Felmondták a Hős utcában működő civil szervezet bérleti szerződését

Publikálás dátuma
2019.02.04. 07:22

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A Kontúr hosszabbítási kérelmet fog beadni, bíznak a pozitív elbírálásban.
A kőbányai önkormányzat felmondta a Kontúr Közhasznú Egyesület bérleti szerződését, így három hónapon belül el kell hagyniuk a Hős utcai helyiséget – közölte a Kontúr, a hírt a hvg.hu vette észre. Az egyesület azt írta, váratlanul érte őket a Vagyonkezelő erről szóló levele. ​ 
„Bár az önkormányzat legutóbbi álláspontja szerint a házakat vélhetően még 2019 végére sem tudják lebontani, nekünk már legkésőbb április 30-án szednünk kéne a sátorfánkat. Ha maradunk, büntetésként magasabb bérleti díjat kéne fizetnünk”

– fogalmazott honlapján a Kontúr.

Kiemelték, hogy hosszabbítási kérelmet fognak beadni, mert a gyerekekkel és felnőttekkel megkezdett munka lezárásához, a búcsúra való fokozatos felkészítéshez több időre van szükségük.
„Bízunk kérelmünk pozitív elbírálásában, de tevékenységeinket a döntéstől függetlenül is folytatni kívánjuk”

– tették hozzá.

Kontúr

A Kontúr a honlapján azt írja: egyedüli tevékeny civilszervezetként 2014 óta van jelen a Hős utcában, és 2015 novemberében nyitotta meg közösségi terét a Hős utca 15./a épületében. A kőbányai önkormányzattól havi 6100 forintért bérelt lakást a Norvég Civil Alap közösségfejlesztésre irányuló pályázatán elnyert összegből és egy sikeres közösségi adományozási kampány segítségével alakítottuk ki. Több mint három éve tartanak itt rendszeres gyerekfoglalkozásokat, közösségi beszélgetéseket, fogadnak külföldi egyetemi hallgatókat, szakembereket.

Szerző

Újra ítéletet hirdetnek a vörösiszap perben

Publikálás dátuma
2019.02.04. 07:13
FOTÓ: Népszava
Az úgynevezett vörösiszapper megismételt elsőfokú eljárásában ma délután hirdet ítéletet a Győri Törvényszék.
A Mal Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház pedig lakhatatlanná vált. Az ügyben 2012 januárjában tizenöt ember - köztük a cég egykori vezetői és több alkalmazottja - ellen emeltek vádat. A Veszprémi Törvényszék 2016. január 28-án bűncselekmény hiányában valamennyi vádlottat felmentette a vádak alól. Az elsőfokú bíróság álláspontja szerint a katasztrófa oka "altalaj eredetű stabilitásvesztés" volt, ami miatt a töltés tönkrement. A másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla azonban 2017. február 6-án hatályon kívül helyezte a határozatot és új eljárás lefolytatására kötelezte az első fokot. A hatályon kívül helyező határozat indoklása szerint az elsőfokú bíróság több eljárási szabályt megsértett, ítélete pedig alkalmatlan a felülbírálatra, ezért megismételt eljárásra van szükség. Az ítélőtábla 2017 márciusában közölte, hogy a Győri Törvényszék folytatja le a megismételt elsőfokú eljárást. A Veszprémi Törvényszék elnöke jelezte ugyanis, hogy nincs olyan bírája, aki jogosult lenne eljárni az ügyben és nincs kizárva a megismételt eljárásból. A megismételt eljárás 2017. december 11-én kezdődött. Az ügyészség különösen nagy kárt okozva elkövetett közveszélyokozás, halált előidéző gondatlan közveszélyokozás, gondatlanságból elkövetett környezet- és természetkárosítás, valamint a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt indítványozta a vádlottak bűnösségének kimondását. Bizonyítottság hiányában két vádlott felmentését kezdeményezték, őket korábban a katasztrófa utáni értesítési (segítségnyújtási) kötelezettség elmulasztásával vádolták.
Szerző

Kezdődik a lezárás: mától pótlóbuszok járnak a hatvani vasútvonalon

Publikálás dátuma
2019.02.04. 07:09
Flirt motorvonat a gödöllői vasútállomáson 2019. január 24-én
Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Komoly korlátozások lesznek a pályarekonstrukció miatt.
Hétfőn indul a Budapest–Hatvan vasútvonal Pécel és Aszód közötti szakaszának felújítása, így december 7-ig itt szünetel a vonatforgalom és autóbuszok szállítják az utasokat. Az érintett InterCity-járatok helyett a budapesti Keleti pályaudvar és Hatvan között a 10 hónapos vágányzár ideje alatt szintén pótlóbuszok járnak. A MÁV Zrt. tájékoztatása szerint a pályarekonstrukció miatt jelentős korlátozásokra kell számítani. A vonatpótláshoz 66 busz áll rendelkezésre. Emellett Gödöllőről a H8-as (gödöllői) HÉV sűrűbben jár Budapestre, az Örs vezér terére, a H9-es (csömöri) HÉV-vonalon pedig Desiro motorvonatokat is forgalomba állítanak. Az Örs vezér tere és Kerepes között hétköznap csúcsidőben a megszokottnál kétszer sűrűbben, 7-8 percenként indulnak majd a HÉV-szerelvények, és három helyett hat kocsi viszi az utasokat a H8-as vonalon. Az S80-as személyvonatok csak a budapesti Keleti pályaudvar és Pécel, illetve Aszód és Hatvan között közlekednek. Pécel és Aszód között pótlóbuszok viszik az utasokat: az S80-as jelzésű buszok Pécel és Aszód között minden megállóhelyen megállnak, míg a G80-as járatok csak Bagon, a Dózsa György úton. A Keleti pályaudvar és Hatvan között a miskolci, a kassai, a nyíregyházi és a debreceni InterCity-járatok helyett IC-pótlóbuszok viszik az utasokat. Az M3-as autópályán közlekedő buszok a Keleti pályaudvar melletti, Verseny utcai ideiglenes autóbusz-megállóhelyről indulnak és oda is érkeznek. Az IC-pótlóbuszok pótjeggyel és díjmentes helyjeggyel vehetők igénybe. A vonatok és a pótlóbuszok közlekedéséről a MÁV honlapján, a HÉV-et érintő menetrendi változásokról pedig a BKK oldalán tájékozódhatnak az utasok.
Szerző