Előfizetés

Nyílt Társadalom: nincs visszaút

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.02. 09:43

Fotó: Tóth Gergő
A döntés végleges, a közel kétszáz embert foglalkoztató Soros György által alapított intézetet Berlinben szívesen fogadták – mondta Csontos Csaba.
Nem volt más választása a Nyílt Társadalom Alapítványának tavaly, mint hogy elhagyja Budapestet és a nemzetközi iroda székhelyét áthelyezze Berlinbe – ezt nyilatkozta Csontos Csaba, az alapítvány szóvivője a hírklikk.hu-nak. A szakember azt is hozzátette: a döntés végleges, a közel kétszáz embert foglalkoztató Soros György által alapított intézetet Berlinben szívesen fogadták, jelenlétüknek örülnek, nincs ok arra – bármily változás következne be Magyarországon –, hogy visszaköltözzenek. Ráadásul Csontos szerint a helyzet hasonló, mint egy éve: akkor a magyar, most pedig ez európai parlamenti választások miatt járatta csúcsra az Orbán-kormány a sorosozást, veszélybe sodorva ezzel az alapítvány működését is, főként az akkor eltervezett törvény miatt. A CEU és a Nyílt Társadalom Alapítvány elüldözése Magyarországról – hangsúlyozta a szóvivő – nem térítette le az általa elképzel útról Soros Györgyöt, idős kora ellenére hosszabb távon gondolkodik, és nem hajlandó az őt érő rágalmakra folyamatosan reagálni. Csontos állítja: mind a CEU, mint pedig a Nyílt Társadalom Alapítvány elköltöztetése kollektív döntés eredménye volt, miközben azért mindenki erősen figyelt arra, hogy az operatív irányításban nem résztvevő milliárdos miként vélekedik a dologról. 

Még sokáig a Dunán vesztegelhet a zátonyra futott hajó

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.02. 08:47

Fotó: Mohai Balázs / MTI
A legénységet hazaszállították, egy matróznak viszont mindig a fedélzeten kell lennie.
Több mint két hete Esztergom közelében, a Helemba-szigetnél vesztegel egy román felségjelzésű teherhajó, mely letért a kijelölt útvonalról és zátonyra futott. A hatóságok egyelőre vizsgálják, hogy miért tértek le a hajóútról, de az RTL Híradó információi szerint elképzelhető, hogy elaludt a kapitány. Az ATV viszont úgy tudja, a legénység uszadékfának nézhetett egy hajózási bóját, ezért mentek rossz irányba. Az Index most azt írja: a legénységet már hazaszállították, egy matróznak azonban folyamatosan a fedélzeten kell tartózkodnia. Dorogi Szilvia, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) kommunikációs referense a portállal közölte: a hajó román tulajdonosa nem kért segítséget a magyar hatóságoktól, a legénységet és a kapitányt hazautaztatta, egy matróznak azonban a Hajózási Szabályzat szerint kötelező őrszolgálatot ellátni. A Budapesti Rendőr-főkapitányság a portál megkeresésére arról tájékoztatott, hogy a víziközlekedési szabályok megsértése miatt indítottak szabálysértési eljárást. Az inforesztergom.hu szerint a fedélzeten tartózkodó matrózt február 10-én váltja majd egy másik kollégája a szolgálatban. Azt írják, hogy akár még hónapokig a Helemba-sziget közeli zátonyon maradhat a bárka, amikor a baleset történt ugyanis, még szinte teljesen víz alatt volt a homokzátony, mostanra viszont már több mint másfél métert apadt a víz. Az Index az OVF-től úgy tudja: legalább két métert kell emelkednie a vízszintnek, hogy a hajó visszakerüljön a vízre és folytatni tudja az útját.
Fotó: MTI / Mohai Balázs
Kapcsolódó
Zátonyra futott hajó vesztegel a Dunán

Padlóra küldik a Jobbikot - már egymilliárdos tartozást nyög a párt

Cz. G.
Publikálás dátuma
2019.02.02. 08:35

Fotó: Vajda József
A vészhelyzet kezelésének mikéntjét rendkívüli kongresszus próbálja kimódolni.
Akármi történik, nem adjuk fel az ellenállást, a küzdelmet – jelentette ki Sneider Tamás, a Jobbik elnöke. Pedig pár perccel korábban még pártja megszűnését is meglebegtette az újabb – jogtalannak tartott tartott – számvevőszéki büntetés miatt. Előzőleg Jakab Péter jobbikos szóvivő az Állami Számvevőszék (ÁSZ) bejáratánál tartott tájékoztatón közölte: Orbán Viktor akaratának megfelelően a „pártállami számvevőszék” újabb rohamra indult a jogállamiság és a demokrácia maradéka ellen. Az Orbán-rendszer ugyanis „mindenkit ki akar végezni”, aki nem hajt fejet a rezsim előtt. Sneider Tamás arról beszélt, hogy az ÁSZ-tól kapott újabb súlyos – összesen több mint 272 millió forintos – büntetés miatt most már közel 1 milliárd forintot kellene kifizetnie pártjának, ami „szinte a lehetetlenség kategóriája”. A pártelnök ezért rendkívüli kongresszust hív össze. Két fontos napirendi pont lesz: az egyik a Jobbik parlamenti frakciója és a párt megszűnésének lehetősége, a másik az ellenállás folytatása. A kongresszus időpontjáról a Jobbik elnöksége hétfőn dönt. A számvevőszék szerint a Jobbik mintegy 136 millió forintos tiltott támogatást használt fel a kampányban. A párt ugyanekkora összegű állami támogatástól is elesik, így jön ki a 272 millió. (A közel 1 milliárd forint pedig úgy, hogy a parlamenti választás előtt, amikor az ÁSZ szintén lecsapott a Jobbikra, a duplázódó büntetés összege 662 millió forintot tett ki.) A Jobbik szerint a számvevőszék – 52 millió forintos maradványösszeg mellett – azt a 84 milliót is tiltott támogatásnak tekinti, amivel a párt a Magyar Postának és a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) tartozik. A Jobbik értelmezésében az ÁSZ ezzel azt állítja, hogy egy állami cég és az adóhatóság is tiltott támogatást nyújtott az ellenzéki pártnak. Az egyik – lapunknak név nélkül nyilatkozó – jobbikos politikus szerint a párt tényleg nagyon súlyos anyagi helyzetben van. Ha a Jobbik nem tudja kifizetni a horribilis büntetést, akkor elméletileg a párt tisztségviselői a saját vagyonukkal felelnek. Paradox módon ez például arra a Volner Jánosra is érvényes, aki már átigazolt a Mi Hazánkba, de a kampány időszakában még a Jobbik frakcióvezetője és alelnöke volt – jegyezte meg a politikus. A Jobbikban még nem gondolták végig, milyen gazdasági és egyéb következménnyel járna, ha a párt kinyilvánítaná a jogutód nélküli megszűnését. Horváth Bálint, az ÁSZ kommunikációs vezetője lapunknak elmondta, hogy ez a kérdés nem tartozik a számvevőszék illetékességébe. A már szokásosnak nevezhető forgatókönyv szerint az ÁSZ közleményt adott, amelyben visszautasította a Jobbik „alaptalan vádaskodásait”, és azt hangsúlyozta, hogy a számvevőszék pártatlanul végzi tevékenységét.