Kósa Lajoshoz közeli cég került a politikus édesanyjához

Publikálás dátuma
2019.02.08. 13:05

Fotó: Vajda József / Népszava
Kósa Lajos hatósugarában lévő cége került át az édesanyja nevére – derül ki a cégbírósági adatokból, ezzel tovább folytatódott a fideszes politikus családjának a vagyonosodása.
Mint azt az Mfor.hu észrevette és cikkük nyomán lapunk is megírta, a politikus idős, 83 éves, korábban óvónőként dolgozott édesanyja tovább folytatta az utóbbi években megkezdett üzleti terjeszkedését és ezúttal egy nyomdaipari cég került Kósa édesanyjának a közvetett tulajdonába. A Kaméleon Dizájn Kft. ugyanakkor eddig is Kósa Lajos volt debreceni polgármester "hatósugarában" volt.  A cég korábbi egyik tulajdonosa, Rácz Róbert Kósa Lajos közeli munkatársa, a jelenlegi Hajdú-Bihar megyei kormánymegbízott, aki 2000-ben papíron kiszállt a vállalkozásból. Ezt követően az időközben elhunyt Petromán Lászlóé volt a vállalkozás, akiről a vagy.hu megírta, hogy Kósa Lajos 15 éves polgármestersége alatt számos megrendelést kapott a debreceni önkormányzattól, részben a Kaméleon Dizájn Kft.-n keresztül, így az egykori debreceni önkormányzati lapot is ők tördelték.  Petromán László után Kósa volt városházi kabinetfőnöke, Tóth Andreáé lett a vállalkozás. Tóth Andrea már máskor is feltűnt Kósa Lajoshoz kötődő cégben. Így, mint lapunk megírta, megfordult abban a Tócó-Pece Kft. nevű vállalkozásban, melyet Kósa Lajos afféle családi jogászának számító Fiák István ügyvéd hozott létre, tőkésített fel 139 milliós eszközállományúra, majd adott el mindössze hatmillió forintért Kósa Lajos feleségének. Az ügylet furcsasága volt, hogy Kósa és a kiterjedt munkaerő-szövetkezeti üzleti kapcsolatrendszerrel rendelkező Fiák közben együtt gründolták a nyugdíjas munkaerő szövetkezetek létrejöttét, így a szövetkezetek létrehozását Fiák is szorgalmazta, míg Kósa Lajos lett az egyik beterjesztő.  Az ügyben Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő feljelentést tett az ügyészségen, ám Polt Péter legfőbb ügyész testülete ebben az esetben is azzal zárta rövidre a történetet, hogy nincs semmi látnivaló, nem történt bűncselekmény. Lapunknak Kósa azzal magyarázta a feltűnően olcsó adásvételt, hogy súlyosan eladósodott céget vett át a felesége 6 millióért. Később, a 2017-es cégadatok nyilvánossá válásával kiderült, hogy a politikus nem mondott igazat, a cégnek mindössze 15 milliós adóssága volt, ami nem magyarázta, hogy miért hullott a felesége ölébe bagó áron az eladás után nem sokkal már 164 milliós nyereséget termelt cég.  Mint arról írtunk, Kósa Lajos édesanyjának fura vagyonosodása azzal indult, hogy az idős, nyugdíjas asszony nevére került egy mátészalkai sertéstelep, amit nem sokkal később százmilliós pályázati pénzt kapott. Most ez a pályázati pénzzel feltőkésített sertéstelep tulajdonos cége, a Méker Kft. vásárolta be magát a Kaméleon Dizájn Kft-be is. 

Brutális taoemelésre és saját ltp-rendszer bevezetésére készülhet a kormány

Publikálás dátuma
2019.02.08. 12:49
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter
Fotó: Illyés Tibor / MTI
Orbán elől nem akarta elvenni a szót, de azért nem cáfolta a saját ltp bevezetéséről szóló felvetést Gulyás Gergely a kormányinfón. A kancelláriaminiszter támadta a Jobbik és a baloldal együttműködését, az MTA-intézetek forráselvonásában pedig Palkovics Lászlóval ért egyet.
A sportra mindig kell pénz -  így láthatja ezt a kormány , mert Gulyás Gergely hatalmas forrásnövelést jelentett be pénteken tartott kormányinfóján: a kancelláriaminiszter a szerdai kormányülés döntéseit ismertetve mondta el, a működési költségek indokolják, hogy 50 milliárdról 125 milliárd forintra emeljék a sportcélú taotámogatásokat.

Családvédelem a kilakoltatások árnyékában

Gulyást többen is kérdezték a tervezett családvédelmi tervekről, de ennek bejelentése vasárnap Orbán Viktor reszortja lesz, a kancelláriaminiszter így inkább csak kitérő válaszokat adott.
Nem erősítette meg, de nem is cáfolta viszont az Mfor.hu azon felvetését , hogy a kormány egy állami lakástakarék-forma bevezetésén gondolkodik

 a pár nap alatt kivéreztetett, egyeztetés nélkül felszámolt ltp pótlásaként. Gulyás arról is sajnálkozva beszélt, hogy bár eddig is sok családsegítő intézkedésük volt, 2010 óta 1,24-ről csak 1,50-re emelkedett a magyar családoknál átlagosan vállalt gyermekszám.
A családbarát kormány imázsának ugyanakkor durván ellentmond, hogy a 24.hu értesülése szerint három év alatt 10 ezer devizakárosult családot lakoltattak ki Magyarországon – ráadásul Gulyás szavaiból az derült ki, hogy nekik már nem is nyújtanak külön segítséget. Az önkormányzatokhoz fordulhatnak a bajba kerülő gyermekes családok, és ha az önkormányzat igényel forrást, abban tudunk segíteni - mondta a kancelláriaminiszter, aki inkább  az MSZP-t hibáztatta, amiért megengedte a deviza alapú hitelezést. Gulyás szerint a 2019-es éves költségvetést is érintik az új családtámogatási tervek, de ezek egy része tartalékból, más része külső forrásból finanszírozható.

Ha van egy jó programjuk, befizethetik a villanyszámlát is

A politikust többen kérdezték az MTA-t ellehetetlenítő miniszteri lépésekről – arról, hogy Palkovics László tárcavezetőként visszatartja a a kutatóközpontok alapfinanszírozását, így például a budai kutatóreaktor fenntartására sem érkezett pénz. Gulyás azzal hárított, hogy az MTA mint központi intézmény megkapta alapforrásait – bár ő is elismerte, hogy a kutatóközpontok más forrásokat kapnak. Mégis Palkovics László álláspontját osztotta, ami szerint gazdaságosabb projekt alapon kell forrásokat utalni az egyes kutatóintézeteknek.
A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy intézet akkor fizetheti be a rezsit, ha már megkapták a pályázati forrást valamelyik ígéretes tervükre.

A sajtótájékoztatón masszív szerepet kapott az együttműködő ellenzék bírálata, amiben jól irányzott kérdésekkel a kormánypárti médiumok is segítettek. Gulyás emlékeztetett rá, hogy Frans Timmermans, baz Európai Bizottság alelnöke a februárban Budapestre látogat a szocialisták kongresszusára. Fideszes stílusban ugyanez így hangzik: Timmermans házasságkötésre érkezik , ahol az MSZP és az antiszemita szélsőjobb frigyét szentesíti majd. A miniszter hozzátette, a a választók lenézése van a mögött, hogy az MSZP hajlandó együttműködni a Jobbikkal – az pedig, hogy Karácsony Gergely nem tekinti náci gondolatnaka zsidók listázását, szerinte nagyon mélyre visz. 
A kritikát annak fényében érdemes szemlélni, hogy az Index részletes cikkben mutatta be, hogyan dolgoznak a Fidesz tanácsadói az ellenzéki összefogás lejáratásán, aminek része a Jobbik és a baloldal együttműködésének hiteltelenítése is.

Most nehéz volt kimondani a Soros nevet

Mike Pompeo látogatásáról szintén többen kérdezték Gulyást, például arról , hogy az amerikai külügyminiszter nem csak magyar kormánytagokkal, de a Magyar Helsinki Bizottsággal és a Társaság A Szabadságjogokért képviselőivel is találkozik. Abban nincs meglepő, ha az amerikai politikus Amerikából pénzelt szervezetekkel találkozik -  vélekedett megfontoltan a kancelláriaminiszter, akiből meglepő módon csak harapófogóval lehetett kihúzni a a Soros nevet, mármint azt, hogy a jogvédő szervezetek Soros- támogatást kapnak. A politikus nem lépett rá arra az ösvényre sem, hogy a Pompeo-látogatás belépő lenne a Fehér Házba, vagyis ez vezetne a Donald Trumppal való találkozáshoz. Szerinte nem attól eredményes a külpolitika, hogy Orbán elmegy-e a Fehér Házba vagy sem. Az amerikai miniszter érkezése kapcsán azt is elmondta, tárgyalnak az energetikai diverzifikációról, vagyis az oroszoktól való energiafüggés csökkentéséről is - tehát, jól jönne az amerikaiaktól érkező cseppfolyós gáz, de csak akkor ha kedvező áron  jutunk hozzá, vagy nemzetstratégiai előnyökkel jár az üzlet. 
A Paks II. projektről szólva Gulyás bő egy éves csúszást tart elképzelhetőnek a kivitelezésben. Mindez nem érinti a beruházás árát, mondta - de azért hozzátette, hogy a kormány az orosz hitel kiváltására készül, a hitelszerződés ugyanis az eredeti  (2026-os) teljesítési időpontot tartalmazza korlátként. A felvetésre, hogy bírósági döntés hatására a kormány kiadja a Paks II.-szerződés részleteit, Gulyás Gergely határozott igennel felelt.

Gulyás is csak reménykedik a jó tollakban

A kormányinfón téma volt Varga István, a Kesma kuratóriumi elnökének hirtelen távozása is; emlékezetes, Varga egy interjúban azt mondta, a jó tollú újságírók a másik oldalon, tehát az ellenzék oldalán vannak, aztán fél nappal később leköszönt az alapítván éléről. A Pesti Srácok szinte aggódva kérdezte, Gulyás Gergely mit gondol Varga kijelentéséről - de a kancelláriaminiszter válasza sem volt túl meggyőző. Remélem, hogy  a jó tollúak a konzervatív oldalon vannak- mondta Gulyás, aki szerint a kormánynak nincs dolga a kormánybarát médiagólemmel. Ez azért érdekes, mert éppen Orbán Viktor minősítette nemzetstratégiai érdeknek a több tízmilliárdos értéket képviselő, lapok tucatjait egyesítő alapítvány felállítását - ezzel pedig a monolitot kivonta a Gazdasági és Versenyhivatal ellenőrzése alól is.

Ellenzékre szabott tilalmak

A kancelláriaminiszter nem olvasta a Századvég képviselői illemkódexre vonatkozó tanulmányát .Az etikai kódex-javaslat például megtiltaná az ellenzéki politikusoknak, hogy nemzetbiztonságilag fontos iratokat kérjenek ki vagy hogy rendbontásban, közérdekű üzem megzavarásában vegyenek részt - tehát, többé Orbán Viktor sem bonthatna kordont a Parlament körül, már ha ez a javaslat valaha is törvényerőre lép. Gulyás Gergelyen utóbbi nem fog múlni;  szerinte a mostani szabályok megfelelőek, nincs ok a jogkorlátozásra: ennek némileg ellentmond, hogy a parlamenti ellenzék obstrukcióját a jelenleginél szigorúbban büntetné, szerinte az egyhavi fizetéselvonás nem jelentős szankció. 

Tortaszeletelés a Brexit után

A Brexit kapcsán az unió költségvetése is változik  -a kancelláriaminiszter ennek kapcsán két járható utat lát. Az első, ha a brit befizetések kiesése miatt tíz százalékkal csökken minden, igényelhető uniós forrás . A második - és a magyar kormány ez támogatja - ha a tagállamok a többet,  GDP-jük egy százalékának megfelelő plusz összeget fizetnek be a közös kasszába, mert akkor a torta mérete sem változik. Gulyás Gergely egyébként azt is hangsúlyozta, hogy a befizető országok beruházásokon és pályázati pénzeken keresztül  befizetéseik 80 százalékát visszakapják.
Szerző
Frissítve: 2019.02.08. 13:44

Nem tetszik neki, hogy csak úgy használják a közérdekű adatokat, törvénnyel nehezítené ezt Óbuda polgármestere

Publikálás dátuma
2019.02.08. 12:28
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Szerinte nem megfelelő cikk született arról, hogy 3909 üres önkormányzati lakás omladozik Budapesten, ezért szigorítaná a szabályozást Bús Balázs.
A közérdekű adatigénylések szabályaira vonatkozó törvénymódosítást kezdeményez Óbuda-Békásmegyer képviselő-testülete a fideszes Bús Balázs polgármester javaslatára - írja a 24.hu. Bús problémája, hogy bár a törvény részletesen szabályozza a közérdekű adatok megismerésének általános szabályait, azonban nem szabályozza a mindenkire tartozó adatok kezelésének célját és felhasználásának módját.
A polgármester Facebook-oldalán panaszkodott arra, hogy az utóbbi időben megnőtt a közérdekű adatigénylések száma. Szerinte egyre gyakrabban fordul elő, hogy a közpénzek felhasználásáról, illetve a választott képviselők ténykedéséről szóló tényeket "szabadon értelmezve, összefüggéseikből kiragadva, a célhoz kötött adatkezelés elvét mellőzve használták fel".
Legfőképpen azt fájlalta Bús, hogy mikor született egy cikk arról, hogy majdnem négyezer önkormányzati bérlakás áll üresen, abból kimaradt, hogy a lakások rossz műszaki állapota mellett még milyen egyéb okok miatt nincsenek kiadva azok.

Éppen ezért a polgármester feltételekhez kötné a közérdekű adatok megismerhetőségét. A javaslat szerint közérdekű adatigénylésre adott választ, azaz a közérdekű adatokat és a közérdekből nyilvános adatokat változtatás nélkül, teljes terjedelemben kell megjelentetni. Emellett, mint fogalmazott,
  • az adatigénylőnek az adatok felhasználási célját konkrétan meg kell határoznia;
  • az adatokat kizárólag a meghatározott célra használhatja fel;
  • az adatokat összefüggésükből nem ragadhatja ki, tévesen, hamis színben nem tüntetheti fel azokat.
Előterjesztését a képviselő-testület kormánypárti tagjai mellett az LMP és a Jobbik képviselői is támogatták, az MSZP, az Együtt és a PM képviselői a javaslat ellen szavaztak.
Bús Balázs egyébként az említett cikk miatt sem panasszal, sem helyreigazítási kérelemmel nem fordult az azt közlő 24.hu-hoz. Mint a portál írja, arról sem tudnak, hogy a polgármester kezdeményezte volna, hogy az üresen álló több ezer bérlakást felújítási programban hozzák helyre.
Szerző
Frissítve: 2019.02.08. 12:39