Matolcsy, a díszdoktor

A Debreceni Egyetem díszdoktora lesz Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Vajon az MNB elnöke megérdemel-e egy ilyen kitüntetést, már ha az adományozó ad is magára? Hiszen az MNB az elnök vezetésével éveken át tétlenül figyelte a forint drasztikus leértékelődését, ami többszörösen törvénysértő és társadalomellenes volt.
A mai kormány 2010-beni hatalomba kerülése után a forint leértékelődése felgyorsult. Abban az évben a forint árfolyama az euróval szemben 265 forintról 300 forintra gyengült. Majd az árfolyam csökkenése tovább folytatódott. Manapság 315-320 között mozog. Az MNB az árfolyamcsökkenés ellen nem tett, és ma sem tesz semmit. 
Ez a semmittevés az MNB-re vonatkozó – egyébként a Fidesz-KDNP kormány által elfogadott - törvény szerint teljességgel törvénysértő. Ugyanis az MNB-ről szóló 2013. évi CXXXIX. számú törvény az MNB alapfeladatai közé sorolja az árfolyampolitikával kapcsolatos devizaműveleteket. A szöveg szerint: „Az MNB… az árfolyamrendszer keretei között szűkség és lehetőség szerint védi és befolyásolja az árfolyamokat a belföldi és külföldi devizapiacokon”. A forint árfolyamának csökkenését az MNB monetáris intervencióval, azaz a nemzetközi devizapiacon forint vásárlásával, így a forint keresletének növelésével tudta volna a megakadályozni. Erre kezdetben (2010 elején) az MNB tartalékai, nem sokkal azután az MNB leértékelődéssel kapcsolatos több százmilliárdos bevételei lehetőséget adtak volna. Ezen lehetőség kihasználása azonban nem volt érdeke az MNB-nek, mert akkor nem tudott volna alapítványokat létrehozni, és azokon keresztül a náluk lévő állampapírok segítségével a kormány kiadásit finanszírozni. 
Az MNB a leértékelődéssel kapcsolatos bevételeit tehát nem a törvény által meghatározott alapfeladata teljesítéséhez használta fel, hanem alapítványok tőkejuttatására, festmények vásárlására, stb. Ezen tevékenységek végzésére viszont a törvény csak akkor ad lehetőséget, ha azok az MNB alapvető feladatai teljesítését nem veszélyeztetik. Az MNB tehát itt is törvénysértően járt el.
Az MNB és így Matolcsy György törvénysértő statisztálása által fenntartott leértékelődési folyamat a deviza-alapú hitelt felvett magyar háztartások tömegének fizetési feltételeit kiszámíthatatlanul és drasztikusan rontotta, őket fizetésképtelenné tette. Az adós családok zöme gazdaságilag ellehetetlenült. Úgy látszik, ma ez megér egy díszdoktori címet.
2019.02.01 08:40
Frissítve: 2019.02.01 08:52

Felhőben

Közeledik az önkormányzati választás, az állam is szelídebb arcát próbálja mutatni a települési hivatalokkal szemben. Már azt üzente lapunkon keresztül a Kincstár, hogy nem is kap büntetést minden önkormányzat, amelyik nem tudta feltölteni határidőre a zárszámadását a híres-hírhedt ASP rendszerbe, pedig eddig nem volt kegyelem a mulasztóknak. 
Csendben lapozhatnánk is, ha az engedmény nem a folyamatos hibákat akarná elfedni, és a hangos tiltakozásoknak elejét venni. Mert ez a felhő alapú központi adatbázis, amihez idén januártól minden magyar településnek csatlakozni kellett, talán még soha, egyetlen napig sem működött zökkenőmentesen az egész országban: azok a közszolgák, akiknek 2008 óta egy fillér béremelést nem adott a mi adóforintjainkból a kormány, csakis éjszaka és hétvégén tudják normális sebességgel feltölteni az elvárt anyagokat.
Szakszervezeti nyomásra szerencsére azt megengedi az állam, hogy saját iparűzési adóbevételeikből a helyhatóságok valamennyit emeljenek a hivatali dolgozók fizetésén, de ki tudja meddig. Az ASP rálát minden fillér befizetésre és kiadásra, már nincs a települések életének olyan szelete, ahol nem azt mondja a kormány: fizesd saját zsebből, ha tudod. Megnézem a könyvelésed, és azt látom, a költségvetésed 13. során még lehetne kicsit faragni. Oldd meg valahogy, és mindjárt kisebb kiegészítést kell adnom a központi keretből. Senki nem tudja, mikor jön el a pillanat, amikor egy tollvonással harmadolja, megfelezi az állami pénzből fizetett hivatalnoki létszámot a belügyi tárca, s ha nem tetszik, le lehet húzni a rolót. 
Minden polgármester agyában kitörölhetetlen nyomot hagyott a 2016 februári, „Hatékony helyi közigazgatás” címet viselő, szerző nélküli háttértanulmány, amely a kétezer fő alatti kistelepülések hivatalait egyszerűen meg akarta szüntetni. Az ASP rendszer körüli mostani botrány és minden késlekedés alapot is szolgáltathat a döntéshozóknak a lépéshez. S akkor megnyugodva hátradőlhet a Főfőfő Hivatalnok: a csórók nem mehetnek majd panaszra sehová.
2019.03.22 09:00
Frissítve: 2019.03.22 09:23

Hűlt testvériség

Nincs kényelmesebb megoldás, mint közhellyel kezdeni egy írást – a start ugyan lapos, cserébe viszont nem terheli sem az olvasó asszociációs képességeit, sem a szerző szürkeállományát. Csábító lenne azzal nyitni – lengyel témáról lévén szó – miszerint: „Lengyel, magyar, két testvér, együtt iszik, együtt harcol”. (Eredetiben: Polak, Węgier, dwa bratanki, i do szabli, i do szklanki.) Mondom, csábító lenne, de nem lehet. A közhely kimúlt. Legfeljebb protokoll-eseményeken recitálják, vagy vodka-túlnyomás esetén – elismerésképp, ha egy magyar lengyelül szólal meg, a nyelven, amelyben több mint 60 százalék a rendhagyó formulák aránya.
A korábban rongyosra citált mondás sírját Putyin (orosz elnök) ásta meg, és Orbán (magyar miniszterelnök) temette el. A pacalleveses ember a Novy Sviaton, a tar taxis úton a reptér felé, és a galambősz teremőr-néni a zsidó múzeumban elszánt arccal magyarázza, hogy az oroszokkal nem, nem, soha. Mert azok még a második világháború poklában is a legrosszabbak voltak. A felhúzott szemöldökre, illetve az „És a németek?” közbevetésre csak legyintés a válasz, meg a megfoghatatlan mondás, hogy „azok legalább úriemberek voltak”.
A megjegyzésre, hogy azért az orosz-ellenességet felülírja a két jobboldali rezsim közös érdeke, egyaránt kerekedik a pacalos és a taxis szeme (előbbi a lengyel kormánypárt, a PIS szavazója, az utóbbi a „polák Jobbik”, a KORWIN szimpatiánsa). „Jobb-ol-da-li?” – tagolja a személyfuvarozó kisiparos. „Posztkommunista! Állampárti!” – vágja oda dühösen.
„Akkor miért szekundált Orbán Viktornak március 15-én Budapesten a lengyel kormányfő?”. „Az politika, nem barátság” – mosolyognak. És kétségtelen: esti hírműsoraikban a lengyel tévék szót sem vesztegettek arra, hogy Mateusz Morawiecki Orbánnal parolázott a magyarok nemzeti ünnepén.
2019.03.22 09:00
Frissítve: 2019.03.22 09:24