Putyin az EP-választás után kérhet beszámolót Orbántól

Publikálás dátuma
2019.02.01. 10:42

Fotó: Alexei Druzhinin / AFP
Vlagyimir Putyin a nyár folyamán érkezhet, és Orbán Viktortól vár tájékoztatást az átalakuló uniós politikáról, erőviszonyokról.
 Nem ősszel, hanem már a nyáron Magyarországra látogathat Vlagyimir Putyin, így sem marad el a már-már szokásos évi találkozó az orosz elnök és a magyar miniszterelnök között – írja a Magyar Hang. A hetilap Kremlhez közel álló moszkvai forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a látogatásnak nem lenne sok értelme a május 23-26. között tervezett európai parlamenti választás előtt, így Putyin inkább valamikor a nyáron, legkésőbb ősz elején érkezhet Budapestre;  persze a menetren még változhat, és ez jóformán csak az orosz félen múlik.

Beszámoló, első kézből

A lap szerint a találkozó egyik fő célja, hogy az orosz elnök „első kézből tájékozódjon” az EP-választás utáni helyzetről és törekvésekről, amelyekben vélhetően Orbán Viktor is kulcsszerepet kap. 
Nem kell diplomatának lenni ahhoz, hogy tudjuk, Vlagyimir Putyin Orbán beszámolója nélkül is tökéletesen tud tájékozódni az unió formálódó erőviszonyairól – a találkozó inkább „kifele” szól, jelzése annak, hogy az orosz államfő egy uniós vezetőt is bármikor raportra kérhet.

A találkozónak pedig különösen nyomasztó jelentőséget ad, hogy  hogy a lap Kreml-beli forrásai hangsúlyozzák: Oroszország végleg leszámolt azokkal az illúziókkal, hogy kapcsolatai belátható időn belül normalizálódhatnak az úgynevezett Nyugattal.

Jön, ha akar, hívni sem kell

A cikk szerzője, Stier Gábor kiemeli, hogy az orosz elnök látogatásához még csak a magyar kormány meghívása sem kell. „Nem lenne például meglepő, ha (Putyin- a szerk.) a Nemzetközi Cselgáncs Szövetség (IJF) tiszteletbeli elnökeként megjelenne a júliusi budapesti Grand Prix-en. Hiszen nagy barátja, az IJF főtitkára, Marius Vizer már csak hivatalból is meghívja az eseményre Putyint. Aki pedig eldönti, hogy eljön-e. De Putyin akár egy nagy nemzetközi találkozó mentén is összejöhet a magyar miniszterelnökkel, mint ahogy reális az is, hogy a nyár végén vagy ősz elején az évi nem hivatalos találkozóra „ugrik el” Budapestre” - teszi hozzá az újságíró.
A találkozó másik kiemelt témája a paksi bővítés látványos csúszása lehet – erről volt szó a legutóbbi, mindössze negyedórás Orbán-Putyin megbeszélésen is – amit a lap miniszteri szintű problémának nevez, utalva arra, hogy a paksi szakállamtitkár menesztése nem lesz téma az újabb találkozón.
Szerző

Nem támogatta a néppárti alelnök jelentését a Fidesz - naná, hiszen uniós pénzről szólt

Publikálás dátuma
2019.02.01. 10:31

Fotó: Mathieu Cugnot / Európai Parlament
Elsöprő többséggel fogadta el az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülése tegnap a kereszténydemokrata néppárti frakció egyik alelnöke által készített Marinescu-jelentést. A dokumentum az Európai Unió pénzügyi érdekeinek védelméről és a csalások megelőzéséről szól, így sürgeti a közös Európai Ügyészség felállítását, szigorú fellépést követel az unió költségvetését érintő csalások ellen, és átláthatóbbá akarja tenni a közbeszerzések rendszerét. Az európai néppárt tagjai közül egyedül a Fidesz képviselői tartózkodtak a voksolásnál, azaz nem pártolták a jelentés elfogadását. (Egyedüli kivétel Járóka Lívia volt, aki támogatta a dokumentumot; a rangidős Szájer József pedig – ahogy a rázós ügyekben mindig nagy bátran szokta – ezúttal sem nyomott gombot.) Aligha meglepő a fideszesek viselkedése, hiszen a legfrissebb jelentések szerint Magyarország az utóbbi hét évben az Európai Unió egyik legkorruptabb országa lett. "Miközben az Orbán-kormány uniós közpénzből folytat Európa-ellenes gyűlöletkampányt, addig az európai forrásokból saját üzleti és családi vállalkozásaikat hizlalják. Az ország érdekét ezzel szemben az szolgálná, ha haladéktalanul csatlakoznánk az Európai Ügyészség intézményéhez, és ha kivizsgálnánk az elmúlt évek súlyos visszaéléseit és az uniós források gerinctelen ellopását" - kommentált Ujhelyi István. Az MSZP EP-képviselője szerint a májusi EP-választáson a korrupcióról is ítéletet mondhatnak az emberek.
Szerző

Semjén egy ajándék vadászatról sem nyilatkozott

Publikálás dátuma
2019.02.01. 10:15

Fotó: Népszava
Tartozik viszont másfél millióval valaki a KDNP elnökének.
Semjén Zsolt fizetése tavaly június óta megugrott 531 ezer forinttal, vagyis havi 1,6 millió forintot visz haza, írja a KDNP elnökének vagyonnyilatkozata nyomán a 444.hu. Vagyoni helyzete ezen túl nem sokat változott: még mindig van nála 4 millió forint készpénz, 1,5 millió a bankban, és valaki még mindig tartozik neki másfél millióval.
Az ajándékoknak fenntartott részt ugyanakkor teljesen üresen hagyta a politikus, akiről tavaly kiderült, rendszeresen fogad el sokmilliós vadászutakat.
Szerző