Összekapaszkodnak a képviselőnők a közéleti agresszióval szemben

Publikálás dátuma
2019.02.01. 12:40

Fotó: Facebook
A szolidaritási akció az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó megfenyegetésére válasz.
Tizenegy ellenzéki képviselőnő állt ki szocialista társuk, Bangóné Borbély Ildikó mellett, aki fehér port tartalmazó fenyegető levelet kapott a napokban. Közös közleményükben azt hangsúlyozzák, hogy a „Fidesz és vadhajtásai által folytatott gyűlöletkampány az ellenzéki képviselőkkel szemben újabb szintre lépett”. 2019-ben oda jutottunk – írják állásfoglalásukban, hogy Orbán Viktor gyűlöletpolitikája miatt az ellenzéki képviselők életveszélyes fenyegetéseket kapnak. A kiáltvány aláírói (a liberális Bősz Anett, az LMP-s Demeter Márta, Hohn Krisztina és Schmuck Erzsébet, a szocialista Gurmai Zita és Kunhalmi Ágnes, a párbeszédes Szabó Tímea, a DK-ból Vadai Ágnes, a jobbikos Potocskáné Kőrösi Anita és Varga-Damm Andrea, valamint a független Szél Bernadett) közösen ítélik el az erőszak minden formáját és szolidaritást vállalnak mindenkivel, akit a kormányzati gyűlöletpolitika hatására fenyegetés ér.
Szerző

Saras eső szakad az ország nyakába, és narancssárga színben bukik alá a nap

Publikálás dátuma
2019.02.01. 12:20

Fotó: Shutterstock
Az alapprobléma, hogy szaharai por gomolyog az ország fölé.
A hétvégén, különösen vasárnap, jelentősebb mennyiségű szaharai eredetű por érkezik hazánk fölé, és hullik alá az esővel együtt, összekoszolva az autók karosszériáját, ablakokat, illetve szerencsésebb esetben narancssárga naplementét is eredményezhet - írja a met.hu.  Amikor a dél, délnyugat felől érkező sivatagi por enyhe, nedves légtömeggel érkezik, saras esőt okoz, ugyanez téliesebb viszonyok között viszont vörösesre színezheti a hópelyheket, innen ered a "piros hó" kifejezés. A jelenség viszont közel sem olyan ritka, mint amire a mondás utal.
Szerző
Témák
szaharai por

Száz gyilkos van szabadlábon, mégis kábítószer-fogyasztók a rendőrség legkeresettebb bűnözői

Publikálás dátuma
2019.02.01. 12:01
A kép illusztráció
Fotó: Shutterstock
Hiába köröznek rengeteg erőszaktevőt és emberkereskedőt is, a rendőrség inkább a huszonéves füveseket tartja toplistáján.
Kedden tette közzé az Országos Rendőr-főkapitányság a legveszedelmesebb bűnözők top 50-es listáját, és azóta már három embert el is fogtak, büszkélkedett péntek reggel az ORFK szóvivője a köztévében. Két férfit szerdán külföldi társhatóságok, csütörtökön egyet a Pest megyei rendőrök fogtak el. Utóbbit - egy kilenc éve kábítószeres bűncselekmény miatt körözött férfit - lakossági bejelentés alapján találtak meg - emelte ki Gál Kristóf az MTI összegzése alapján. Azt is elmondta:
a körözési toplista keddi elindítása óta megháromszorozódott a napi bejelentések száma.

Az országos körözési toplistában egyidőben legfeljebb 50 bűnelkövető szerepelhet, írja honlapján a rendőrség. Felkerülni legalább 5-10 évet érő bűntett miatt kiadott elfogatóparanccsal, legalább 5 év letöltendővel, ötnél több bűncselekménnyel, vagy rendkívüli bűnökkel lehet. De van egy kevésbé egzakt kitétel is: a toplistára kerülhet az is, aki a rendőrség szerint tetteivel "a lakosság biztonságérzetét nagymértékben rontja". Ezek mentén
egy olyan listát állított össze a rendőrség, amin legalább minden harmadik ember kábítószer fogyasztása vagy birtoklása miatt szerepel.

A maradék nagyjából 30 helyen csalók és más gazdasági bűnök miatt keresett emberek osztoznak rablókkal. De olyan is van, aki egyszerű tolvajként érte el, hogy felkerüljön a listára, holott jó néhány erőszaktevő, emberkereskedő és gyilkos ellen van még érvényben elfogatóparancs. Utóbbiak 94-en vannak, de a szexuális erőszakért és erőszakos közösülésért keresett emberből is van vagy 40, a többi jogi alkategóriát nem nézve. Ám úgy látszik, ők nem rontják a "lakosság biztonságérzetét" olyan mértékben, mint az, aki elszív egy marihuánás cigarettát.
A listán van még egy embercsempész, és még egy, akit kerítésért köröznek. Hat embert különösen veszélyesnek jelöltek - közülük egy huszonéves fiatalt megint csak kábítószer birtoklása miatt keresnek -, és öt embernél fegyvert sejtenek a hatóságok. A veszedelmes drogosok körözési toplistájára egyetlen gyilkos került fel. Igaz, a megalapozott gyanú szerint az ő lelkén három ember élete szárad.
Szerző
Frissítve: 2019.02.01. 13:35