Szabadstrand létesülhet a Rómain

Publikálás dátuma
2019.02.08. 11:21

Fotó: Facebook/Maradjanak a FÁK a Rómain
Elfogadta azt, a partvédő civil csoportok kezdeményezésére benyújtott a költségvetési csomagot Óbuda képviselő-testülete, amelynek következtében megkezdődhet a Római-part rendbetétele és 15 millió forintot különítettek el egy szabadstrand létesítésének előkészítésére is.
Sok év pusztulás után végre talán megkezdődhet a Római-part rendbehozatala – írták a Római-parti civilek közleményükben, azok után, hogy Óbuda képviselő-testülete elfogadta azt a költségvetési csomagot, amelyet a partvédő civil csoportok kezdeményeztek. Az egyhangúlag elfogadott csomag alapján 2019-ben nemcsak a Duna-parti föveny rendberakása folytatódhat, hanem megkezdődhet egy szabadstrand kialakításának előkészülete is. A csomag nem érinti viszont a Főváros hatáskörébe tartozó árvízvédelem kérdését. A helyiek érdekeit képviselő civilek, köztük a Maradjanak a fák a Rómain csoport, ezért továbbra is a sürgetik a Nánási út – Királyok úti gát megerősítését.
A Római-parti civilek szerint rendkívül fontos a Római-part megmentése és rendbetétele, mert a Főváros által erőltetett mobilgát tervek miatt az értékes terület állapota folyamatosan romlott az elmúlt két évtizedben és sorra zártak be a csónakházak és sporttelepek. Mint írják, a kerületi költségvetésben először különítettek el célzott forrásokat a Római-part állapotának javítására. A benyújtott csomag 15 millió forintot szán egy szabadstrand létesítésének előkészítésére, elsősorban a szükséges jogi és műszaki vizsgálatokra, növeli a parti föveny megtisztítására fordítható erőforrásokat, ez tavaly még szinte csak önkéntes munkával zajlott. A csomag tartalmazza azt is, hogy a közterület-felügyeletet munkatársai új, környezetbarát és csendes elektromos gépjárművel tarthatják tisztán a partot és támogatják a Maradjanak a Fák a Rómain csoport által tavaly megkezdett sikeres vízitúrák folytatását is.  
A civilek azt írják, fontos lenne, hogy a Római-part hullámterén még mindig jelentős, nagyjából 20 százaléknyi állami telkeket közcélokra hasznosítsák. A testületi döntés alapján az óbudai önkormányzat a sport és szabadidős közfeladatok ellátásának érdekében megkísérli ezek tulajdonjogának ingyenes megszerzését. Az önkormányzat hozzákezdett az új kerületi építési szabályzat megalkotásához is - áll a közleményben. 
Szerző
Témák
Római-part

Választási veszteségekre készül a Fidesz háttérstábja

Publikálás dátuma
2019.02.08. 10:34

Fotó: Vajda József
A vidéki nagyvárosokban és Budapesten is gyengülésre számítanak a Fidesz kampánytanácsadói az önkormányzati választások után. A bevándorlás témáját topon tartanák, a Jobbik és baloldal összefogását pedig minden eszközzel szeretnék hatástalanítani.
A kormánypártban dolgozó kommunikációs és politikai tanácsadók úgy gondolják, hogy az önkormányzati választásokon vidéki nagyvárosokban és Budapesten is gyengülni fog a Fidesz - írja az Index több, névtelenséget kérő szakértő véleményét idézve. A nyilatkozók szerint a helyzet ettől nem fog gyökeresen megváltozni, mert a fő téma a bevándorlás marad, az ellenzéki vezetők pedig nem tudnak újat mondani. De ha az ellenzéki pártok 2022-ben is a mostani mintákat követik, akkor a fideszesek szerint érdekes lehet a helyzet. 

Sok kicsi ellenfél kell

A portál kitért rá, hogy az ellenzéki pártok összehangolt mozgása – ami egyébként választói igény is volt - nem kedvez a Fidesznek, mivel megbontja a NER alapjául szolgáló centrális erőteret, amely a kormánypártokon kívüli politikai szereplők megosztottságán is alapszik. . 
A Fidesznek ugyanis az a jó, ha nem egy, hanem több kisebb, egymással is versengő ellenfele van

A fideszes kampánystáb tehát ezt a technikai együttműködést próbálja gyengíteni vagy legalábbis hitelteleníteni: Orbánék nyilvános megszólalásai elsősorban a baloldal lelkiismeretére igyekeztek hatni, mondván, „nem szabadna összeállnia és elfogadnia semmilyen szélsőjobboldali vagy antiszemita erőt szövetségesként", míg a fideszes média nagy erővel dolgozik azon, hogy a Jobbik szélsőséges arcának napirenden tartásával elidegenítse a baloldali választókat ettől a szövetségtől. 
Nem teljesen mindegy a mostani helyzet, mert bizonyos erőpozíciókat el tudnak foglalni Budapesten és a megyei jogú városokban

– mondta az ellenzéki lehetőségekről a Fidesz parlamenti frakciója mellett dolgozó, neve elhallgatását kérő tanácsadó a portálnak. Szerinte az önkormányzati választásokon ez is csak arra lehet elég, hogy az eddigiek mellé két-három fontosabb bástyát szerezzen meg az ellenzék, de ettől még alapvetően nem fog változni a helyzet. A Republikon Intézet lapunk által is idézett elemzése szerint 23-ból hat megyei jogú városban lehet kifejezetten esélye az ellenzéknek – ezeken az országos listán elért 47 százalékhoz képest 40 százalék alatt kapott a Fidesz áprilisban –, és korábbi tíz billegő városban lehet verhető a kormánypárt.

A jogállam gyenge hívószó?

Az önkormányzati választáson elérhető sikerek ellenére hosszútávon egyelőre nem tartják veszélyesnek a Fideszben a szorosabb ellenzéki együttműködést. „Nem tartjuk veszélyesnek, mert a kormányzati teljesítmény jó, van mire építkezni, a fő téma pedig továbbra is a bevándorlási vita, amelyben a nemzeti szempontok ütköznek a külső erőknek megfelelni akarással, most éppen a Brüsszelből érkező nyomással. Ez nagyon elválasztja a két tábort, a szavazók többsége pedig mellettünk áll" – mondta a párt egyik vezetője, aki szerint a Fidesz erőssége az ellenzék gyengeségének is köszönhető.
"Az Orbán-fóbián és a hatalom akarásán kívül nincs érdemi mondanivalójuk. Nem tudnék olyan jól érthető ügyet mondani, amiben kristálytisztán beszélnek"- jelentette ki.

Jól jönne a kritika, csak épp magasról tesznek rá

Arra a felvetésre, hogy az ellenzéki egység a jogállami normákhoz való visszatérés körül formálódik, a pártvezető azt mondta, hogy „ezek a kérdések kiemelten szerepeltek két választási kampányban is", mégis a Fidesz győzött. Arról, hogy a Sneider szkinhedmúltját már 2010-ben is megtárgyalta a sajtó, azt felelte: „alapszabály a politikában, hogy mindenkinek vállalnia kell a tetteiért a felelősséget", és különben sem csak régi történeteket ásnak elő, „van még muníció a Jobbikkal szemben". Az egyik oldalról torpedózás, a másikról meg csak a helyzet bemutatása. Rövid középtávú politikai érdek, hogy a baloldal és a Jobbik ne fogjon össze– mondta a Fidesz reakcióját firtató kérdésre a frakció tanácsadója, majd megjegyezte: „a mi közösségünknek is nagyon jól jönne a kívülről támaszkodó kritika, az értelmes politikai verseny pedig egész Magyarországnak". Tegyük hozzá, az Index cikkétől függetlenül: kívülről érkező kritikát bőven kap az orbáni rendszer -  legyen szó a CEU elüldözéséről, a jogállami intézményrendszer kiüresítéséről, a NER-közeli korrupciós ügyekről vagy az államilag finanszírozott gyűlöletkampányról - de ezek egyike sem ér célba. Az értelmes politikai verseny pedig ott ér véget, amikor az ellenzéki képviselők törvényjavaslatait módszeresen lesöprik az asztalról: Napi.hu szerint 2017-ben az Országgyűlés egyetlen, tisztán ellenzéki javaslatot sem fogadott el, tavaly pedig rendkívüli bizottsági ülésen akadályozták meg, hogy a parlamenti ellenzék 3000 módosító javaslattal szabotálja a túlóratörvény elfogadását.
Szerző

A TASZ-szal és a Helsinki Bizottsággal is találkozik Budapesten az amerikai külügyminiszter

Publikálás dátuma
2019.02.08. 10:20
Mike Pompeo
Fotó: NICHOLAS KAMM / AFP
A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Magyar Helsinki Bizottság megerősítette: meghívták szervezetüket arra a jövő hétfői megbeszélésre, amelyen a Budapestre látogató Mike Pompeo amerikai külügyminiszter civilekkel találkozik.
A hírt a 444.hu közölte azzal a kommentárral, hogy mindez erős üzenet a civil szervezetek ellen évek óta hadjáratot folytató magyar kormánynak. Ezzel kapcsolatban érdemes felidézni, hogy a Fidesz a TASZ-t és a Helsinki Bizottságot is Soros-féle szervezetnek tartja. Mint azt lapunk is megírta, Mike Pompeo jövő hétfőn érkezik Budapestre. Találkozik Orbán Viktor miniszterelnökkel, Szijjártó Péter külügy-, valamint Benkő Tibor honvédelmi miniszterrel. A hírblog cikke szerint ezen túl civil vezetőkkel is találkozni fog. A lapnak a Helsinki Bizottság és a TASZ képviselői megerősítették, hogy az amerikaiak őket is meghívták erre a találkozóra.
A külügyminiszteri vizit egyébként azért lesz pikáns, mert az amerikaiaknak nem tetszik Orbán Viktor néhány, a közelmúltban tett nyilatkozata. A kormányfő többek között arról beszélt, szeretné, ha Magyarország olyan semleges lenne, mint Ausztria, és bár a NATO-ból nem akar kilépni, elvárja, hogy Washingtonban ne szóljanak bele abba, milyen üzleti kapcsolatokat épít Kínával és Oroszországgal. A Trump-kormányzat ezenkívül nagyon elégedetlen azért, mert a magyar kormány blokkolja Ukrajna NATO- és uniós integrációját, nem lép az Egyesült Államok számára fontos energetikai ügyekben és nem hajlandó aláírni a kétoldalú védelmi egyezményt, amit Washington már egy sor közép-európai állammal megkötött.
Szerző
Frissítve: 2019.02.08. 10:28