Magára haragította Európát a magyar kormány az EU-Arab Liga megállapodás vétójával

Publikálás dátuma
2019.02.04. 13:36
Fotó: Thinsktock
"Emlékezni fogunk erre a napra, amikor a 2020-as évek EU-támogatásait osztjuk szét" - mondta a német kormány nagykövete magyar kollégájának, miután Magyarország keresztbe feküdt az uniónak.
Egyedül a magyar kormány vétózta meg az EU-Arab Liga csúcstalálkozó megállapodását, ugyanis abban utalás van az ENSZ migrációs csomagjára - írja a hvg.hu. A többi tagállam vezetői alaposan felhúzták magukat ezen, hiszen szerintük éppen az egyezség elmaradás növeli az illegális migránsok számát, így aztán sokan úgy vélik: a magyar kormány "bort iszik és vizet prédikál."

Hétfőn ülnek össze az EU-s országok- és az Arab Liga tagállamainak külügyminiszterei, hogy előkészítsenek egy február végén esedékes csúcstalálkozót, ám most úgy fest, az egész feleslegessé válik a magyar kormány ellenkezése miatt. A csúcstalálkozó célja a beszámolók szerint az lett volna, hogy rávegyék az arab államokat, hogy fogadjanak be több menekültet, illetve tegyenek többet az illegális migráció megfékezéséért.
Az uniós tagállamok vezetői szerint ez a megállapodás kulcsfontosságú lenne ahhoz, hogy az Európát érő bevándorlási hullám tavalyi sikeres feltartóztatása tartós maradjon.

A megegyezésre a 22 országot tömörítő Arab Liga is nyitott, de számára fontos, hogy a dokumentumban legyen egy utalás az ENSZ migrációs csomagjára, amelyet tavaly kötöttek, de néhányan (például az USA, Ausztria és Magyarország) nem írtak alá, ugyanis abban szó van arról, hogy a legális migráció egyértelmű szabályainak megteremtésével is foglalkozni kell. A magyar kormány pedig az EU-hoz delegált nagykövetek múlt szerdai tanácskozásán jelezte, hogy nem fogadják el, hogy a záródokumentumban bármilyen utalás legyen az ENSZ migrációs megállapodására.

Nemrég volt még egy egyeztetési kör, hátha enyhül a magyar álláspont, de
a kormány delegáltja ekkor is ragaszkodott hozzá, hogy az ENSZ semmilyen módon nem kerülhet bele a megállapodásba,

sőt, Várhelyi Olivér nagykövet azt is felvetette, hogy inkább húzzák ki az összes migrációról szóló részt a záródokumentumból. Mivel a szabályok értelmében egyetlen vétó is képes megtorpedózni a megállapodást, ezzel lényegében eldőlt, nem lesz egyezség. Sajtóhírek szerint a legtöbb ország felháborodottan fogadta a hajthatatlanságot, a német kormány nagykövete például azt közölte Várhelyivel, hogy:
hihetetlen, hogy a magyar kormány nem engedi, hogy egy nemzetközi egyezményben az ENSZ-re hivatkozzanak holott tudomása szerint „Magyarország egyelőre még tagja az ENSZ-nek”.

A nagykövet ehhez hozzátette, a magyar kormány számos "vörös vonalat" (a diplomáciában ez az együttműködés lehetőségének végső határát jelenti) átlépett, és erre emlékezni fognak, amikor a következő EU-s költségvetésről tárgyalnak.

Ha ez igaz, félő, hogy nem csak a magyar kormány, de a magyar emberek is emlékezni fognak erre a napra...
Szerző

Ítéletet hirdettek a vörösiszap-perben: tíz ember bűnös, ötöt felmentettek

Publikálás dátuma
2019.02.04. 13:35

Fotó: Krizsán Csaba / MTI
Tíz ember, köztük az első- és másodrendű vádlott bűnösségét mondta ki a Győri Törvényszék.
Tíz ember, köztük az első- és másodrendű vádlott bűnösségét mondta ki a vörösiszapper megismételt elsőfokú eljárásában a Győri Törvényszék hétfőn. Öt vádlottat felmentettek. Az I. rendű vádlott, B. Zoltán cégvezetőt 2 év hat hónap, fogházban letöltendő, a 2. rendű vádlott, D. József műszaki szolgáltatási igazgató 2 év, fogházban letöltendő, a 3. rendű vádlott, F. Józsefné laboratóriumi és környezetvédelmi vezető, a 4. rendű vádlott, Sz. Tibor diszpécser, az 5. rendű vádlott, G. József hidrátgyártás-üzemvezető, a 6. rendű vádlott P. Ferenc vörösüzemi területfelelős, a 8. rendű vádlott L. László hidrátgyártás-termelési vezető és a 14. rendű vádlott, P. Sándor szivattyú kezelő 1 év, két évre felfüggesztett büntetést kapott. Egy-egy vádlott pénzbüntetést, illetve megrovást kapott, ötöt felmentettek.
A Mal Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház pedig lakhatatlanná vált. Az ügyben 2012 januárjában tizenöt ember – köztük a cég egykori vezetői és több alkalmazottja – ellen emeltek vádat. A Veszprémi Törvényszék 2016. január 28-án bűncselekmény hiányában valamennyi vádlottat felmentette a vádak alól. Az elsőfokú bíróság álláspontja szerint a katasztrófa oka „altalaj eredetű stabilitásvesztés” volt, ami miatt a töltés tönkrement. A másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla azonban 2017. február 6-án hatályon kívül helyezte a határozatot és új eljárás lefolytatására kötelezte az első fokot. A hatályon kívül helyező határozat indoklása szerint az elsőfokú bíróság több eljárási szabályt megsértett, ítélete pedig alkalmatlan a felülbírálatra, ezért megismételt eljárásra van szükség. Az ítélőtábla 2017 márciusában közölte, hogy a Győri Törvényszék folytatja le a megismételt elsőfokú eljárást. A Veszprémi Törvényszék elnöke jelezte ugyanis, hogy nincs olyan bírája, aki jogosult lenne eljárni az ügyben és nincs kizárva a megismételt eljárásból. A megismételt eljárás 2017. december 11-én kezdődött.

Reagáltak az ellenzéki pártok

A bíróság mai döntése után az LMP parlamenti frakciója nevében Schmuck Erzsébet, az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága elnöke juttatott el közleményt azt MTI-hez, amelyben az áll, "tíz ember halt meg, több mint százötvenen szenvedtek súlyos sérülést, több tízmilliárd forintnyi környezeti kár keletkezett, a térség lakossága most is nyögi a tragédia pszichés, környezetegészségügyi és gazdasági következményeit. A kormány pedig máig úgy tesz, mintha nem történt volna semmi." A pártot megdöbbent, hogy " a kormány részéről mindmáig elmaradt a nagy környezeti kockázatú ipari létesítmények teljes körű felmérése". Az LMP politikusa ráadásul hozzáteszi,
"a lakosság által a károsultaknak fölajánlott támogatásokkal senki nem számolt el, a megrokkant helyi gazdaság és turizmus revitalizációjára még mindig hiába várnak az ott élők".

A Jobbik is közleményben kommentálta a mai fejleményeket: "az igazságosabb ítélet felé tett apró lépés, hogy a vörösiszapper megismételt eljárásában kimondták a Mal Zrt. vezetőinek felelősségét, de a társadalom igazságérzetével nem esik egybe az elsőfokú ítélet." - írja az MTI. Kepli Lajos jobbikos országgyűlési képviselő hétfői budapesti sajtótájékoztatóján kiemelte, az általa vezetett parlament bizottság már több mint fél évtizede megállapította a Mal Zrt. vezetőinek felelősségét, a vádirat már 2012-ben megszületett az ügyben, amely azonban fellebbezések esetén még most sem zárulhat le.

Greenpeace: fontos lépés, de...

"Történelmi jelentőségű, hogy a megismételt első fokú eljárásban felelőst hirdettek az ajkai vörösiszap-katasztrófa perében. Ám a hatóságok felelősségét firtató kulcskérdések továbbra is tisztázatlanok maradtak. Ahhoz, hogy a jövőben Magyarország elkerülhesse a hasonló katasztrófákat, független és hatékony hatóságokra van szükség, valamint olyan erős és működő jogszabályokra, amelyek képesek biztosítani a környezetvédelem legfontosabb alapelvét, a szennyező fizet-elvet." - fogalmazott szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében a Greenpeace környezetvédő szervezet.

Szerző
Frissítve: 2019.02.04. 16:12

Nem árulják el, ki vett jegyeket Orbánnak a repülőútjaira

Publikálás dátuma
2019.02.04. 12:48

Fotó: CHRISTOF STACHE / AFP
A Miniszterelnökség és a Miniszterelnöki Kabinetiroda is azt mondja, hogy ők nem adatkezelők ebben a kérdésben.
Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke tavaly azt nyilatkozta: amikor Orbán Viktor magánrepülőgéppel utazik, akkor minden alkalommal repülőjegyet vesznek neki. Ezért az Átlátszó megpróbálta kideríteni a részleteket, és közadatigénylésben kérte ki a Miniszterelnökségtől, hogy 2010. január 1. és 2018. december 09. között hány alkalommal, milyen utazásokra, mely cégektől vagy magánszemélyektől és mekkora összegért vettek repülőjegyeket magántulajdonú repülőgépekre a miniszterelnöknek. A Miniszterelnökség viszont azt válaszolta a portálnak, hogy
ők nem adatkezelők ebben a kérdésben.

Mivel a 94/2018. (V.22.) Kormányrendelet 9. § (3) a) pontja szerint a miniszterelnök kabinetfőnöke az, aki felel a miniszterelnök külföldre történő kiutazásaival kapcsolatos feladatok ellátásáért, tettek egy újabb próbát, és beadták a repülőjegyeket firtató adatigénylést a Miniszterelnöki Kabinetirodának is, amit Orbán Viktor kabinetfőnöke, Rogán Antal igazgat. A Miniszterelnöki Kabinetiroda pedig azt válaszolta, hogy
ők sem adatkezelők a miniszterelnök magánrepülős útjaira vett jegyekkel kapcsolatban.

A portál a tisztánlátás érdekében végül beadvánnyal fordult a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH), és kérte, hogy tisztázza a helyzetet.
Szerző