Kiszivárgott néhány részlet, mit jelenthet be Orbán Viktor a vasárnapi évértékelőjén

Publikálás dátuma
2019.02.07. 12:23

Fotó: Népszava
A kormány egy időben akarhat növekedésösztönző-, versenyképességi-, valamint gazdaságvédelmi-programot levezényelni - márpedig ezeket a részben ellentétes intézkedések nehéz egy tető alá hozni.
További infrastrukturális állami beruházások, a falusi csok "felturbózása", turisztikai fejlesztések, az informatikai szegmens megerősítése, adócsökkentések, valamint a külföldi működő tőke idevonzásának felpörgetése - állítólag ezek lehetnek annak az új növekedésösztönző programnak az alappillérei, amelynek részleteit Orbán Viktor a vasárnapi évértékelőjében jelent majd be, írja a Figyelő értesüléseire hivatkozva a napi.hu.

Mivel a kabinet erre az évre - a tavalyi rekord után - lassítást, azaz 4,1 százalékos GDP-növekedési ütemet "kalibrált" be, egyre biztosabb, hogy pótlólagos rásegítés szükséges, erről a miniszterelnök már korábbi nyilatkozatában is említést tett. Közben elkészült a versenyképességi vitaanyag is, amelyet már első körben a kormány is megtárgyalt.
A portál szerint figyelemre méltó, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter a múlt hétvégén arról beszélt, hogy Magyarországon is érdemes a világgazdasági lendület visszaesésére felkészülni,

erre pedig gazdaságvédelmi programot alakíthat ki a kormány tavasszal. Szavai szerint a világgazdasági lendület kezd kicsit visszaesni, és ezeket a hatásokat Magyarország sem tudja kizárni, erre érdemes felkészülni. "A magyar kormány olyan intézkedéseket kíván hozni, amelyek megvédik a munkahelyeket, a bérnövekedés ütemét, törekszik arra, hogy a fejlesztések ne álljanak le, ne törjön meg a fogyasztás lendülete, és a bérek, nyugdíjak megtartsák vásárlóerejüket. Több minisztériumban is folyik tervezés, amely alapján gazdaságvédelmi programot alakíthatnak ki tavasszal" - mondta a pénzügyminiszter. Ebből pedig az elemzések szerint adódik egy olyan következtetés, hogy akár össze is érhet a három program: a növekedésösztönző, a versenyképességi, valamint a gazdaságvédelmi - komoly közgazdasági kérdés azonban, hogy ezeket a részben ellentétes intézkedéseket hogyan lehet egy dokumentumban összehozni.
Szerző
Frissítve: 2019.02.07. 12:24

Számokban a tomboló influenzajárvány

Publikálás dátuma
2019.02.07. 11:58
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Tovább erősödött a múlt héten az influenza aktivitása, a becslések szerint 77 500 beteg fordult orvoshoz.
Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint a múlt héten tovább nőtt az influenzaszerű megbetegedések miatt orvoshoz fordulók száma: január 28. és február 3. között 20 százalékkal több beteget regisztráltak, mint egy héttel korábban. A jelentések alapján végzett becslés szerint az ország lakosságának nagyjából 0,8 százaléka, mintegy 77 500 beteg fordult orvoshoz influenzás panaszok mi att.
Influenzaszerű megbetegedést változatlanul a 3-14, illetve a 6-14 éves gyermekek körében diagnosztizálták a leggyakrabban. A betegek 35,5 százaléka gyermek, 34,5 százaléka pedig 15-34 éves fiatal felnőtt volt. 
Több, 99 influenzavírust azonosítottak, mint a megelőző héten, most diagnosztizáltak először influenza B vírus okozta fertőzést. A fővárosban és 15 megyében emelkedett, három megyében nem változott, egy megyében csökkent az influenzaszerű megbetegedések száma az előző héthez viszonyítva.
Magyarországi influenzahelyzet (2019. január 28-február 3.); a betegek aránya korcsoportonként; influenzaaktivitás megyénként
Fotó: MTI
Szerző

Rabosították a rádiós műsorvezetőt, mert nem akarta kirángatni autista fiát a tornáról

Publikálás dátuma
2019.02.07. 11:56
Képünk illusztráció
Órákig tartották fogva, mosdóba sem engedték és ügyvédet sem hívhatott a Klubrádió műsorvezetője. Törtei-Takács Kriszta azért rabosították, mert a mozgássérült igazolvány jogosultságának igazolásához nem mutatta meg az éppen gyógytornán lévő autista fiát.
Rabosították a Klubrádió érdekvédelmi műsorát vezető Törtei-Takács Krisztát, mert nem mutatta meg a rendőröknek az éppen gyógytornán lévő, harmincéves, súlyosan autista, középsúlyos értelmi fogyatékos fiát. 
A műsorvezető az RTL Híradóban elmondta, hogy miután leparkolt, kitette a szélvédőre a gyámsága alatt álló, fia nevére szóló, de az ő nevét is tartalmazó mozgáskorlátozott igazolványt, majd a gyerekét felkísérte a harmadik emeletre.
"Megbeszéltem vele, hogy másfél óra múlva megyek érte. Közben találkoztam egy barátnőmmel, bekísértem egy boltba, majd visszamentem a kocsihoz. Ekkor lesből, egy hatalmas fa mögül odajött két rendőr."

Igazoltatták, majd arra kérték, mutassa be a fiát, így igazolja, hogy jogosan használja az igazolványt. 
"Mondtam, hogy nem zavarom meg a tornájában, mert autista."

Törtei-Takács Kriszta ezt többször is elismételte, ahogy azt is, az ilyen embereknél minden váratlan esemény pánik- vagy őrjöngőrohamot okozhat. 
A rendőrök bevitték a XII. kerületi rendőr-kapitányságra és rabosították. Előtte csak annyit tudott mondani a barátnőjének, hozza el a fiát a gyógytornáról. A kapitányságon elvették a telefonját, a mozgássérültigazolványát bűnjelként foglalták le.
"Három órát várakoztattak egy pincehelyiségben, nem tudtam elmenni mosdóba, nem adtak inni. Akkor már őrjöngtem, hogy mi lehet a gyerekemmel."

Hiába kérte, hogy értesíthesse az ügyvédjét, és felhívhassa a barátnőjét, hogy a gyereke akár a rendőrségen is, de vele lehessen. A műsorvezető elmondása szerint az eljárás megkezdése után a nyomozók már elfogadóbbak voltak, "megpróbáltak gyorsan végezni velem." Ujj- és tenyérlenyomatot vettek tőle és le is fotózták. Hat órával később engedték el, közokirat-hamisítás miatt indítottak eljárást ellene.
A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének főtitkára azt mondta, ha közterület-felügyelő vagy rendőr kéri, igazolni kell az mozgáskorlátozott igazolványra való jogosultságot, tehát meg kell mutatni a személyt, aki szállít. 
A BRFK válaszában azt írta, azért vitték be a műsorvezetőt, mert nem tudták ellenőrizni, hogy valóban ott van-e a gyereke. Szerintük nem igaz, hogy nem engedték ki a mosdóba, és az sem, hogy nem értesíthette az ügyvédjét. Hozzátették, a nő nem élt panasszal a gyanúsítás ellen. 
Törtei-Takács Kriszta azt mondta, azért nem, mert haza akart "menekülni", hogy megtudja, mi van a gyerekével. De, mint mondta, jogainak megsértésének lesz folytatása, a következő kihallgatásra az ügyvédjével megy.
Szerző