Putyin az EP-választás után kérhet beszámolót Orbántól

Publikálás dátuma
2019.02.01 10:42

Fotó: AFP/ Alexei Druzhinin
Vlagyimir Putyin a nyár folyamán érkezhet, és Orbán Viktortól vár tájékoztatást az átalakuló uniós politikáról, erőviszonyokról.
 Nem ősszel, hanem már a nyáron Magyarországra látogathat Vlagyimir Putyin, így sem marad el a már-már szokásos évi találkozó az orosz elnök és a magyar miniszterelnök között – írja a Magyar Hang. A hetilap Kremlhez közel álló moszkvai forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a látogatásnak nem lenne sok értelme a május 23-26. között tervezett európai parlamenti választás előtt, így Putyin inkább valamikor a nyáron, legkésőbb ősz elején érkezhet Budapestre;  persze a menetren még változhat, és ez jóformán csak az orosz félen múlik.

Beszámoló, első kézből

A lap szerint a találkozó egyik fő célja, hogy az orosz elnök „első kézből tájékozódjon” az EP-választás utáni helyzetről és törekvésekről, amelyekben vélhetően Orbán Viktor is kulcsszerepet kap. 
Nem kell diplomatának lenni ahhoz, hogy tudjuk, Vlagyimir Putyin Orbán beszámolója nélkül is tökéletesen tud tájékozódni az unió formálódó erőviszonyairól – a találkozó inkább „kifele” szól, jelzése annak, hogy az orosz államfő egy uniós vezetőt is bármikor raportra kérhet.
A találkozónak pedig különösen nyomasztó jelentőséget ad, hogy  hogy a lap Kreml-beli forrásai hangsúlyozzák: Oroszország végleg leszámolt azokkal az illúziókkal, hogy kapcsolatai belátható időn belül normalizálódhatnak az úgynevezett Nyugattal.

Jön, ha akar, hívni sem kell

A cikk szerzője, Stier Gábor kiemeli, hogy az orosz elnök látogatásához még csak a magyar kormány meghívása sem kell. „Nem lenne például meglepő, ha (Putyin- a szerk.) a Nemzetközi Cselgáncs Szövetség (IJF) tiszteletbeli elnökeként megjelenne a júliusi budapesti Grand Prix-en. Hiszen nagy barátja, az IJF főtitkára, Marius Vizer már csak hivatalból is meghívja az eseményre Putyint. Aki pedig eldönti, hogy eljön-e. De Putyin akár egy nagy nemzetközi találkozó mentén is összejöhet a magyar miniszterelnökkel, mint ahogy reális az is, hogy a nyár végén vagy ősz elején az évi nem hivatalos találkozóra „ugrik el” Budapestre” - teszi hozzá az újságíró.
A találkozó másik kiemelt témája a paksi bővítés látványos csúszása lehet – erről volt szó a legutóbbi, mindössze negyedórás Orbán-Putyin megbeszélésen is – amit a lap miniszteri szintű problémának nevez, utalva arra, hogy a paksi szakállamtitkár menesztése nem lesz téma az újabb találkozón.
2019.02.01 10:42

Parlament: már az ellenőrzőket is ellenőrzik

Publikálás dátuma
2019.02.17 19:39

Fotó: / Vajda József
Szigorítják a belépést: az országgyűlési őrök saját kollégáik elé rakják majd ki a zsebükből a holmijukat.
Az Országgyűlés Hivatala főigazgató-helyettesének vasárnapi körlevelében az szerepel, hogy „2019. február 18-tól további intézkedésig az Országházba, illetve az Országgyűlés Irodaházába történő belépés során a biztonsági igazolvánnyal, az Országgyűlési Őrség szolgálati igazolványával rendelkező személyeket, és az Országgyűlés Hivatala által foglalkoztatott országgyűlési köztisztviselőket és munkavállalókat az Országgyűlési Őrség tagjai csak biztonságtechnikai ellenőrzést (személy- és csomagellenőrzést) követően léptetik be” – írja a hvg.hu. A portál szerint a körlevél indoklást, magyarázatot nem tartalmaz.    Mint írják, „biztonsági igazolványt” a vonatkozó házelnöki rendelkezés szerint „az Országgyűlés, illetve a védett személyek biztonságáért felelős fegyveres testületek – amelyek ellátják a személyvédelmi, illetve a Szent Korona és a hozzá kapcsolódó jelvények védelmi feladatait – az Országházban, az Irodaházban szolgálatot teljesítő állománya” használ. Vagyis az ellenőrzőket is ellenőrzik, az országgyűlési őrök saját éppen szolgálatban lévő kollégáik elé rakják majd ki a zsebükből a holmijukat. Az újságíróknak és más látogatóknak eddig is túl kellett esniük ilyen ellenőrzésen. Magukra az országgyűlési képviselőkre az intézkedés nem vonatkozik, mert az ő okmányukat képviselői igazolványnak hívják.
2019.02.17 19:39

Tíz méter mély gödörből mentettek ki egy macskát a budapesti tűzoltók (videó)

Publikálás dátuma
2019.02.17 19:25

Fotó: Facebook/ BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
A szerencsétlenül járt négylábút állatvédők várták a felszínen.
Tíz méter mély gödörbe esett egy macska vasárnap délután Budapesten, a XVIII. kerületi Alacskai úton – írja az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) a Facebook-oldalán. A budapesti tűzoltók alpintechnika használatával mentették ki a szerencsétlenül járt négylábút. A macskát állatvédők várták a felszínen. Az OKF egy videót is közzétett a mentésről, a felvételeket Czétényi Balázs tűzoltó őrmester, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság videócsoportjának munkatársa készítette.
2019.02.17 19:25