Késnek a vonatok a szolnoki vonalon

Publikálás dátuma
2019.02.04. 06:57
A kép illusztráció
Fotó: Shutterstock
Meghibásodott egy mozdony, 20-40 perccel hosszabb lehet a menetidő.
Újszász és Szolnok között egy személyvonat mozdonya meghibásodott, ezért az egyik vágányon ideiglenesen szünetel a vonatforgalom – közölte a Mávinform.  A szakemberek már intézkedtek a szerelvény bevontatása miatt. A tájékoztatás szerint a Budapest–Újszász–Szolnok–Lőkösháza ​vonalon 20-40 perccel hosszabb lehet a menetidő.
Szerző

Orbán és Kásler nagy ötlete: összevonhatják a művészeti egyetemeket

Publikálás dátuma
2019.02.04. 06:55
Népszava fotó
A kormány ismét felmelegíteni készül azt az időről időre előkerülő elgondolást, amely egy (vagy adott esetben két) nagyobb konglomerátumba tömörítené a ma még önálló művészeti felsőoktatási intézményeket.
A jelenlegi nekibuzdulás katalizátora Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, az ötlet legnagyobb támogatója pedig maga Orbán Viktor, akinek köztudottan régi vesszőparipája, hogy Magyarországon elegendő lenne 10-12 (nagyobb) egyetem - írja a hvg.hu.
Bár az előkészítés a hírportál szerint annyira előrehaladott állapotban van, hogy a hamarosan kezdődő parlamenti ülésszakon már be is nyújtanák a javaslatot, hogy ősztől már az új ernyő alatt működhessenek az intézmények, a tervek nemcsak, hogy nem a felsőoktatási államtitkárságon készülnek, de az oktatásért felelős államtitkár és a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár is csak pletykákból és a magyarázatot kérő rektorok telefonjaiból értesült a létezésükről.

A Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE), a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME), a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (Zeneakadémia), a Színház és Filmművészeti Egyetem (SZFE), és a Magyar Táncművészeti Egyetem (MTE) vezetőjét szintén semmilyen formában nem vonták be az előkészítésbe, a rektorok körében uralkodó pánik így jórészt a tájékoz(t)atlanságból ered. A Zeneakadémián a hétre külön „válságértekezletet” hívtak össze az ügyben - olvasható a cikkben -, miközben a miniszterelnökkel jó kapcsolatot ápoló művészeket, köztük a Magyar Művészeti Akadémia számos megbecsült tagját próbálják mozgósítani, hogy vezető kormánypárti politikusoknál - elsőként is Orbán Viktornál - lobbizzanak a Liszt Ferenc alapította, 150 éves, nemzetközi hírű intézmény önállósága mellett.
A legkönnyebb helyzetben az Emmitől várhatóan az innovációs tárcához kerülő Mome van mind közül, amelyre hasonló modellváltás várhat, mint az alapítványi fenntartásba kerülő Budapesti Corvinus Egyetemre, így feltehetően megússza az összeolvasztást. A színművészeti, a képzőművészeti és a táncművészeti egyetem különböző szintű – a helyzet érzékenységére tekintettel nevük mellőzését kérő – vezetői viszont a lapnak az utópiától a nonszenszig terjedő skálán minősítették az újramelegített terveket, és egymástól függetlenül, de egybehangzóan arra a rengeteg, az intézmények közti gyakorlati, alkalmazásbeli és szemléletbeli eltérésre igyekeztek rávilágítani, ami szerintük lehetetlenné teszi, hogy egyként/egyben működjenek.
Az intézmények néhány, az összevonási terveket helyett humorral szemlélni tudó oktatója közben már a létrehozandó konglomerátum nevét is kitalálta: az új intézményt szerintük - nem vitás -, hogy Budapesti Összművészeti Egyetem, vagyis rövidítve: BÖSZME névre kellene keresztelni.
Szerző
Frissítve: 2019.02.04. 06:56

Egyelőre senki nem fizetett egy fillért sem a migránsadó-kasszába

Publikálás dátuma
2019.02.04. 06:45

Fotó: Vajda József
Hiába a kormánypropaganda címkézése, az adóhatóság eddig egy szervezetről sem állapította meg, hogy "bevándorlást segítő" egyesületként különadót kell fizetnie.
Még senki nem nyújtott be a bevándorlási különadó bevallására szolgáló nyomtatványt, a különadó bevételi számlájára sem történt befizetés – derült ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közérdekű adatigénylésünkre küldött válaszából. Egyebek mellett arra voltunk kíváncsiak, az úgynevezett „migránsadóról” szóló rendelet (amellyel a „bevándorlást segítő” civileket akarták megsarcolni) tavaly augusztusi hatályba lépése óta hány szervezetről állapították meg, hogy bevándorlást segítő szervezetnek minősül, és mekkora bevétel keletkezett eddig a különadóból. Mint kiderült, egyes kormánypárti politikusokkal ellentétben a NAV egyetlen civil szervezetre sem tudta ráragasztani a „bevándorlást támogató” matricát, sőt idén január közepéig ellenőrzést sem rendeltek el „bevándorlási különadó-köteles tevékenységet folytató szervezetek” bevallási kötelezettségeinek teljesítése vonatkozásában. Tavaly ugyan érkezett egy 100 ezer forintos befizetés a különadós számlára, de kiderült, téves utalás volt. Mint arról lapunk már korábban is beszámolt, a NAV-nál két szervezettel – a Migration Aid-del és a Menedék Egyesülettel – szemben indítottak úgynevezett „támogató eljárást” annak tisztázására, az említett civilek a migránsadó hatálya alá esnek-e, ám az eljárás törvényi határidejének lejárta után (tavaly november 30-áig) sem tudtak döntésre jutni. – A NAV ezzel megsértette az adótörvényt, de mivel ez rájuk nézve nem jár szankciókkal, nincs mitől tartaniuk – nyilatkozta a Népszavának Siewert András. A Migration Aid operatív igazgatója szerint ezzel kisebb bizonytalanságban tartják a civileket, ám az időhúzásnak nem ez a valódi oka, sokkal inkább az, hogy a NAV (és a kormány is) rájött: a bevándorlási különadóra vonatkozó rendeletet nem lehet érvényesíteni. Siewert úgy véli, az eddigi tapasztalatok, valamint a Velencei Bizottság állásfoglalása – amely szerint a különadóra vonatkozó szabályokat hatályon kívül kell helyezni – után arra lehet számítani, a kormány eltünteti a vonatkozó rendelkezéseket az adótörvényből, ám a migránsellenes propaganda közepette még ki kell találniuk, hogyan jönnek ki komolyabb arcvesztés nélkül a dologból. A Migration Aid tavaly hónapokra felfüggesztette az adománygyűjtést, de mivel kezdtek kifogyni a kiosztható adományokból, decemberben újrakezdték. A Menedék Egyesület igazgatója, Kovács András lapunknak már korábban is leszögezte: az ő munkájukat nem befolyásolja a NAV időhúzása, ahogy eddig is, ezután is annak szellemében dolgoznak, hogy rájuk nem vonatkozik a jogszabály. Ebben azért biztosak, mert a Menedék – ahogy a Migration Aid is – a kormánypropagandával ellentétben csak olyanoknak segít, akik már hivatalosan menekültstátuszt kaptak Magyarországon.

Gruevszki attól félt, megölik a börtönben

A kormány menekültellenes propagandája nem terjedt ki Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnökre, aki - mint arról korábban beszámoltunk - egyike volt annak a 367 menekültnek, akiket Magyarország tavaly menekültként fogadott be. A jogerősen elítélt politikus a macedón Szitel nevű csatornának adott elsőként interjút, ebben pedig azt állította: azért menekült el hazájából, mert olyan információ jutott a tudomására, hogy a börtönben meg akarják gyilkolni. Állítása szerint eredeti szándéka az volt, hogy letölti büntetését, annak ellenére, hogy "jogalap nélküli, idióta ítéletet" hoztak ellene. Csakhogy a börtönben zajló dolgokat jól ismerő forrásától olyan fülest kapott, hogy odabent ki akarják iktatni. - Nem nevezhetem meg, hogy ki áll emögött a cselszövés mögött, mert egyelőre nem tudom bizonyítani, de ezután úgy döntöttem, hogy elhagyom Macedóniát - fejtette ki Nikola Gruevszki.

Szerző
Témák
bevándorlás