Lengyelország;lehallgatás;Jaroslaw Kaczynski;

2019-02-01 12:53:34

Mégsem olyan puritán Kaczynski - felhőkarcolók sorsa függött pártjának szereplésétől

Az előszeretettel szerénykedő pártelnök szorosan rajta tartja a kezét a pénzügyeken.

Kényes helyzetbe kerülhet Jaroslaw Kaczynski. Egy kiszivárgott hangfelvétel szerint ugyanis a jobboldali populista Jog és Igazságosság (PiS) kormánypárt elnöke nem az a szerény, a kétes pénzügyektől magát távol tartó személyiség, mint akinek beállítja magát. Nem ez az első lehallgatási botrány Lengyelországban. 2014 júniusában a Wprost lengyel lap több oldalnyi, illegálisan készült lehallgatási jegyzőkönyvet tett közzé. Az akkori kormány legnagyobb pártja, a jelenleg ellenzékben működő Polgári Platform (PO) több magas rangú politikusa káromkodott, zsidózott, szívességeket kértek egymástól, és keresetlen szavakkal illették az európai vezetőket. Ezt követően több magas rangú személy volt kénytelen távozni a kabinetből. Értelemszerűen az akkori kiszivárogtatásokkal a PiS járt jól, s ennek is köze lehetett a párt 2015-ös parlamenti választáson aratott győzelméhez.

Most azonban fordult a kocka, hiszen a Gazeta Wyborcza című ellenzéki lap a lehallgatott beszélgetések olyan leiratát tette közzé, amely meglehetősen kellemetlen a PiS elnöke számára. Ezekből kiderült, hogy a PiS elnöke a hozzá köthető, Srebrna nevű vállalattal kívánt két toronyházat építtetni. Erről ő, egy személyben kívánt döntést hozni. A Stebrna a PiS egyik legfontosabb pénzügyi forrása.

A 2018 júliusából származó felvételek szerint a K-Towers nevű, 190 méter magasra tervezett toronyházakat Varsó középső részére tervezték. A munkálatokat részint az állami Pekao SA Bank 300 millió eurós hiteléből finanszírozták volna, az előkészületekkel, illetve a kivitelezéssel pedig az osztrák Gerald Birgfellner cégét bízták meg. Utóbbi 1,5 milliót fektetett a vállalkozásba, s 10 millió eurós nyereségben reménykedett.

Csakhogy a varsói polgármesteri hivatal leállíttatta az építkezést, ami új helyzetet teremtett. A Kaczynskihez köthető cég pedig Birgfellnernek azokért a munkálataiért sem akart fizetni, amiket már elvégzett. Az osztrák vállakozó ezért személyesen a PiS elnökénél járt közben. Mint a Gazeta Wyborcza írta, a tervezés időszaka, azaz 2017 májusa óta összesen 19 alkalommal találkoztak egymással. Kaczynski, miután tetemre hívta az osztrák üzletember, azt közölte, ő nem csaló, s Birgfellner hozzájut majd a jussához. Ezért azt tanácsolta neki: forduljon bírósághoz, s elmaradt járandóságáért az ellenzék kezében lévő varsói polgármesteri hivatalt vádolja. „Ez lenne a legegyszerűbb megoldás. A cég elnökségét pedig meg tudom győzni arról, hogy állapodjanak meg egymással” – hangoztatta.

Az osztrák vállalkozó úgy érzi, átverték. Feltételezések szerint Kaczynski már jóval korábban tisztában volt azzal, hogy kivitelezhetetlenek a tervek, ezt jelzi, hogy az osztrákot végül teljesen „kihagyta a buliból”. Egy ízben be is vallotta Birgfellnernek: ahhoz, hogy a két torony álljon, a varsói önkormányzati és a lengyel parlamenti választást is meg kell nyerniük. Ha a bíróságon Birgfellner és Kaczynski szembekerülnének egymással, az azért is lenne pikáns, mert az osztrák a PiS elnökének veje. A PiS igyekszik csökkenteni az ügy jelentőségét, Beata Mazurek, a párt szóvivője szerint „álszenzációról” van szó. Az ellenzék szerint viszont bebizonyosodott, hogy Kaczynski jelentősen befolyásolja az ország pénzügyi kérdéseit.