Nem árulják el, ki vett jegyeket Orbánnak a repülőútjaira

Publikálás dátuma
2019.02.04. 12:48

Fotó: CHRISTOF STACHE / AFP
A Miniszterelnökség és a Miniszterelnöki Kabinetiroda is azt mondja, hogy ők nem adatkezelők ebben a kérdésben.
Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke tavaly azt nyilatkozta: amikor Orbán Viktor magánrepülőgéppel utazik, akkor minden alkalommal repülőjegyet vesznek neki. Ezért az Átlátszó megpróbálta kideríteni a részleteket, és közadatigénylésben kérte ki a Miniszterelnökségtől, hogy 2010. január 1. és 2018. december 09. között hány alkalommal, milyen utazásokra, mely cégektől vagy magánszemélyektől és mekkora összegért vettek repülőjegyeket magántulajdonú repülőgépekre a miniszterelnöknek. A Miniszterelnökség viszont azt válaszolta a portálnak, hogy
ők nem adatkezelők ebben a kérdésben.

Mivel a 94/2018. (V.22.) Kormányrendelet 9. § (3) a) pontja szerint a miniszterelnök kabinetfőnöke az, aki felel a miniszterelnök külföldre történő kiutazásaival kapcsolatos feladatok ellátásáért, tettek egy újabb próbát, és beadták a repülőjegyeket firtató adatigénylést a Miniszterelnöki Kabinetirodának is, amit Orbán Viktor kabinetfőnöke, Rogán Antal igazgat. A Miniszterelnöki Kabinetiroda pedig azt válaszolta, hogy
ők sem adatkezelők a miniszterelnök magánrepülős útjaira vett jegyekkel kapcsolatban.

A portál a tisztánlátás érdekében végül beadvánnyal fordult a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH), és kérte, hogy tisztázza a helyzetet.
Szerző

Karácsonyék március 15-ig megtalálnák a közös jelölteket Budapesten

Publikálás dátuma
2019.02.04. 12:34

Fotó: Erdős László
Magyarország első előválasztásának győztese kijelentette, áll az esetleges második forduló elé, ahol Puzsér Róberttel is megmérkőzne, hisz a cél továbbra is a teljes ellenzéki egység létrehozása.
Az ellenzéki előválasztás eredményhirdetésének másnapján az MSZP és a Párbeszéd tartott közös sajtótájékoztatót, amelyen Tóth Bertalan MSZP-elnök nyilvánosan is gratulált a győztes Karácsony Gergelynek, és hozzátette, a korábbi megállapodásnak megfelelően pártja innentől kezdve teljes mellszélességgel támogatja a Párbeszéd társelnökét a Tarlós István elleni küzdelemben.

Az eseményen Szabó Tímea, a Párbeszéd másik társelnöke arról beszélt, február 18. - vagyis az Országgyűlés első ülésnapja - új korszakot hoz majd az ellenzéki együttműködésben.
"Végleg el kell felejteni azt, hogy ez a parlament ugyanaz, ami tíz évvel ezelőtt volt, és hogy szakmai vitákkal bármit el lehet érni"

- mondta a politikusnő.

Szabó elmondta, tudja, hogy Orbán Viktor mindent megtesz majd, hogy széthúzza a decemberben egymásra találó ellenzéket, de ők mindent megtesznek majd, hogy "együtt maradjanak és közösen küzdjenek." Az új korszakról egyelőre részleteket nem árult el, de úgy fest, izgalmas hetek állnak a magyar politika előtt.

Karácsony Gergely egy másik kulcsdátumról, a március 15-ről beszélt, szerinte ugyanis
a nemzeti ünnepig meg kell találni minden budapesti kerületben, vagy legalább is ezek nagy többségében, a legesélyesebb jelöltet, aki kihívója lehet a Fidesz embereinek.

Ebben a most mögötte álló pártok, beleértve a DK-t is, mellett az LMP-re, a Jobbikra és a Momentumra is számít, de civilek és lokálpatrióták is helyet kapnak a tárgyalóasztaloknál - ahol egyébként a mostani bejelentés alapján jól haladnak az egyeztetések. Az előválasztásra visszatérve Karácsony elmondta, bár néhányan - elsősorban kormányoldalon - fanyalognak a részvételi adatok láttán, a 34 ezres szavazói létszám nagy siker, és első nekifutás lévén nyugat-európai vagy akár amerikai összevetésben sincs ok a szégyenkezésre.
Megerősítette, arra készül, hogy lesz még egy forduló, ahol Puzsér Róberttel, és más jelöltekkel is összecsapna, mert a cél a teljes ellenzéki egység létrehozása.

A Népszava felvetésére, miszerint Puzsér korábban kikötötte, nem vesz részt olyan előválasztáson ahol pártirodákban lehet voksolni, Karácsony elárulta, hajlandó akceptálni a kihívó kérését. A mostani fordulóban egyébként az ő információi szerint csak az emberek nagyjából harmada szavazott irodákban, a többség már most is köztéri sátrakban húzta be az ikszet valamelyik jelölt mellé.

A sajtótájékoztató emlékezetes kiszólása volt, amikor az újságírók az alkalmat kihasználva a budapesti patkányirtás helyzetéről kérdezték a Zugló polgármestereként is dolgozó Karácsonyt, aki elmondta, tudomása szerint mióta a Fidesz vette kezébe a dolgokat, háromszor annyi patkány van Budapesten, de gyorsan hozzátette, most a szó szoros értelmében vett patkányokra gondol - mielőtt valaki esetleg átvitt értelemre gyanakodna.

A teljes sajtótájékoztató itt is megtekinthető:

Megijed tőle a Fidesz?

Karácsony Gergely a mostani sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, készül az előválasztás esetleges második fordulójára, a 24.hu-nak nyilatkozva viszont arra utalt, gondolnia kell arra is, hogy "harmadik forduló", azaz "éles" választás már nem is lesz. "Fel vagyok arra készülve, hogyha az EP-választás után kockázatosnak látják a közvetlen főpolgármester-választást, akkor előveszik azt a régi tervet, hogy az megszűnik. Benne van a pakliban, hogy akár az utolsó pillanatban lépnek egy ilyet" - mondta a portálnak a Párbeszéd társelnöke.

Szerző
Frissítve: 2019.02.04. 12:42

Tömeges rosszullét miatt zárva tart két lábatlani óvoda

Publikálás dátuma
2019.02.04. 12:31
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A tisztifőorvos állásfoglalásától teszik függővé a további intézkedéseket.
Tömeges rosszullét miatt hétfőn zárva tart két óvoda Lábatlanban. Ráczné Fülöp Erzsébet, az intézmény vezetője az MTI-nek elmondta: a lábatlani Zengő Óvodába és tagintézményébe járó gyermekek és a dolgozók közül 80-an, valamint több szülő is rosszul lett szombat reggelre, ezért hétfőre szünetet rendeltek el. Tájékoztatása szerint a rosszullét a gyermekek és a dolgozók felét érintette. A vezető hozzátette: többen arra gyanakodtak, hogy az étel okozta a tüneteket, de ez nem egyértelmű. Olyanok is megbetegedtek ugyanis, akik nem kerültek kapcsolatba az étellel, illetve azok között is vannak tünetmentesek, akik abból fogyasztottak. Az óvodában jelenleg az egészséges dolgozók fertőtlenítenek és a tisztifőorvos állásfoglalásától teszik függővé a további intézkedéseket. Az MTI információi szerint a megyei tisztifőorvos hétfő délelőtt vizsgálatot kezdett az intézményekbe ételt szállító vállalkozásnál. 
Az Index vasárnap arról számolt be, hogy a LábatlaNEWS nevű Facebook-csoportba a helyi védőnő azt írta: egy hányós/hasmenéses vírus péntek éjjel végigment az ovis és iskolás gyermekeken és pedagógusokon, ami az addigi számolások alapján már 130 főt érintett. Dinnyés István polgármester pedig közleményében azt írta: felvette a kapcsolatot az intézményvezetőkkel, és amint lehetséges, a Népegészségügynél is tájékozódik.
Szerző
Témák
óvoda Lábatlan