Előfizetés

Gyurcsány lázadást formálna

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.07. 18:50

Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
Az Orbán elleni lázadás sikerét ássa alá, aki a nyilvánosság elé viszi az ellenzék vitáit – közölte a DK vezetője.
Merjünk hazafiak lenni! címmel publikált egy dolgozatot Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke. Ebben egyebek mellett arról írt: a kormányfő nem hazafi, rombolja a nemzet jövőjét, rendszere pedig nem demokratikus, és így is kell küzdeni ellene – vette észre a 24.hu. A DK elnöke kiemelte, hogy szerinte világszerte rendült meg a tömegek biztonságérzete, ami jelentősen hozzájárult a liberális demokrácia eróziójához, hiszen a tömegeknek magasztos eszmék helyett biztos megélhetés kell, Orbán Viktor nacionalista populizmusa pedig sikeresen épített erre a csalódásra. Erre pedig hatékony választ eddig nem találtak. Gyurcsány az emberi nem egyetemességében, a népek, régiók, országok fokozódó egymásra utaltságában hisz. A Föld teherbíró képessége véges, ezért azt gondolja, globális kormányzás nélkül ebbe belepusztul az emberiség.
A DK elnöke az ellenállás új fejezetének tartja a Munka Törvénykönyvének módosítására adott parlamenti és a Parlamenten kívüli akciókat, amivel csaknem kilenc év után megszülethet Orbán rendszerellenzéke. Gyurcsánynak az a meggyőződése, hogy csak parlamenti eszközökkel ez a rendszer nem, vagy csak elfogadhatatlanul hosszú idő után roppantható meg. Szerinte meg kell teremteni az „ők és mi” egyszerű, kételemű politikai képletét, és a parlamenti ellenzéknek a Parlamenten kívüli ellenzék civil aktivistáival, szervezeteivel, mozgalmaival utcára kell hívni az embereket. Úgy véli,
az ellenállásból közösen kell lázadást formálni, a rendszerrel szembeni radikalizmus fönntartása mellett sem szabad azonban elveszíteni a józanságot, az Orbán elleni lázadás sikerét ássa alá, aki a nyilvánosság elé viszi az ellenzék vitáit.

Az önkormányzati választáson a lengyel példát tartja irányadónak. Úgy véli, Orbán ellenzéke, ha győzni akar, egyetlen jelöltet állít a kormánypártival szemben, és ha sok településen győznek a Fidesz ellen, az utat nyithat a Magyar Köztársaság újraalapítása felé.

A leves okozta a tömeges rosszullétet Lábatlanban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.07. 18:19
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az emberről emberre terjedő Calici vírus következménye, hogy nagymértékben nőtt a fertőzöttek száma.
A közétkeztetést biztosító cég leveséből kimutatott Bacillus cereus nevű kórokozó, valamint az emberről emberre terjedő Calici vírus okozta Lábatlanban a hét elején csaknem kétszáz ember megbetegedését – tájékoztatta a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal csütörtökön az MTI-t. A szervezet közölte, hogy a levesből kimutatott bacilus mellett a Calici vírus következménye, hogy a fertőzöttek száma nagymértékben megnövekedett. A fertőzési lánc megszakítása óta újabb megbetegedés nem történt, de a főzőkonyha működését csak az ismételt higiénés és laboratóriumi vizsgálatok után engedélyezik – tették hozzá.
A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal korábban arról számolt be, hogy a tömeges rosszullétekkel összefüggésben felfüggesztették Lábatlanban az oktatási és nevelési intézményekbe ételt szállító cég működését. Lábatlanban hétfőn a Zengő óvoda és bölcsőde két telephelyén nyolcvan gyerek és a dolgozók fele, az Arany János általános és művészeti iskolában pedig százöt gyerek hiányzott hányással és hasmenéssel járó betegség miatt, ezért keddre és szerdára is rendkívüli szünetet rendeltek el. Az MTI korábban azt közölte, hogy információi szerint a megyei tisztifőorvos hétfő délelőtt vizsgálatot kezdett az intézményekbe ételt szállító vállalkozásnál. Dinnyés József (független) polgármester a város közösségi oldalán azt közölte, hogy csütörtökön már a megszokott rendben nyitottak ki az intézmények. A közétkeztetést a szükséges ideig egy új szolgáltató biztosítja.
Kapcsolódó
Tömeges rosszullét miatt zárva tart két lábatlani óvoda

Palkovics a kutatóhálózatot is elveheti az MTA-tól

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.07. 17:54

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője állítólag egy közvetítő révén üzent a Magyar Tudományos Akadémiának.
168 Óra információi szerint még májusban drasztikusan átszervezi Palkovics László a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózatát. A lap azt írja, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője múlt hét végén egy közvetítő révén üzent az MTA-nak, hogy elkötelezett az átalakítást illetően, az MTA kutatóhálózatát pedig kiszervezik az MTA alól. A lap szerint múlt hétvégén a Professzorok Batthyány Köre delegációja járt a miniszternél, és a megbeszélés után Palkovics László a küldöttség egy tagját telefonon felhívta, majd hosszasan ecsetelte neki, hogy mennyire elhivatott az MTA átalakítása mellett, aki továbbította az üzenetet az akadémiának. A 168 Óra úgy tudja,
a tervek szerint létrehoznak egy Eötvös Lorándról elnevezett intézetet, és oda kerülnek azok az intézetek, amelyeket a miniszter is megtartana, ilyen például a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI), vagy a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet.

A cikk szerint a humán intézetek egyben tartása nem cél, de például a Bölcsészettudományi Kutatóközpont megy valamelyik egyetem alá, itt az ELTE és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem neve is felmerült. A természettudományi intézeteket várhatóan a Bay Zoltán intézethálózathoz csatolják, az intézetek egy részét megszüntetik, az MTA pedig megmarad köztestületnek – teszik hozzá. Információik szerint az Eötvös Loránd Intézet vezetőjeként állítólag felmerült Hatos Pál és Prőhle Gergely neve is. Egy kutató a lapnak azt mondta: nem tudnak arról, hogy a hétvégi telefonhívásai előtt a miniszter mit mondott, de a telefonban teljesen kendőzetlenül adta elő, hogy ez lesz. Egy kutató szerint az is elhangzott: Palkovics László tisztában van azzal, hogy elindult a kutatók között a szervezkedés, de ő ettől nem fog meginogni, erős a pozíciója, úgy fogalmazott, tudja, hogy „sorosista elemek” vannak az MTA-n, főleg a Humán Tudományok Kutatóházában. A lap hozzáteszi: azt, hogy a létrehozandó intézetet az MTA mennyire finanszírozza, nem tudni, de ennek az intézetnek a szenátusában kapna valamennyi beleszólást az MTA a minisztériumok és a kormányzat mellett. Lesz olyan, amit egyértelműen beszántanak, de azt nem említette, hogy mi. Azt viszont közölte, hogy semmilyen terv nincs a humán tudományok egyben tartására. A telefonbeszélgetésben állítólag az is elhangzott, hogy ha esetleg nem pályáznak a témakiírásokra a kutatóközpontok, akkor a teljes akadémiai törvényt átírják, nem csak a finanszírozási fejezetet. Egy munkatárs azt nyilatkozta a 168 Órának, hogy végveszélyben látják az állásaikat, nagy a pánik köztük, aki teheti, megy külföldre. Az MTA-t köztestületté alakítják, talán kap egy székházat és valamennyi vagyont meghagynak neki, de teljesen leválasztják róla a kutatóhálózatot.