Ezek a hatalmas állami vállalatok és csókos cégek öntik a pénzt felcsútiaknak

Publikálás dátuma
2019.02.05. 08:32

Fotó: Népszava
A Felcsúti Utánpótlásnevelésért Alapítvány a taó-rendszer legnagyobb nyertese.
Állami cégek, Mészáros Lőrinc cégek, közbeszerzések bajnokai – ezeket találta a 444.hu a birtokába került listán, mely összegzi, milyen cégek, kinek és mennyi sportcélú taót utaltak az elmúlt öt évben. A portál felidézi, hogy döbbenetes összeg, több mint 500 milliárd forint ment az államkassza helyett sportcélú támogatásokra a taó-rendszeren keresztül 2011 óta. Az egyesületek közül pedig természetesen az Orbán Viktor által alapított Felcsúti Utánpótlásnevelésért Alapítvány a legnagyobb nyertese az Orbán-kormány által kitalált rendszernek. A cikk szerint a tavalyi, még nem lezárt évben a következő cégek terelték a támogatásukat az államkassza helyett a felcsúti fociakadémiába:
 • GSZ Földgázszállító Zrt. (a Mol cége) – 2 milliárd forint
 • MKB Bank Zrt. (a bankban tulajdonos Mészáros Lőrinc) – 1,8 milliárd forint
 • Mol – 1 milliárd forint
 • V-Híd Építő Zrt. (Mészáros Lőrinc tulajdonába került, konzorciumokban 200 milliárd forint feletti közbeszerzésekben érdekelt cég) – 391 millió forint
 • Fejér-B.Á.L. Építő és Szolgáltató Zrt. (Mészáros Lőrinc gyerekeinek a cége) – 418 millió forint
 • Magyar Építő Zrt. (a közbeszerzéseken igen jól szereplő céget Mészáros Lőrinc üzlettársa, Szíjj László 2017-ben eladta a Paár Attila-féle WHB Befektetési Kft.-nek, illetve Épkar Zrt.-nek) – 250 millió forint
 • West-Hungária BAU (a közbeszerzések egyik legnagyobb bajnoka, időnként Mészáros céggel közös konzorciumban) – 100 millió forint
 • Promid Invest Zrt. (az MKB Bank vezérigazgatójának, Balogh Ádámnak a cége) – 37 millió forint
 • Dolomit Kőbányászati Kft. (Orbán Viktor apjának, Orbán Győzőnek a cége) – 60 millió forint
 • Diófa Alapkezelő Zrt. – 45 millió forint
 • Penny Market – 25 millió forint
 • Shield Protection Service Vagyonvédelmi és Szolgáltató Kft. – 10,6 millió forint
 • Fenstherm Future Zrt. (Mészáros Lőrinc gyerekeinek a cége) – 9,2 millió forint
 • Laterex Építő Zrt. (a közbeszerzési pályázatok gyakran nyertes építőipari cég) – 22 millió forint
 • Bablena Trade Kereskedelmi Kft. – 5 millió forint
Szerző
Témák
TAO Felcsút

317,20 forinton az euró

Publikálás dátuma
2019.02.05. 08:14
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Alig változott a forintárfolyam a főbb devizákkal szemben keddre virradóra a hétfő estihez képest a nemzetközi devizapiacon.
Az euró jegyzése a hétfő esti 317,16 forint után kedden reggel fél nyolckor 317,20 forinton állt. A dollárt 277,46 forint után 277,56 forinton, a svájci frankot 278,02 után 278,04 forinton jegyezték. 
Szerző
Témák
forint euró dollár

Szemétpanasz: négy csekk jött egyszerre

Publikálás dátuma
2019.02.04. 20:31

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Ingatag érvvel hozakodott elő a kukaszámlák beszedésére három éve alapított állami NKHV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt., Székely László, az alapvető jogok biztosa és Bándi Gyula, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó helyettese ama kérdésére, hogy miért késnek a negyedéves csekkek.
Mindez az alapvető jogok biztosa hivatalának közleményéből derül ki. Egy geszti háztartásba ugyanis jelentős késéssel egyszerre érkezett meg a négy 2017-es csekk - írják. A közlés szerint a biztosok hivatalos megkeresésére az NHKV azt találta felhozni a késedelem okaként, hogy a helyi hulladékszállítótól nem kapta meg a megfelelő adatokat. Miközben a díjat három éve központilag az NHKV szedi be, a konkrét tevékenységet változatlanul az önkormányzati hulladékszállítók végzik, elméletileg az NHKV biztosította forrásból. Igaz, számos jel szerint az NHKV-nál nem csak a pénz beszedése, de annak kifizetése is akadozik. Megjegyzendő: az NHKV-nek több év állt rendelkezésére az adatok egyeztetésére a valamivel több mint két tucat helyi vállalkozással. Az NHKV-nak nem joga, hanem kötelessége a negyedéves számlakibocsátás – szögezte le ennek kapcsán az ombudsman és helyettese. Ez alól nem kifogás, ha a szemétszállító nem szolgáltat adatot. A szabályok kellő eszközöket adnak ilyenkor a cég kezébe akár a szolgáltató büntetésére is. Ha az NHKV bármely ok miatt nem tud időre számlát kibocsátani, arról haladéktalanul értesítenie kell az ingatlanhasználót. Ebbéli kötelezettségeinek az NHKV nem tett eleget. A háztartásokat semmilyen, a hulladékszállítás működési problémáiból származó kár nem érheti. A számlák elhúzódó kiállítása ugyanakkor nehéz pénzügyi helyzetet eredményez a számukra. A biztos és helyettese felkérte a hulladékgazdálkodásért felelős innovációs és technológiai minisztert és a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztert az okok feltárására és ama intézkedésekre, aminek nyomán az NHKV ellátja kötelezettségét. Ezek a vizsgálatok amúgy elvben már le is zajlottak. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter ugyanis október végén ígéretet tett bizonyos vizsgálatokra. Miután néhány napra rá az Észak-Kelet Pest és Nógrád megyei hulladékszállítás összeomlott, a kabinet, amellett, hogy azt ellenzéki szabotázsakciónak minősítette, 26,4 milliárd forintot pluszforrást utalt az NHKV-nak. Néhány hétre rá a tárcavezető egy kérdés nyomán vizsgálódásaik eredményéről annyit árult el, hogy az NHKV megígérte nekik a pontos számlaküldést, más gond nincs. Ám annak sincs jele, hogy az NHKV akár ebbéli ígéretének is eleget tett volna.
Szerző