Nem támogatta a néppárti alelnök jelentését a Fidesz - naná, hiszen uniós pénzről szólt

Publikálás dátuma
2019.02.01 10:31

Fotó: Európai Parlament/ Mathieu Cugnot
Elsöprő többséggel fogadta el az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülése tegnap a kereszténydemokrata néppárti frakció egyik alelnöke által készített Marinescu-jelentést. A dokumentum az Európai Unió pénzügyi érdekeinek védelméről és a csalások megelőzéséről szól, így sürgeti a közös Európai Ügyészség felállítását, szigorú fellépést követel az unió költségvetését érintő csalások ellen, és átláthatóbbá akarja tenni a közbeszerzések rendszerét. Az európai néppárt tagjai közül egyedül a Fidesz képviselői tartózkodtak a voksolásnál, azaz nem pártolták a jelentés elfogadását. (Egyedüli kivétel Járóka Lívia volt, aki támogatta a dokumentumot; a rangidős Szájer József pedig – ahogy a rázós ügyekben mindig nagy bátran szokta – ezúttal sem nyomott gombot.) Aligha meglepő a fideszesek viselkedése, hiszen a legfrissebb jelentések szerint Magyarország az utóbbi hét évben az Európai Unió egyik legkorruptabb országa lett. "Miközben az Orbán-kormány uniós közpénzből folytat Európa-ellenes gyűlöletkampányt, addig az európai forrásokból saját üzleti és családi vállalkozásaikat hizlalják. Az ország érdekét ezzel szemben az szolgálná, ha haladéktalanul csatlakoznánk az Európai Ügyészség intézményéhez, és ha kivizsgálnánk az elmúlt évek súlyos visszaéléseit és az uniós források gerinctelen ellopását" - kommentált Ujhelyi István. Az MSZP EP-képviselője szerint a májusi EP-választáson a korrupcióról is ítéletet mondhatnak az emberek.

Öt ember halt meg a szélvihar miatt az USA-ban

Publikálás dátuma
2019.04.20 14:01
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Georgia északkeleti részére, Észak- és Dél-Karolinára, valamint Virginiára tornádóriasztást adtak ki.
Öt ember vesztette életét a szélvihar miatt az USA-ban – írja az AP hírügynökség közlése alapján az ABC News. Pénteken a floridai Woodville-ben egy fa dőlt egy házra. Egy nyolc éves kislány életét vesztette, egy 12 éves fiú pedig megsérült. Korábban Mississippiben három, Alabamában egy ember halt meg a szélvihar miatt. Georgia északkeleti részére, Észak- és Dél-Karolinára, valamint Virginiára tornádóriasztást adtak ki.

Minisztériumi épületnél robbantottak Kabulban

Publikálás dátuma
2019.04.20 13:22

Fotó: AFP/ STR
A támadást három fegyveres követte el, állítólag az egyikük bejutott az épületbe.
Robbantás és lövöldözés volt Kabul központjában, a Kommunikációs és Informatikai Minisztérium épületénél helyi idő szerint szombat délelőtt, 11 óra 40 perc körül. A BBC-nek egy minisztériumi forrás azt mondta: a támadást három fegyveres követte el, és egyiküknek sikerült bejutnia az épületbe. A tizennyolc emeletes épületet több száz ember hagyta el.