte, hogy ő szerepel a felvételen, de azt mondta, ez egy rossz vicc volt, valójában nem ütött le senkit, de elnézést kért durva, ízléstelen hangneméért, és lemondott a Magyar Országgyűlés jegyzői, illetve a Jobbik frakcióvezető-helyettesi tisztségéről. Ezt követően közölte, hogy lemond parlamenti képviselői posztjáról is.

Szávay tehát már decemberben jelezte lemondását, most pedig közölte, január elseje óta semmilyen juttatást nem vett igénybe, irodáiról, albérletéről és minden költségtérítéséről lemondott, e havi tiszteletdíját pedig jótékony célokra ajánlja fel. A távozó képviselő a bejegyzésben kitért az őt támadó sajtóorgánumokra is, mint fogalmazott: "természetesen beperlek minden fideszes szennymédiumot, amelyek lemondásom körülményei kapcsán az elmúlt hetekben folyamatosan hazudoztak, rágalmaztak, anyagi szempontokról és következmények nélküliségről beszéltek, illetve álláspontomat vonatkozó híradásaikban nem jelenítették meg."


Félidőben az előválasztás

Zoltai Ákos
Publikálás dátuma
2019.01.31. 20:29

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A főváros – és egyben az ország – első előválasztása előtti hétvégén a két induló, a szocialista Horváth Csaba és a párbeszédes Karácsony Gergely már annak is örült volna, ha ötezren elmennek az egy héten át tartó voksolásra.
Ehhez képest túl a félidőn, a szervező MSZP szerint már több mint 16 ezren nyilvánítottak véleményt arról, hogy a két induló közül kit küldjenek Tarlós István kormánypárti főpolgármester kihívójának. Délelőtt a Széll Kálmán téri fűtött sátornál sor kígyózott – többségében idősebbek várták, hogy leadhassák voksukat, de akadtak fiatalok is. Egyikük kérdésünkre azt mondta, hogy „finoman szólva sem volt eddig politikailag aktív”, de ez szerinte nem az ő hibája, hanem a „rendszeré.” – Nem mondom, hogy Karácsony, vagy Horváth a nagy kedvencem lenne, de így, hogy van lehetőségem kiválasztani közülük a szimpatikusabbat, úgy látom, van értelme megmozdulnom – jelentette ki az egyetemista. A sátor előtt tartott sajtótájékoztatót a szocialisták budapesti elnöke, Molnár Zsolt, aki úgy vélte: a vasárnapi urnazáráskor az előválasztásnak két győztese lesz. A politikus egyébként biztos abban, hogy Karácsony vagy Horváth közül kerül majd ki Tarlós kihívója, hiába lesz még egy forduló nyáron. A tervek szerint ugyanis a mostani győztes megmérkőzik majd a független, de LMP-támogatással versenybe szálló Puzsér Róberttel. Rajta kívül még elindulhat a liberális Sermer Ádám, valamint – ha lesz ilyen – akkor a Momentum jelöltje. A második fordulóról szólva Molnár sejtelmesen annyit mondott, hogy „a politikában fél év alatt sok minden változhat.” A Nyugati téren késő délelőtt sorokkal már nem találkoztunk, de sátor itt is tele volt. A belvárosi helyszínen összefutottunk a szocialisták egyik elnökségi tagjával, Bihal Dáviddal, aki úgy vélte: a külső kerületekben főképp idősek voksolnak, viszont a centrumban rengeteg a fiatal is szavazott. A politikus abban például nem volt biztos, hogy a XV. kerületben kell-e sátrat állítani, ehhez képest az a helyszín is meglepően népszerű. Míg az előválasztás első napján csupán 68-an adták le Újpalotán a voksukat, kedden már 300-an nyilvánítottak véleményt.

Ellenséges hangulat Amerikában a magyar külpolitika miatt

Kósa András
Publikálás dátuma
2019.01.31. 18:59
MTI FOTÓ: Marjai János
„Kezd elfogyni a levegő azok körül, akik hisznek az amerikai-magyar kapcsolatokban, eredményt kell felmutatnunk” – egy a Direkt36 oknyomozó portál birtokába jutott távirat szerint ezt mondta tavaly decemberben Washingtonban Wess Mitchell, az amerikai külügyminisztérium közelmúltban lemondott európai ügyekért felelős helyettes államtitkára Magyar Leventének, a Külügyminisztérium államtitkárának.
A washingtoni magyar nagykövetségről küldött távirat szerint Mitchell arról beszélt, az amerikai kongresszusban egyenesen ellenséges hangulat alakult ki Magyarországgal szemben, főleg azért, mert katonai és energetikai ügyekben nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy azt a Trump-adminisztráció szeretné.
Arról az Átlátszó írt néhány napja, hogy komoly bizalomvesztés tapasztalható amerikai részről, amiért Orbán Viktor nyíltan lavírozni szeretne Moszkva, Peking és Washington között, és egyelőre nem hajlandó aláírni a régóta tárgyalt kétoldalú védelmi megállapodást az amerikai kormánnyal. Azt pedig lapunk írta meg először, mi ennek a legfőbb oka. Az egyezményben az amerikai fél azt szeretné, hogy gyakorlatilag magyar jóváhagyás nélkül mozgathassa csapatait Magyarország területén, ebbe azonban Orbán Viktor nem akar belemenni. Azt, hogy az energetikai ügyek mennyire fontosak Washingtonnak, jól jelzi: tavaly az amerikai kormány különmegbízottja személyesen látogatott Budapestre az amerikai érdekekért lobbizni. A horvátországi Krk szigetén tervezett folyékonygáz-terminálról Magyar Levente azt mondta, onnan 20 százalékkal drágábban kapnánk a gázt, ami nem érné meg Magyarországnak. A sors iróniája, hogy a magyar kormány ugyanakkor szívesen venne az amerikai Exxon által a Fekete-tengerből kitermelt gázt, de ez egyelőre román belpolitikai okok miatt csúszik. Washingtonban elégedetlenek azzal is, ahogy az ukrán nyelvtörvény ügyét kezeljük, mint ismert, Magyarország blokkolja az ukrán NATO-integrációt segítő csúcstalálkozókat. A Népszava információi szerint eközben például Románia – melynek ugyancsak kifogásai vannak a nyelvtörvény román kisebbségeket is érintő részeivel – inkább a csendes lobbizást választotta, így próbálja elérni, hogy az Egyesült Államok gyakoroljon nyomást Ukrajnára a törvény megváltoztatása érdekében. Mint azt a Direkt36 megjegyzi, a táviratból kitűnik, hogy a CEU, vagy a civilek ügye már nem számít kardinális kérdésnek az amerikai kormányzat számára. Egy kormányzati forrásunk – nem tagadva a távirat létét – ugyanakkor azt mondta a Népszavának, a következő két hétben komoly pozitív fordulat jöhet a magyar-amerikai kapcsolatokban.