Karácsony magabiztosan nyerte az előválasztást (cikkünk frissül, élő videó)

Publikálás dátuma
2019.02.03. 15:15

Fotó: Erdős László
Így ő mérkőzik Tarlós Istvánnal - legalábbis a baloldalról biztosan.

15:31 - Többé nem pártpolitikus

Karácsony Gergely többé nem egy pártpolitikus, nem egy kerületi politikus, hanem az ellenzék közös főpolgármester-jelöltje, így nem törődhet többé a pártpolitikával, ad iránymutatást a DK-s Molnár Csaba. (Emlékeztetőül: a DK végül Karácsony támogatására kérte híveit, pont azért, mert azt gondolta: egy pártpolitikus mögé sokkal nehezebben sorakoztathatóak fel a budapesti választók.) Székely Sándor kétségeit idézi fel, arról a pillanatról beszél, amikor a Szolidaritás vezetőjeként a pártja által üzemeltetett Blaha Lujza téri aláírásgyűjtő-sátorhoz igyekezett, és azon morfondírozott, hogy mégis ki jönne el szavazni ilyen időben. Aztán a helyszínen egy sorral szembesült. Úgyhogy arra kér mindenkit tartsa életben a lelkesedését, illetve mindent tegyen meg az ellenzéki egység megőrzéséért, mert az nem fordulhat elő még egyszer, mint ami tavasszal történt - nevezetesen, hogy az ellenzéki széthúzás miatt kerületeket adtak át a kormánypártnak.

15:21 - Csak legenda a legyőzhetetlenség

Molnár Zsolt az MSZP budapesti elnökeként köszönetet mond minden a 34,2 ezer embernek, aki tartalommal töltötte meg az előválasztást, és bízik benne, hogy Budapest éjjel-nappal készül a változásra, és az ezt kivívó küzdelemre - már csak azért is, mert az önkormányzati választás sikere teheti sikeressé a parlamenti voksolást is 2022-ben. Szóval, üt meg optimista hangot Molnár Zsolt, egy őszi vasárnapon mutassa meg a főváros, hogy Tarlós legyőzhetetlensége nem több egy legendánál, és menessze a Fidesz helytartóját.

15:05 - Budapest történelmet írt

Placcon a szavazatszámláló bizottság, és íme az eredmények: 34133-an voksoltak összesen Karácsony Gergely 28598 vokssal húzta be a meccset, míg Horváth Csabát 6535-en támogattak. Eldöntetett, Karácsony mérkőzik Tarlós Istvánnal. Horváth Csaba a gratulációval kezdi, és azonnal leszögezi: már az egy komoly siker, hogy Budapest megmozdult - és ennek köszönhetően a főváros történetében először nem pártvezetők alkudtak meg a főpolgármester-jelölt személyéről, hanem a budapestiek döntötték el, kit akarnak ringbe küldeni Tarlós István ellen. Horváth ígéri, minden erejével együtt dolgozik Karácsony Gergellyel, akit a budapestiek zászlóvivőjüknek választottak. A győztes arról beszél, hogy Budapest történelmet írt, mert keresztbe feküdt a Fidesz akaratának, ami azt célozza, hogy az emberek ne vegyenek részt a politika formálásában. De  a fővárosiak, hangsúlyozta Karácsony Gergely, megmutatták, hogy önálló akaratuk van, részt kívánnak venni a politika alakításában. Így holnaptól új ellenzéki politika épül: a hatalom emberével szembe az emberek hatalmát állítják. Mert Karácsony Gergely szerint nem ellenzéki polgármesterre van szükség, hanem olyanra, aki minden budapestit képvisel. 

14:59 Mindjárt eredmények

Még ülésezik a szavazatszámláló bizottság, de Molnár Zsolt szerint az már biztos, hogy több mint 34 ezer budapesti vett részt az előválasztáson, amit az MSZP fővárosi elnöke nagyon köszön. Győztestalálgatásokba azonban nem megy bele.
Szerző
Frissítve: 2019.02.03. 17:48

Országos kampányt indít a Jobbik a rabszolgatörvény ellen

Publikálás dátuma
2019.02.03. 14:13
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Aláírásgyűjtéssel szeretnék elérni, hogy szüntessék meg a 400 órás túlóra lehetőségét. Eközben az is kérdéses, hogy a párt túléri az ÁSZ által kiszabott pénzügyi szankciókat.
Országos aláírásgyűjtési akcióba kezdett a Jobbik a munka törvénykönyve módosításának visszavonása érdekében, a kezdeményezéssel akarják felerősíteni a magyar nemzet hangját, hiszen a "túlóratörvénnyel" a magyar társadalom, azon belül a Fidesz szavazók jelentős többsége sem ért egyet - mondta a Jobbik Magyarországért Mozgalom alelnöke vasárnap Budapesten sajtótájékoztatón. Z. Kárpát Dániel szerint olyan akciókat, mint az aláírásgyűjtés és népszavazási kezdeményezés, nem szabad lebecsülni, hiszen ilyen eszközökkel tudta a Fidesz-KDNP megroppantani a balliberálisnak mondott kormányokat. Most a Jobbik előtt is hasonló út áll - fogalmazott az ellenzéki politikus.
Szólt arról is, hogy a Jobbik a Kúriához fordult, miután a Nemzeti Választási Iroda elutasította a párt népszavazási kezdeményezését, amelyet szintén a munka törvénykönyve módosításának visszavonása érdekében nyújtott be. 

A túlélés a tét

A sajtótájékoztatón elhangzott, az aláírásgyűjtési akciót egy olyan időszakban hirdette meg a párt, amikor a Jobbik fennállása a tét, miután a napokban az Állami Számvevőszék (ÁSZ) és a Fidesz "boszorkánykonyháiban" olyan döntések születtek, amelyek "deklarált módon" megpróbálják ellehetetleníteni Magyarország legerősebb ellenzéki erejét. 
Z. Kárpát biztos abban, hogy a Fidesz és az ÁSZ is tudja, hogy olyan mértékű indokolatlan bírságot vetettek ki a Jobbikra, amelyet a párt nem tud kifizetni. A Jobbik most pénz hiányában utcai fórumokon, az aláírásgyűjtő standok mellett fog kampányolni, éppen ezért az aláírásgyűjtési akció sikeressége is a párt saját tagságának mozgósításán múlik - idézi az alelnök szavait az MTI.

A Jobbik, mint „a demokrácia utolsó védőbástyája”

Z. Kárpát Dániel ugyanakkor hangsúlyozta, a párt önmagától nem teszi le a fegyvert, hiszen "Magyarország utolsó reménye, a demokrácia utolsó védőbástyája".Ehhez kapcsolódóan az EP-választásokról megjegyezte, minden "a Jobbikra leadott voks egy kiszámítható, békés, építkező Magyarország irányába mutat, míg Orbán Viktor és csapatára leadott voks az ébredező diktatúrát erősíti".
Szerző

Szijjártó szerint nem ők az ámokfutók, hanem a „bevándorláspártiak”

Publikálás dátuma
2019.02.03. 13:07
Szijjártó Péter
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Miután egy brüsszeli diplomata a magyarok diplomáciai ámokfutásáról beszélt, Szijjártó Péter külügyminiszter is szükségét érezte megszólalni.
Bámulatos érveléssel magyarázza az Orbán-kormány, hogy miért tett keresztbe az illegális bevándorlás megállításáról szóló egyezménynek. Mint korábban a Népszava is beszámolt róla, Magyarország nem szavazza meg a közös uniós állásfoglalást, ami belépőként szolgálna az Arab Ligával folytatott, az illegális migráció fékezését célzó tárgyalásokhoz – emiatt több brüsszeli hivatalnok is a magyarok diplomáciai ámokfutásáról beszélt.
Csakhogy Szijjártó Péter külügyminiszter szerint inkább bevándorláspárti politikusok ámokfutása zajlik, hiszen Brüsszelben ragaszkodnak ahhoz, hogy a közös állásfoglalás alapja a globális migrációs csomag legyen, amit a a magyar kormány nem fogadott el. Szijjártó Péter az MTI-nek hangsúlyozta, a magyar kormány soha nem is fogja elfogadni az ENSZ migrációs csomagját, „amely meg akarja szervezni a bevándorlást”.„… Nem lehet hivatkozási alap egy olyan dokumentum, amellyel nem minden tagállam ért egyet” - fejtegette a politikus.
A külügyminiszteri érvelés mindössze néhány dologban sántít:
  • az arab államokkal folytatott egyeztetés végső célja egybeesik a magyar kormányzati állásponttal;
  • senkit sem kötelezett Brüsszel az ENSZ migrációs csomagjának elfogadására, a dokumentum csak ajánlásokat tartalmaz, amik még a támogatókra nézve sem kötelező érvényűek – nem mellesleg 152 ENSZ-tagállam fogadta el a csomagot;
  • A migrációs csomag csökkenteni kívánja a nyomást a fogadó országokon, és javítaná a körülményeket a menekültek származási országaiban, megkönnyítve hazatérésüket.
  • A dokumentum hangsúlyozza a nemzeti szuverenitást a migrációs helyzet kezelésében

Alátettünk már korábban is az Uniónak

Nem ez az első alkalom, hogy a magyar kormány mondvacsinált okokkal akadályoz meg  vagy legalábbis gyengít, késleltet nagy horderejű uniós nyilatkozatokat. 
M int a 444.hu megírta, az orbáni diplomácia késleltette tavaly áprilisban az afrikai és európai államok közös nyilatkozatát, aminek lényege szintén az illegális bevándorlás visszaszorítása volt. Korábban pedig egyetlen EU-tagállamként akadályoztuk meg, hogy az Unió felszólíthassa Kínát az emberi jogok tiszteletben tartására – de uniós cél volt az is, hogy Peking ne köthessen olyan szerződéseket a tagállamokkal, amikben szerepelnek a kínai világrend kiépítéséről szóló terminusok.   
Szerző