Továbbra is törvénytelen Handó működése az OBT szerint

Publikálás dátuma
2019.02.06 21:25
Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke
Fotó: Népszava/ Vajda József
Az OBH-elnök tisztségétől való megfosztása a Fidesz-KDNP-n múlik, de arra nem sok esély van, hogy Szájer József feleségét, az Orbán család jó barátját menesszék.
Február 22-ig adott póthatáridőt az Országos Bírói Tanács (OBT) szerdai ülésén Handó Tündének, hogy érdemi észrevételeket tegyen az OBT által létrehozott eseti vizsgálóbizottság jelentéséhez. Amennyiben az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke „érdemi észrevételt nem tesz, az azonnal szükséges előterjesztéseket nem teszi meg, az OBT a rendelkezésére álló adatok alapján levonja a következtetéseket, és megteszi a szükséges intézkedéseket" – olvasható az OBT saját honlapján, az orszagosbiroitanacs.hu-n.
Az OBT eseti vizsgálóbizottságának jelentése szerint „Handó Tünde az elmúlt egy évben több esetben figyelmen kívül hagyta a törvényességi jelzéseket, továbbá a sarkalatos törvényekben előírt egyes kötelezettségeinek nem tett eleget". Emiatt a jelentés szerint „közel húsz bírósági vezetői álláshely nincs pályázat útján betöltve, ellehetetlenül a fegyelmi ügyeket is tárgyaló szolgálati bíróságok működése, illetve a világosan megfogalmazott aggályok ellenére az OBH elnöke nem vizsgálta ki a hódmezővásárhelyi járásbírósági elnök kinevezésének törvényességét". A jelentés – mely szintén letölthető az OBT honlapjáról – kifogásolja azt is, hogy
„Handó Tünde már több mint fél éve »nem létezőnek« tekinti az őt felügyelő bírói testületet, és saját hatásköreit alkotmányos ellenőrzés nélkül gyakorolja, szembehelyezkedett az Alaptörvényben megfogalmazott kontrollált hatalomgyakorlás elvének jogalkotói szándékával."
Mint ismert, az OBT, melynek Alaptörvényben rögzített feladata az OBH-elnök tevékenységének ellenőrzése, már 2018 májusában kifogásolta Handó Tündének a bírósági álláspályázatok elbírálása során folytatott szabálytalan gyakorlatát, valamint a pályázat-elbírálás átláthatóságának hiányát. Válaszul az OBH-elnök az őt felügyelni hivatott bírói tanácsot illegitimnek nevezte.
Az OBT májusi kifogásait is egy eseti vizsgálóbizottsági jelentés alapján tette meg, amely Handó korábbi – 2018 előtti – vezetői gyakorlatát vizsgálta. A mostani bizottsági jelentés, amit a közlemény utóvizsgálati jelentésnek nevez, épp azzal a céllal készült, hogy ellenőrizzék, tavaly május és december 31. között az OBH-elnök változtatott e korábbi – az OBT által már bírált – gyakorlatán. Ám „az OBH elnökének az egyes bírói és bírósági vezetői pályázatok elbírálása során folytatott gyakorlatát és az OBT irányában fennálló kötelezettségeinek teljesítését vizsgáló bizottság" ma elfogadott jelentése úgy találta, hogy
az OBH-elnök az elmúlt egy évben sem tett eleget egyes kötelezettségeinek.
Handó egyébként a mai OBT ülésen sem jelent meg, ahogy ez május óta megszokott. Azonban, mint a közleményből kiderül, írásban jelezte, hogy érdemi észrevételeket kíván tenni a vizsgálati jelentéshez. Az OBT erre adott 2019. február 22. napjáig adott póthatáridőt az OBH-elnöknek.
Hogy az OBT milyen „szükséges intézkedéseket" tehet, az a bírói tanács előző jelentésének nyilvánosságra hozatalakor már kiderült. Az OBT májusban kilátásba helyezte, hogy kezdeményezi Handó „tisztségétől való megfosztását". A törvény szerint erre akkor van lehetőség, ha az OBH-elnök neki felróható okból 90 napon túlmenően nem tesz eleget megbízatásából eredő feladatainak, továbbá ha valamely cselekménye, magatartása vagy mulasztása miatt a tisztségére méltatlanná vált.
Az eljárást a köztársasági elnök és az OBT is kezdeményezheti. A bírói tanács „tagjai kétharmadának szavazatával meghozott határozatával indítványozza" ezt az Országgyűlésnél. A végső döntést is az Országgyűlés hozza meg, kétharmaddal. Vagyis az OBH-elnök tisztségétől való megfosztása a Fidesz-KDNP-n múlik, s arra nem sok esély van, hogy Szájer József feleségét, az Orbán család jó barátját menesszék.
2019.02.06 21:25

Akire Kövér rámutat, félmilliót fizet - újabb képviselők bírságát hagyta helyben a mentelmi bizottság

Publikálás dátuma
2019.02.18 19:54

Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
A rabszolgatörvény ellen tiltakozók közül öt újabb ellenzéki képviselő büntetéséről született döntés.
Miután Tordai Bence (Párbeszéd) és Varju László (DK) esetében már sor került erre, hétfőn további ellenzéki képviselők ügyében is helyben hagyta az Országgyűlés mentelmi bizottsága Kövér László házelnök korábban kirótt büntetését. Kövér a rabszolgatörvény megszavazása elleni tiltakozást veri le a képviselőkön: az ellenzékiek ugyanis a munka törvénykönyve túlóra-szabályozását érintő módosításának decemberi tárgyalásakor többek közt a házelnöki pulpitus elfoglalásával próbálta akadályozni a Fidesz kétharmados úthengerét.
Ez alkalommal a következő képviselők tiszteletdíjának több mint félmilliós megvágásáról született döntés:
  • Bangóné Borbély Ildikó (MSZP),
  • Harangozó Tamás (MSZP),
  • Kunhalmi Ágnes (MSZP),
  • Szabó Sándor (MSZP)
  • és Tóth Bertalan (MSZP).
Az ellenzéki politikusok korábban azt kérték a testülettől, helyezze hatályon kívül Kövér döntését. Ezt a kezdeményezést azonban a bizottság elvetette, hasonlóan előző héten Tordai és Varju kéréséhez.
Bangóné Borbély Ildikó azt mondta: Kövér László sajátosan értelmezi a házszabályt és azt látják, hogy évek óta csak az ellenzéki politikusokra vonatkozik az Országgyűlés házszabálya, a kormánypárti politikusokra nem. Szerinte az Országgyűlés elnöke majdnem minden ülésen megsérti a ház méltóságát, és ez ellen az elmúlt években soha eljárás nem indult.
Kunhalmi Ágnes szerint egyértelműen kettős mérce működik, az ellenzéki országgyűlési képviselőket lényegében kizárták a parlamentarizmusból, a politikai rendszer egészéből. Kövér László hatóságként működik, "önkényesen, pofára osztogat büntetéseket", ilyen 2010 előtt nem volt. Úgy látta, nagyon súlyosan csorbulnak az ellenzéki képviselők jogai. Hozzátette: a tiszteletdíjat a "néptől" kapják, nekik "Kövér úr nem főnökük."
Tordai esetében hétfőn a parlament 118 igen, 28 nem szavazattal és egy tartózkodás mellett hagyta helyben az Országgyűlés elnökének határozatát, amely harmadával, 504 900 forinttal csökkentette az ellenzéki képviselő esedékes tiszteletdíját.
2019.02.18 19:54

Marad a napos idő, 15 fok is lehet

Publikálás dátuma
2019.02.18 17:49

Fotó: Shutterstock/
Csak az éjszakai fagyok emlékeztetnek arra, hogy elméletileg még tart a tél.
Kedden többnyire derült vagy gyengén fátyolfelhős, csapadékmentes időre számíthatunk. Éjszaka újra többfelé válik párássá a levegő, és elsősorban az északkeleti országrészben köd, illetve alacsonyszintű rétegfelhőzet képződik, amely kedden a nap első felében szinte mindenhol feloszlik. A légmozgás mérsékelt lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában +1 és -5 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden jobbára 10 és 15 fok között alakul, de a tartósabban ködös tájakon ennél több fokkal hűvösebb lesz.
Szerző
2019.02.18 17:49