Több mint mesés fizetéssel honorálja a KDNP-s képviselő a "24 órás szolgálatot"

Publikálás dátuma
2019.02.06 16:43
Aradszki András (bal oldalt) a törökbálinti kormányablak átadásán
Fotó: MTI/ Máthé Zoltán
Államtitkároknál, sőt még a miniszterelnöknél is jobban keresett Aradszki András asszisztense, aki még a - vélhetően a többiek rosszallása miatti - fizetéscsökkentése után is havi 1,2 milliót vihet haza.
"Hogy úgy mondjam, 24 órás szolgálatban vagyok: ha hétvégén, éjjel, ünnepnapon, vagy bármikor szükség van rám, akkor készen kell állnom. Képviselő úrnak mindenféle képviselőséggel kapcsolatos dolgát én intézem" - így válaszolt Eőry Zsolt a hvg.hu-nak arra a kérdésére, Aradszki András KDNP-s országgyűlési képviselő asszisztenseként miért kap havi 1,2-1,6 millió forintos fizetést.

A portál már novemberben is arról írt, a Pest megyei 1-es számú választókörzet (központja: Érd) egyéni képviselőjének titkára az Országgyűlés Hivatalának adatai szerint 1,63 milliót keres, azaz többet, mint a miniszterelnök. A csillagászati fizetésről először Aradszkinál érdeklődtek, de - egy menetrendszerű "sorosozás" után - csak addig jutottak, hogy
"a képviselői segédmunkatársnak vannak olyan feladatai, amiket el kell végezni, és ezt ő maximálisan elvégzi. Mindenben segíti a munkámat, gyakorlatilag 24 órás szolgálatot lát el."
A hvg.hu ezt követően elérte magát Eőry Zsoltot is, aki jóval közlékenyebb volt, és a cikk elején már idézett "munkaköri leírást" adta, kiegészítve azzal, hogy: "a beszédek megszerkesztésétől a programok egyeztetésén át mindent nekem kell csinálni. És még a választókerületi irodát is vezetem." Elmondása szerint fizetése azért is ilyen magas - még Aradszki másik asszisztenséhez képest is, aki 150 ezret keres - mert a felelősségmegosztás aránytalanságának jegyében minden ő koordinál.

Ha valaki esetleg sokallná az említett, nagyjából havi másfél milliós fizetést, érdemes tudni, hogy Eőry felhozta, " ebben a munkakörben egyébként nincs semmiféle egyéb juttatás, tehát se ruhapénz, se benzin, se telefon, se cafeteria, mindent magamnak kell megoldanom,
pedig hát ugye a ruházkodásra is oda kell figyelni, és nyomtatópapírt, tintapatront kell venni."
Bár azt a portál is belátja, a képviselő jogszerűen alkalmazza még ilyen összegért is a titkárát, ennek ellenére információik szerint az ügy rosszallást váltott ki a KDNP köreiben. Úgy tudják, azóta Harrach Péter frakcióvezető is megkérte Aradszkit, hogy mérsékelje asszisztense fizetését, és ha szeretné, inkább alkalmi jutalomfizetéssel ismerje el segítője munkáját. Ezt egyébként a friss adatok szerint meg is tette, így lett 1,6-ból 1,2 milliós a bér.

Talán azért még ebből is futja nyomtatópapírra és tintapatronra...
Frissítve: 2019.02.06 16:56

Elbocsátják a Ledina Kft. dolgozóit

Publikálás dátuma
2019.03.20 21:58

Fotó: MTI/ Sóki Tamás
Újabb drámai eseménnyel folytatódott a Zsolnay Porcelánmanufaktúra sikertelen einstandjának története: megszűnt a gyártótevékenység a Zsolnay ellencégeként létrehozott Ledina Kft. pécsi üzemében.
A történet előzménye – mint arról többször írtunk – az volt, hogy egy, a kormányhoz közel álló befektetői kör meg akarta szerezni a Zsolnayt, s ennek részeként a fideszes vezetésű pécsi önkormányzat létrehozta a Ledinát, amelybe átcsalták a Zsolnay dolgozóinak 80 százalékát. A Zsolnay bekebelezése azonban nem sikerült, így a Ledina funkciótlanná vált. Az értékesítési gondokkal küszködő – és többször tulajdonost váltó – Ledina alig termelt, s 120 dolgozóból mostanra 60 maradt. A tulajdonosok végelszámolással akarták megszüntetni a perspektívátlan céget, ám az általuk felkért végelszámoló, Megay Róbert úgy látta, ennek az eljárásnak nincsenek meg a feltételei, ugyanis a Ledina adóssága lényegesen meghaladja a kft. vagyonát, ráadásul a cég iratai pótolhatatlanul hiányosak. Ezért Megay – mint azt lapunknak elmondta – felszámolást kezdeményezett a Ledina ellen. Megay mindezt kedden közölte a dolgozókkal, s döntést hozott arról is, hogy leáll a Ledina termelése. Hogy mi lesz a cég és sorsa, az már a felszámolás során dől el, ám aligha várható, hogy valaki megveszi a piac nélküli, saját gépekkel és épülettel nem rendelkező kft.-t. Az érdemi bevételt nem termelő Ledina fenntartása az elmúlt két és fél évben hozzávetőleg egymilliárd forintba kerülhetett. Hogy kik és miért finanszírozták a cég működését, arról az érintettek sosem nyilatkoztak. A folyamatosan leépülő dolgozói állomány bérét – ami 20 hónap alatt 5-600 millióra rúgott - megfizették a tulajdonosok, a bérek terheinek százmilliós nagyságrendű tételével viszont elmaradtak. Hogy pontosan mekkora tartozást halmozott fel a Ledina, azt Megay nem árulta el. A dolgozók felmondási időre járó bérét és végkielégítését a bérgarancia alapból lehet majd kifizetni. Ismert, hogy a Zsolnayból a Ledinába átcsalt dolgozók pert veszítettek volt munkaadójuk ellen, mivel azonnali felmondásuk jogtalan volt, s emiatt egyhavi bérüknek megfelelő kártérítést kell fizessenek. A bérgarancia alap azonban erre a dolgozói kötelezettségre már nem nyújthat fedezetet.

Csaknem kétmilliárdot ad a kormány a határon túli sajtóra

Publikálás dátuma
2019.03.20 21:44
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Ebből 950 millió forintot azonnal utalnia kell a Pénzügyminisztériumnak.
Szerda este megjelent a Magyar Közlöny, melyben az áll, hogy a kormány egyetért a Kárpát-medencei magyar nyelvű média működésének támogatásával, ezért támogatást nyújt, méghozzá 1,9 milliárd forintot – vette észre a hvg.hu. A pénzt a Bethlen Gábor Alapon keresztül juttatják el, a felét – 950 millió forintot – azonnal utalnia kell a Pénzügyminisztériumnak. A kedvezményezett az Erdélyi Médiatér Egyesület. A közlönyből az is kiderül, hogy Pomázi Gyula Zoltán, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára távozik, és Nagy Ádám veszi át a helyét. Pomázi a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnöke lett.