Előfizetés

Halászok támadtak a delfinvédők hajójára

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.02. 12:57
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Ebben a hónapban már másodszor érte támadás a Sea Shepherd hajóját.
Húsz halászhajó támadta meg a Sea Shepherd nevű környezetvédelmi szervezet hajóját pénteken, a mexikói Kaliforniai-öbölben – írja a Washington Post. A történtekről a szervezet számolt be, később a hírt a mexikói haditengerészet is megerősítette. Ez volt a hónapban a második alkalom, hogy támadás érte a Sea Shepherd hajóját, mely a kihalás szélére sodort kaliforniai disznódelfinek megmentése miatt van a térségben. A támadók pénteken köveket dobáltak, és részben fel is gyújtották a szervezet Farley Mowat nevű hajóját. A Sea Shepherd egy videót is közzétett a történtekről:
A kaliforniai disznódelfinek azért veszélyeztetettek, mert könnyen fennakadnak a halászok hálóiban, amiket illegálisan helyeznek ki, hogy totoabát fogjanak. A totoaba kiszárított úszóhólyagja ínyencségnek számít Kínában, ahol csillagászati összegeket fizetnek érte.

Rasszista fotó miatt lemondásra szólították fel Virginia kormányzóját

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.02. 11:15
Ralph Northam
Fotó: JIM WATSON / AFP
Ralph Northam bocsánatot kért a történtek miatt.
Ralph Northam, Virginia állam demokrata párti kormányzója bocsánatot kért, miután kiderült: egy 1984-es egyetemi évkönyvében szerepel egy fotó, melyen ő és egy másik férfi látható, rasszista jelmezbe öltözve – írja a BBC. Az Eastern Virginia Medical School orvosi egyetem évkönyvében látható képen az egyik férfi feketére mázolt arccal látható, míg a másik a Ku Klux Klán fehér csuklyás öltözékét viseli. Az nem derült ki, hogy az akkor körülbelül 25 éves Northam melyik férfi a képen.
„Nagyon sajnálom, hogy úgy döntöttem, így jelenek meg a fotón, és hogy ezzel akkor és most is fájdalmat okoztam”

– fogalmazott a történtekkel kapcsolatban, és a képet „egyértelműen rasszistának és támadónak” nevezte.

A kormányzót republikánus és demokrata párti politikusok is lemondásra szólították fel.

Hiperszonikus rakéta kifejlesztését rendelte el Putyin

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.02. 10:53

Fotó: MIKHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / AFP
Az orosz elnök utasítást adott arra, hogy az orosz fél szüntesse be tárgyalási kísérleteit az INF-szerződéssel kapcsolatban.
Vlagyimir Putyin orosz elnök vasárnap bejelentette, hogy Oroszország felfüggesztette részvételét a szárazföldön állomásoztatott közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról szóló (INF) szerződésben, és elrendelte a szárazföldi indítású, közepes hatótávolságú hiperszonikus rakéta kifejlesztését. Az MTI összefoglalója szerint Putyin a Szergej Sojgu védelmi és Szergej Lavrov külügyminiszterrel megtartott tanácskozásán közölte:
„tükörválaszt fogunk adni. Amerikai partnereink bejelentették, hogy felfüggesztik részvételüket a szerződésben, és mi is felfüggesztjük azt.”

Az elnök utasítást adott arra, hogy az orosz fél szüntesse be tárgyalási kísérleteit az INF-szerződéssel kapcsolatban. A közepes és rövid hatótávolságú rakéták korlátozásának ügyében javaslataik „az asztalon maradnak, az ajtó nyitva áll a tárgyalás előtt. Mindezzel együtt arra kérem mindkét tárcát, hogy ne kezdeményezzen tárgyalásokat ezzel a problémával kapcsolatban” – mondta.
„Megvárjuk, amíg partnereink megérnek arra, hogy egyenjogú, tartalmas párbeszédet folytassanak velünk ebben a számunkra, a partnereink és az egész világ számára is nagyon fontos témában”

– tette hozzá.

Putyin kijelentette: Moszkva évek óta tárgyalásokat szorgalmaz a leszerelés minden aspektusával kapcsolatban, de partnerei nem támogatják kezdeményezéseit, hanem ürügyeket keresnek a nemzetközi biztonság meglévő rendszerének lebontására. Oroszország az INF-szerződésben való részvételének felfüggesztése után új fegyverzeteket fog kifejleszteni – közölte –, mindezt anélkül, hogy növelné katonai költségvetését és bekapcsolódna a fegyverkezési versenybe. Putyin jóváhagyta Sojgu védelmi miniszter kezdeményezését, hogy az orosz haderő kezdje meg a Kalibr típusú, tengeri indítású manőverező repülőgépek szárazföldi változatának és egy szárazföldi indítású, közepes hatótávolságú, hiperszonikus rakétának a kifejlesztését. Hozzátette, hogy Oroszország nem telepít közepes és rövid hatótávolságú rakétákat Európába és a világ más régióiba sem, amíg az Egyesült Államok nem tesz így. Sojgu ismételten az INF-szerződés megsértésével vádolta meg az Egyesült Államokat.
Mike Pompeo amerikai külügyminiszter korábban bejelentette, hogy Washington visszalép az INF-szerződéstől, amennyiben 180 napon belül nem sikerül megegyezésre jutni Oroszországgal. Nyilatkozatában arra hivatkozott, hogy Moszkva megszegi a szárazföldi telepítésű, közepes – vagyis 500 és 5500 kilométer közötti - hatótávolságú nukleáris eszközök betiltásáról szóló INF-megállapodást, amelyet még a Szovjetunióval kötöttek, és Oroszország jogutód államként lett a szerződés kötelezettje. Amerikai álláspont szerint a 9M729 jelzésű orosz rakétatípus – amelynek NATO-kódja SSC-8 – a tilalmazott kategóriába esik, mert hatótávolsága 2600 kilométer. Az oroszok tagadják a szerződésszegést. Azt állítják, hogy a szóban forgó rakéta csupán 480 kilométert tud megtenni, több hajtóanyagot nem képes befogadni. Moszkva ellenváddal is él: álláspontja szerint az INF-megállapodás megsértésével ér fel, hogy a Lengyelországba és Romániába, valamint a Távol-Keletre telepített amerikai rakétaelhárító rendszer kilövőállásai a szerződés által érintett kategóriájú cirkáló rakéták indítására is alkalmasak.

INF-egyezmény

Az INF-szerződés, amelyet 1987. december 8-án Washingtonban írt alá Ronald Reagan amerikai elnök és Mihail Gorbacsov szovjet államfő, a kommunista párt főtitkára, három évtizede lépett hatályba. A paktum a szárazföldi indítású, hagyományos és nukleáris robbanótöltetekkel felszerelt közepes (500-5500 kilométeres) hatótávolságú ballisztikus rakéták és robotrepülőgépek megsemmisítéséről rendelkezett. Az egyezmény, amely mérföldkő volt a hidegháború lezárásában, megtiltotta az ilyen eszközök gyártását, birtoklását és tesztelését.