A náthának is lehet szövődménye

Publikálás dátuma
2019.02.08. 14:14
Illusztráció
Fotó: BARBARA GINDL / AFP
Melléküreggyulladás lehet az ilyenkor gyakori vírusos felsőlégúti fertőzések szövődménye. Kialakulását úgy előzhetjük meg, ha gyakran és alaposan, szappannal kezet mosunk, rendszeresen átszellőztetjük a lakást, és nem megyünk közösségbe félig gyógyultan.
A levegővel telt orrmelléküregek felelősek a belélegzett levegő felmelegítéséért, párásításáért és a hangképzésért. A fertőzés esetén a benne lévő nyálkahártya is megduzzadhat. Ha a gyulladás következtében a felgyülemlő váladék a kivezető nyílás elzáródása miatt nem tud kiürülni az orron keresztül, a melléküreg begyulladhat – mondta dr. Tamás László, a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej- Nyaksebészeti Klinikájának igazgatója.
Ha a vírusos náthával, influenzával fertőzötten, legyengült immunrendszerrel térünk vissza a közösségbe, bakteriális felülfertőződés hatására az egyszerű nátha könnyedén arc- és homloküreg-gyulladássá fajulhat – figyelmeztetett a szakorvos. Ehhez a kórokozókon kívül anatómiai sajátosságok is hozzájárulhatnak. A felnőtteknél ilyen például az orrsövényferdülés vagy az orrpolip, ezek szűkítik a melléküregek nyílását, amelyek így nem tudnak megfelelően szellőzni, a felgyülemlő váladék pedig nem tud kiürülni. Gyerekeknél a megduzzadt orrmandula és a rossz orrfújási technika és a Magyarországon népbetegségnek számító allergiás nátha is hajlamosít orrmelléküreg gyulladásra.
A betegség orrfolyással, orrdugulással, tüsszögéssel kezdődik, ami a melléküregek elzáródása miatt feszülő fejfájással, az érintett üreg nyomásra, kopogtatásra fokozódó fájdalmával folytatódik, de esetenként láz is jelentkezhet. A fájdalom kisugározhat a felső fogak és a fülek felé is, ez a fej előrehajtásakor intenzívebbé válhat. 
Közönséges nátha esetén a váladék hígabb állagú és átlátszó, az arc- és homloküreg-gyulladást általában féloldali, csak az egyik orrfelet érintő, nagy mennyiségű, sűrű, zöldes vagy sárgás árnyalatú váladékozás jelzi. Az orrfújás ilyenkor sokkal nehezebb és úgy tűnhet, nem sikerül teljesen „kiüríteni” az orrjáratokat.
A kezelés során a nyálkahártya-duzzanat csökkentése, a szellőzés biztosítása, a váladék termelődésének csökkentése, illetve a bakteriális fertőzés megszüntetése a cél. Akut vírusos arcüreggyulladás esetén az orrspray-t ad az orvos. Akut bakteriális arcüreggyulladás esetén általában antibiotikus terápiát kell alkalmazni, de szigorúan a szakorvos által előírt időtartamig és mennyiségben. Ezt ki lehet egészíteni inhalálással és infralámpa használatával – mondta dr. Tamás László, az előbbi hatására megnyílnak a melléküregek, míg utóbbi csökkenti a gyulladást. 

Helyes orrfújási technika

Csecsemők és kisgyermekek esetében 4-5 éves korig az orr leszívása a legbiztosabb módja a felgyülemlett váladék eltávolításának, de fontos, hogy minél hamarabb megtanítsuk a gyermeket az orrfújásra. Ennek helyes módja az, hogy először az egyik orrfelet befogva a másikat fújjuk ki, majd cseréljünk.. Ha nem így teszünk, a keletkező nyomás a melléküregek irányába préseli vissza a váladékot. 
A betegséget gyakori szappanos kézmosással és a lakás rendszeres szellőztetésével lehet megelőzni, de a legfontosabb óvintézkedés, amit tehetünk, hogy félig gyógyultan nem megyünk közösségbe és a gyermekeket sem visszük lázasan, náthásan a többi gyermek közé.
Szerző
Frissítve: 2019.02.08. 14:28

Üdítőitalmentessé tették a britek a februárt

Publikálás dátuma
2019.02.07. 15:22
Illusztráció
Fotó: pixabay
A gyerekeket és fiatal felnőtteket célzó brit kampány célja az elhízás és a fogszuvasodás terjedésének megállítása. A kihívás résztvevői februárban nem isznak cukros üdítőt.
A szénsavas, cukros üdítők a 11-18 éves brit gyerekek cukorfogyasztásának 22 százalékát teszik ki, és ez valószínűleg nem csak a szigetországban van így, ezért máshol is szükség lenne a visszafogására. A magas cukortartalmú italok elhízást, 2-es típusú diabéteszt okozhatnak és a fogakat is ronthatják. A brit egészségügyi minisztérium szerint 2013-ban 605 húsz év alatti fiatalnál diagnosztizáltak cukorbetegséget, 2017-ben viszont már 70 százalékkal többnél, 1030-nál. Angliában az általános iskolát befejező gyerekek 34 százaléka túlsúlyos, a felnőtteknek pedig a kétharmada. Az ötéves gyerekek 23 százalékának van lyukas, kihúzott vagy tömött foga – írta a The Guardian.
Az egészségügyi ajánlások szerint egy felnőtt napi cukoradagja legfeljebb 30 gramm, azaz 8 kiskanál, a 7-10 éves gyerekeké 24 gramm, 6 kiskanál, a 4-6 éveseké maximum 19 gramm, 5 kiskanál. Ehhez képest egy dobozos kólában 35 gramm cukor van, ami a gyerekeknek ajánlott napi cukormennyiség 145 százaléka. Napi egy üdítő elfogyasztásától egy év alatt akár 7 kilót is lehet hízni. Egy angol gyerek tízéves korára annyi cukrot fogyaszt el, amennyi 18 éves koráig lenne javasolt. 
A Nagy-Britanniában először meghirdetett Üdítőitalmentes február, azaz Fizz Free February kihívás célja az elhízás és a fogszuvasodás terjedésének megállítása. A kihívás résztvevői februárban nem isznak cukros üdítőt. Szakértők szerint ezeket diétásakkal sem ajánlott helyettesíteni, mert „becsapják” a szervezetet, és egyre több édes étel evésére buzdítanak. 
A gyerekeket és fiatal felnőtteket célzó kampány üzenete az, hogy ha felére csökkentjük a cukorfogyasztást, az jelentősen javítja a társadalom általános egészségi állapotát, Négyezer idő előtti halálozást, kétszázezer fogszuvasodást lehetne megelőzni vele. Az egészségügyi kiadások 500 millió fonttal csökkennének, de a háztartások is spórolnának: napi egy üveg üdítő éves szinten 438 font (150 ezer forint) kiadást jelent. Az alumíniumdobozos vagy PET-palackos üdítőitalok elhagyásával ráadásul a hulladék mennyiségét is csökkentjük.
Szerző

Növényi tejet, zöldségeket és közösségi étkezéseket ajánlanak a kanadaiaknak

Publikálás dátuma
2019.02.06. 12:50
Illusztráció
Fotó: Pixabay
Vizet inni, közösségben, sok zöldséget és gyümölcsöt enni, tej helyett inkább növényi fehérjét javasol a kanadaiaknak az új, hivatalos táplálkozási ajánlás, amely több évtizedes berögződéseknek és az élelmiszeripar nyomásának ellenállva készült.
Tíz év után megújult Kanada hivatalos táplálkozási ajánlása, amelyet tudományos alapokon, az élelmiszeripari nyomástól elhatárolódva alkottak meg – írta a Tudatos Vásárló. A 62 oldalas dokumentum szerint nem az egyes adagok méretén van a hangsúly, hanem az arányokon. Az ajánlás a tápanyagdús nyersanyagok, ételek fogyasztására buzdít, a javaslat szerint a tányér felét zöldségek és gyümölcsök, negyedét fehérjedús alapanyagok, negyedét pedig teljes értékű gabonafélék (teljes kiőrlésű kenyér és tészta, bulgur) kellene, hogy alkossák. 
A kerülendő vagy lehetőleg minél kisebb mértékben fogyasztandó élelmiszerek listáján a cukros üdítőitalok, a sütemények, az alkohol, a só és a telített zsírok szerepelnek. Az ajánlás arra buzdítja a kanadai lakosságot, hogy fehérjeforrásként részesítsék előnyben a növényi eredetű táplálékokat, bár nem tartja egészségtelen élelmiszernek a tejet, a 2007-es ajánláshoz képest jelentősen csökkent a fogyasztásra javasolt mennyisége. Fehérjeforrásként magvakat, hüvelyeseket, tofut és halat javasol, a tejtermékeket csak egy pohár natúr joghurt képviseli.
Újszerű része az anyagnak az étkezés módja is, mert mint írják: „az egészséges étkezés nem merül ki abban, hogy mit eszünk”. A készítői azt ajánlják, a kanadaiak fókuszáljanak az otthoni főzésre és a családi, baráti körben történő étkezésre. A szülőket pedig a példamutatásra és az ételkészítési ismeretek, a követendő étkezési kultúra átadására biztatják. Az ajánlás tudatosságra is buzdít: az élelmiszercímkék gondos átolvasása, a reklámokkal szembeni szkepticizmus és a keletkező szemét csökkentése is szerepelnek benne.
Az ajánlásban külön rész foglalkozik azzal, hogy az egészséges étkezést az alacsony jövedelmű családoknak is elérhetővé kellene tenni. Mint írják, ha a közétkeztetésben is jellemzővé válna a zsiradék-, cukor-, és sócsökkentés, az nagyban segítené a lakosság egészségi állapotát. Akár tantervbe épülő főzés oktatással, a gyerekek könnyebben megtanulhatnák, hogyan étkezzenek egészségesen.
Szerző