Ámokfutás: Orbánék keresztbe tettek az illegális bevándorlás elleni fellépésnek

Publikálás dátuma
2019.02.03. 08:38

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Arab országokkal egyeztetett volna az EU az illegális migrációról, Magyarország viszont nem szavazta meg a közös uniós álláspontot.
„Magyarország diplomáciai ámokfutásának lehettünk a tanúi”

- mondta egy brüsszeli diplomata a dpa német hírügynökségnek, miután kiderült, hogy Magyarország nem szavazta meg az Európai Unió közös bevándorlásügyi álláspontját az Európai Unió és az arab Liga külügyminisztereinek a hétfői találkozója előtt; a nyilatkozatot a 168 Óra vette észre.
Mint a lap írja, a magyar vétó éles bírálatokat váltott ki, az Európai Unió ugyanis szeretné rávenni az arab Liga tagországait az együttműködésre az illegális bevándorlás elleni harcban, ez azonban közös álláspont nélkül nehéz. Nem mellesleg az Orbán-kormány az, amelyik mindenféle migrációt elutasít. – Magyarországnak fel kell tennie a kérdést, hogy mit is művel valójában, amikor akadályozza az EU és az Arab Liga együttműködésének az elmélyítését – fakadt ki egy másik brüsszeli diplomata is a dpa-nak. Hétfőn a külügyminiszterek az EU és az Arab Liga február végi sarm-és sejki csúcsát készítik elő. Szijjártó Péter – írja az Index – egyébként már január 21-én szólt Federica Mogherininek, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének, hogy Magyarország elutasítja a közös álláspontot, mégpedig azért, mert az alapját az ENSZ migrációs csomagja képezi. Ezt a migrációs csomagot az EU nyolc másik tagországával együtt Magyarország nem fogadja el. Az Orbán-kormány nem először gördít akadályt hasonló döntés elé. 2018 áprilisában azt a legfelsőbb szintű EU-s határozatot vétózta meg, amely Kína külpolitikai törekvéseit akarta volna elítélni.
Szerző

Gruevszki: Egy barátom talált nekem lakóhelyet Budapesten

Publikálás dátuma
2019.02.02. 22:16

Fotó: ROBERT ATANASOVSKI / AFP
A volt macedón miniszterelnök azt mondta, rengeteg vendéget fogad Macedóniából.
Először adott interjút Macedónia korábbi miniszterelnöke, Nikola Gruevszki azután, hogy Magyarországra szökött. A politikus a macedón Sitel csatornának Budapesten nyilatkozott, és a Balkan Insight leirata szerint egyebek mellett arról beszélt: Albániába érve vette fel a kapcsolatot a magyar nagykövetséggel, majd politikai menedékjogot kért nálunk – vette észre az Index. Gruevszki tagadta, hogy a szökése előtt kapcsolatba lépett volna a magyar hatóságokkal, és azt mondta, azért döntött Magyarország mellett, mert az EU-nak és a NATO-nak is tagjai vagyunk. Budapesten egy meg nem nevezett barátja talált neki lakóhelyet, és továbbra is fenntartja a kapcsolatot több barátjával Magyarországon és Macedóniában, köztük volt párttársaival is. Azt mondta, hogy rengeteg vendéget fogad Macedóniából. Gruevszki arról is beszélt, hogy azért menekült el Macedóniából, mert megbízható források szerint az új kormány arra készült, hogy a börtönbüntetése idején meggyilkolják. Az interjúban azt is közölte, hogy nem avatkozik volt pártjának az ügyeibe, de azt elképzelhetőnek tartja, hogy ha véget ér a politikai üldöztetése Macedóniában, akkor visszatér az országba. Azt Gruevszki sem tudja, hogy a magyar hatóságok végül kiadják-e őt Macedóniának, vagy sem.
Szerző
Frissítve: 2019.02.02. 22:38

Ötös lottó – Kihúzták a nyerőszámokat

Publikálás dátuma
2019.02.02. 19:57
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint az 5. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
8 (nyolc) 24 (huszonnégy) 38 (harmincnyolc) 68 (hatvannyolc) 78 (hetvennyolc) Nyeremények: 5 találatos szelvény nem volt; 4 találatos szelvény 68 darab, nyereményük egyenként 981.835 forint; 3 találatos szelvény 4956 darab, nyereményük egyenként 14.370 forint; 2 találatos szelvény 111.953 darab, nyereményük egyenként 1390 forint.
Szerző