Nem a kamat, hanem "zughitelezés" miatt büntette meg a jegybank az Altust

Publikálás dátuma
2019.02.06. 15:25

Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
Az Magyar Nemzeti Bank szerint a Gyurcsány Ferenc érdekeltségébe tartozó cég engedély nélküli pénzkölcsönnyújtás miatt kapott bírságot tavaly.
Közleményben reagált a jegybank Gyurcsány Ferenc Facebook-bejegyzésére amelyben azt írta, az ÁSZ és a Magyar Nemzeti Bank is megbírságolta a DK-t, de épp ellentétes indokkal. A poszt szerint az ÁSZ problémája a túl alacsony, az MNB-é túl magas kamatú hitel volt.

"A Magyar Nemzeti Bank (MNB) – Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) pártelnökének hamis állításával ellentétben – nem azért tiltotta el az Altus Portfólió Kft.-t (Altus) a további jogosulatlan pénzkölcsönnyújtási tevékenységtől, mert a társaság „túl magas kamattal hitelezett” volna a DK-nak, hanem mert az Altusnak semmiféle engedélye sem volt pénzügyi tevékenység végzésére" - áll az MNB szerkesztőségünkhöz eljutott közleményében.

Mint írják, a jegybank piacfelügyeleti eljárása azt állapította meg, az Altus Portfólió Kft. a vizsgált időszakban összesen 390,8 millió forint összegben nyújtott pénzkölcsönt, vagyis visszafizetési kötelezettséggel bocsátott pénzösszegeket – jellemzően kamat ellenében – több magán- és jogi személy részére. Ezt – a vizsgálat megállapításai szerint – üzletszerűen, azaz rendszeresen, nyereség- illetve vagyonszerzési céllal, előre egyedileg meg nem határozott ügyletek megkötése céljából tette. A megállapítás tehát független a kamat mértékétől. Az MNB ennek megfelelően most határozottan visszautasítja, hogy "szakmai – a pénzügyi rendszer stabilitását és a fogyasztók védelmét szolgáló – intézkedéseit bárki pártpolitikai célok érdekében próbálja meg meghamisítani, félremagyarázni. A pénzügyi tárgyú törvények betartása Magyarországon nem csak minden pénzügyi intézmény és fogyasztó, de – pontosan ugyanolyan mércével mérve – a DK elnökének vagy a családi köréhez tartozó társaságoknak is egyaránt kötelessége." Az Altus bírósági pert indított az MNB intézkedésével szemben, amely az elsőfokú tárgyalásnál tart. A jegybank, mint írják, természetesen a bíróság előtt is képviseli szakmai álláspontját, mivel meg van győződve annak helyességéről.

Reagált az ÁSZ is

Az Állami Számvevőszék is közleményt adott ki Gyurcsány Ferenc szóban forgó Facebook-bejegyzése kapcsán. A volt miniszterelnök abban úgy fogalmazott, "az Állami Számvevőszék megbírságolta a Demokratikus Koalíciót, mert szerintük a kampányban cégünk, az Altus, túl alacsony kamattal hitelezett számára." Az ÁSZ viszont most ízt írta, "Gyurcsány Ferenc valótlan állításával szemben az Állami Számvevőszék nem „bírságolta meg” a Demokratikus Koalíciót, hanem az ÁSZ a 2018. évi országgyűlési választás kampánypénzeinek törvényben előírt ellenőrzése során feltárta, hogy a DK törvénysértő módon tiltott támogatást fogadott el."

A szervezet a dokumentumban ismét leszögezte, "az ÁSZ független a pártpolitikától és nem kíván részt venni a DK választási kampányában. Az ÁSZ felhívja a figyelmet, hogy a Demokratikus Koalíció gazdálkodásában az elmúlt években feltárt sorozatos törvénysértésekért, szabálytalanságokért, illetve azok törvényben rögzített jogkövetkezményeiért a pártnak, illetve annak elnökének kell vállalnia a felelősséget."

Szerző
Frissítve: 2019.02.06. 16:14

Meghalt Repülős Gizi

Publikálás dátuma
2019.02.06. 15:13
A kép illusztráció! FOTÓ: Shutterstock
Az ismert tolvaj 92 éves volt. Az RTL Klub híradójában elhangzott, az asszonyt már el is temették.
kereskedelmi csatorna, amely már a nap folyamán egyszer megjelentette Repülős Gizi halálhírét, arról számolt be, az asszony élete utolsó heteit a budapesti Nyírő Gyula Kórházban töltötte.  Kosztor Sándorné Bodnár Gizella a Repülős Gizi nevet onnan kapta, hogy az 1950-es években belföldi repülőjáratokkal utazott Budapestről vidékre lopni. Összesen több mint 17 évig ült börtönben. Először 1953-ban került összeütközésbe a törvénnyel besurranásos lopás miatt, az elmúlt évtizedekben pedig több mint kétszáz bűncselekményt követett el, és legalább tizenkilenc alkalommal ítélték el. Egy börtönőrnő jellemzése szerint a legendás tolvaj az átlagbűnözőnél jóval műveltebb, jóindulatú ember volt, akinek örömöt szerzett a lopás. A hírrel kapcsolatban meg kell jegyezni: napközben számos sajtóorgánum, így lapunk is közölte Repülős Gizi halálát. Nem sokkal a cikkek megjelenése után azonban arról lehetett olvasni, Repülős Gizi nem halt meg; a 24.hu azt közölte, az asszony két korábbi ügyvédjével is beszéltek, ám egyikük sem hallott az asszony halálhíréről. Egyiküknek néhány hónapja a Nyírő Gyula Kórházból küldött levelet, ebben a körülményekre panaszkodott. A délután kiadott hírünket visszavontuk; mostani cikkünket a frissített és újabb információk alapján közöljük.
Szerző
Frissítve: 2019.02.06. 18:52

Medián: három hónap alatt több mint félmillió szavazót vesztett a Fidesz

Publikálás dátuma
2019.02.06. 14:41
Békemenet Fotó: Németh András Péter
A közvélemény-kutató intézet szerint a csökkenés oka jó eséllyel a rabszolgatörvény elfogadása. Közben 50% fölé nőtt azok aránya, akik szerint rossz irányba mennek a dolgok az országban.
Több mint félmillió szimpatizáns pártolt el a Fidesztől három hónap alatt, derül ki a Medián januári felméréséből, amelyet a HVG e heti száma közöl részletesen, addig pedig a hvg.hu ad belőle ízelítőt. Az adatok alapján a kormánypártot jelenleg a szavazókorú népesség 38 százaléka támogatja, ez a mutató októberben még 45, decemberben pedig 41 százalékon állt.

A portál szerint a változások jó eséllyel a decemberben elfogadott túlóratörvény szokatlanul széles körű társadalmi elutasításához köthetők, a jogszabályt ugyanis még a kormánypártra szavazók relatív többsége is helyteleníti. Jóval inkább megosztja a közvéleményt annak megítélése, miként viselkedett az ellenzék a parlamentben a szavazás napján. A kormánypárti szavazók túlnyomó többsége szerint ez a viselkedés megengedhetetlen, míg
az ellenzéki szavazók nagy része feltétlenül díjazza önmagában a tiltakozás tényét is.

Ennek dacára az ellenzéki pártok közül számottevő javulást csak az LMP tud felmutatni, amely a teljes népesség körében ismét elérte az öt százalékot. A biztos szavazók között a Fidesz a Medián felmérésében 56%-on áll, míg a Jobbik 13, az MSZP 12, a DK 9, az LMP pedig 5 százalék voksára számíthat. A parlamenten kívüli pártok közül a Momentumnak van a legnagyobb esélye elérni a küszöböt, a mostani kutatásban 3%-ot mértek nekik.

A vizsgálat érdekessége, hogy miközben a teljes népesség 30%-ának nincs pártja, addig három hónap alatt 43-ról 52 százalékra nőtt azok aránya, akik szerint az országban rossz irányba mennek a dolgok.
Szerző
Frissítve: 2019.02.06. 14:47