Padlóra küldik a Jobbikot - már egymilliárdos tartozást nyög a párt

Publikálás dátuma
2019.02.02 08:35

Fotó: Vajda József
A vészhelyzet kezelésének mikéntjét rendkívüli kongresszus próbálja kimódolni.
Akármi történik, nem adjuk fel az ellenállást, a küzdelmet – jelentette ki Sneider Tamás, a Jobbik elnöke. Pedig pár perccel korábban még pártja megszűnését is meglebegtette az újabb – jogtalannak tartott tartott – számvevőszéki büntetés miatt. Előzőleg Jakab Péter jobbikos szóvivő az Állami Számvevőszék (ÁSZ) bejáratánál tartott tájékoztatón közölte: Orbán Viktor akaratának megfelelően a „pártállami számvevőszék” újabb rohamra indult a jogállamiság és a demokrácia maradéka ellen. Az Orbán-rendszer ugyanis „mindenkit ki akar végezni”, aki nem hajt fejet a rezsim előtt. Sneider Tamás arról beszélt, hogy az ÁSZ-tól kapott újabb súlyos – összesen több mint 272 millió forintos – büntetés miatt most már közel 1 milliárd forintot kellene kifizetnie pártjának, ami „szinte a lehetetlenség kategóriája”. A pártelnök ezért rendkívüli kongresszust hív össze. Két fontos napirendi pont lesz: az egyik a Jobbik parlamenti frakciója és a párt megszűnésének lehetősége, a másik az ellenállás folytatása. A kongresszus időpontjáról a Jobbik elnöksége hétfőn dönt. A számvevőszék szerint a Jobbik mintegy 136 millió forintos tiltott támogatást használt fel a kampányban. A párt ugyanekkora összegű állami támogatástól is elesik, így jön ki a 272 millió. (A közel 1 milliárd forint pedig úgy, hogy a parlamenti választás előtt, amikor az ÁSZ szintén lecsapott a Jobbikra, a duplázódó büntetés összege 662 millió forintot tett ki.) A Jobbik szerint a számvevőszék – 52 millió forintos maradványösszeg mellett – azt a 84 milliót is tiltott támogatásnak tekinti, amivel a párt a Magyar Postának és a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) tartozik. A Jobbik értelmezésében az ÁSZ ezzel azt állítja, hogy egy állami cég és az adóhatóság is tiltott támogatást nyújtott az ellenzéki pártnak. Az egyik – lapunknak név nélkül nyilatkozó – jobbikos politikus szerint a párt tényleg nagyon súlyos anyagi helyzetben van. Ha a Jobbik nem tudja kifizetni a horribilis büntetést, akkor elméletileg a párt tisztségviselői a saját vagyonukkal felelnek. Paradox módon ez például arra a Volner Jánosra is érvényes, aki már átigazolt a Mi Hazánkba, de a kampány időszakában még a Jobbik frakcióvezetője és alelnöke volt – jegyezte meg a politikus. A Jobbikban még nem gondolták végig, milyen gazdasági és egyéb következménnyel járna, ha a párt kinyilvánítaná a jogutód nélküli megszűnését. Horváth Bálint, az ÁSZ kommunikációs vezetője lapunknak elmondta, hogy ez a kérdés nem tartozik a számvevőszék illetékességébe. A már szokásosnak nevezhető forgatókönyv szerint az ÁSZ közleményt adott, amelyben visszautasította a Jobbik „alaptalan vádaskodásait”, és azt hangsúlyozta, hogy a számvevőszék pártatlanul végzi tevékenységét.
Szerző
Frissítve: 2019.02.02 08:48

Több mint tizenhét tonna élő nyulat rendelt az Állatkert

Publikálás dátuma
2019.03.25 20:37
Képünk illusztráció
Fotó: AFP
Ebből 4,5 tonna egynapos kölyök lesz, „a takarmánynyulakat” az állatkert ragadozó lakóinak szánják.
Kissé morbid felhívás jelent meg az uniós közbeszerzési értesítőben: a Fővárosi Állat- és Növénykert két éves időtartamra rendelne „takarmánynyulat” vagyis a helyi ragadozók ellátására szánt élő állatokat, legfeljebb 34,7 millió forint értékben.
A felhívás meghatározza, hogy 17,5 tonna, állatorvosilag ellenőrzött állományból származó, selejt élő nyulat vennének ebből az összegből, a tételből 4,5 tonna pedig újszülött selejt nyúlfióka lesz. Ajánlatot április 23-áig tehetnek a reménybeli nyúlbeszállítók.

Kásler meglóbálta a főigazgatók feje fölött a szívlapátot

Publikálás dátuma
2019.03.25 19:46

Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
Kásler Miklós miniszter megint nem várt izgalmat okozott a kórházvezetőknek, amikor egy háttérbeszélgetésen talányosan kijelentette: tíz kórház főigazgatói posztjára írt ki pályázatot. Az egyik kormányközeli portál tudósítása szerint a tárca vezetője arról beszélt, hogy „a kórházak adósságának mintegy kétharmadát 28 intézmény okozza. Ezért is hirdettek meg 10 kórházban is vezetői pályázatokat, hogy olyan szakemberek kerülhessenek az intézmények élére, akik képesek elérni a hatékonyabb gazdálkodást.” A tudósítás szerint beszélt arról, hogy a kiírt kórház-igazgatói pályázatok azt a célt is szolgálják, hogy az állami rendszerben is mindenkor megfelelően kezeljék a rendelkezésre álló forrásokat. A főigazgatók körében az a hír, hogy legalább tízük „lapátra került” meglehetős riadalmat okozott. Volt aki gyorsan számba vette, hogy kik lehetnek a legeladósodottabbak, de például a lista elején állók közül a Honvéd Kórház főigazgatójának leváltására vagy kinevezésére nincs is hatásköre a humán miniszternek. Az ötszázmillió feletti adósok között több fővárosi intézmény is van, köztük a Szent János, amely élére néhány hete cseréltek főigazgatót. Menesztették Kázmér Tibort és az intézmény vezetésével pályázat nélkül bízták meg Takács Pétert a tárca addigi egészségpolitikai főosztályvezetőjét. Ha a főigazgató cseréket az eladósodás nagysága vezérelné akkor veszélyben lehet a Békés megyei Központi kórház, a Jász-Nagy-Kun Szolnok Megyei kórház, a fővárosi Bajcsy, a Dél-Pesti Centrum, és a Péterfy kórház főigazgatójának a széke.  Lapunknak többen azt is megjegyezték, hogy a kórházi eladósodásnak vajmi kevés köze van a menedzseri képességeknek. A finanszírozás alapjául szolgáló pontok költségtartalmát utoljára 1997-ben igazították meg, az ellátásokért utalt díjaknak húsz éve nincs köze a gyógyítás valós költségeihez. A miniszter által említett pályázati kiírást azonban hiába kerestük például az állam kórházfenntartó, a közigazgatási állásportálon illetve az egészségügyi közlönyben – nem találtuk. Igaz az utóbbinak, noha formailag közérdekű adatokat közöl, mégis csak a tartalomjegyzéke érhető el a neten, a tartalma csak 2730 forint ellenében ismerhető meg.
Szerző