Jön a 225. Újpest-Ferencváros rangadó

Publikálás dátuma
2019.02.08. 20:20
A szurkolók számára is kiemelt jelentősége van minden Újpest–FTC rangadónak
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság legnagyobb érdeklődéssel várt mérkőzését rendezik szombaton, az Újpest a Ferencvárost fogadja a Szusza Ferenc Stadionban.
Jön a 225. fővárosi rangadó, azaz a derbi!
Noha az örök futballközhely szerint ez a párosítás mindig háromesélyes, az örökmérlegen kívül (amely 102 FTC-siker mellett 61-61 döntetlent és Újpest-győzelmet számlál) a listavezető zöld-fehérek mellett szól a tabellán elfoglalt helyezés, a játékoskeret értéke és a játékerő minősége vagy akár az a tény is, hogy az Újpest legutóbb 2014 szeptemberében győzte le vendéglátóként a nagy riválist.
„Lehet, hogy az ellenfél költségvetése vagy éppen a keretének értéke azt vetíti előre, hogy a Ferencváros sokkal esélyesebb, de azért is szép ez a játék, mert egy ilyen rangadó előtt semmit nem érnek a számok. A pályán lévő 22 ember dönt majd a mérkőzés kimeneteléről, ilyenkor nincs jelentősége annak, hogy éppen hogy áll a tabella vagy mi van a papírra írva" – fogadkozott a Népszavának nyilatkozó Litauszki Róbert, a lila-fehérek csapatkapitánya, akitől azt is megkérdeztük, ki(k)re készülnek különös figyelemmel a Ferencvárosból. – "Nem szeretnék külön kiemelni senkit, hiszen a Ferencvárosnál rengeteg jó játékos van. Az egész csapatra figyelnünk kell. Mindenkinek meg kell csinálnia a feladatát mind védekezésben mind támadásban és akkor nem lehet probléma.”
A csapattal korábban két – legutóbb tavaly májusban – Magyar Kupát nyerő Litauszki ötödször vezetheti „harcba” csapatkapitányként az Újpestet, így szombaton is rá hárul majd a feladat, hogy a kezdés előtt lelkesítse a társait. Már ha ez szükséges, persze.
„Nem szoktam előre készülni az ilyen beszédekre, de a derbi előtt nem is szükséges, hiszen amikor kimegyünk melegíteni, már látjuk a szurkolókat, a telt házat, olyankor azért előtörnek az érzelmek, könnyű beszélni" – folytatta az Újpest ötöse. – "Olyan csapatunk van, amelyben szinte valamennyien megtapasztaltuk már a derbi hangulatát, így meglepetést senkinek nem fog okozni a miliő: mindenki nagyon várja a kezdést, maximálisan felkészült a mérkőzésre.”
Maga a rendező klub is felkészülten várja a drukkereket. Noha péntek esti állás szerint a hazai szektorokba még mintegy 1600 jegy elérhető volt, az eredeti tervek szerint szombat délutántól is árulnak belépőket, ezenkívül online is lehet még vásárolni, telt házra lehet számítani, ami nagyjából 10 ezer helyszíni nézőt jelent. Az újpesti klubhonlapon olvasható információk szerint a szurkolókra összesen 300 főnyi biztonsági személyzet és rendező, illetve ezen felül a kerületi és a készenléti rendőrség munkatársai „vigyáznak” majd, a büfékben pedig például 4000 liter sör, 3400 liter üdítő, több ezer liter meleg tea és 5500 zacskónyi sós ropogtatnivaló várja a szurkolókat.
Érdekesnek ígérkezik az edzők párharca is a derbin. A hazaiakat felkészítő Nebojsa Vignjevic számára az eredménytől függetlenül is ünnepi lesz a rangadó, hiszen 19. alkalommal állhat a kispad elé az FTC ellen, így e tekintetben – Várhidi Pált megelőzve – az élre kerül a vonatkozó klubrangasorban. A klubtörténet 30. bajnoki címére hajtó Ferencvárost trenírozó Szerhij Rebrovtól sokan azt várják, hogy a kezdőcsapatába jelölje a múlt szombati, Honvéd elleni meccset eldöntő Böde Dánielt (aki pályafutása során nem egyszer nyerőembernek bizonyult az Újpest ellen is), döntésére azonban – mint ahogy a mérkőzés kezdetére is – szombat estig várni kell.

A 20. forduló programja

Budapest Honvéd–Puskás Akadémia 17.00 Bp., Új Hidegkuti Nándor Stadion Paks–Haladás 17.00 Paks, Városi Stadion Mezőkövesd–MTK Budapest 17.00 Mezőkövesd, Városi Stadion MOL Vidi–DVTK 17.00 Székesfehérvár, MOL Aréna Sóstó (tv: M4 Sport) Kisvárda–Debrecen 17.00 Kisvárda, Várkerti Sporttelep Újpest–FTC 19.30 Bp., Szusza Ferenc Stadion (tv: M4 Sport) Az állás 1. FTC 19 13 3 3 37-15 42 pont 2. MOL Vidi FC 19 10 4 5 30-19 34 3. Debrecen 19 8 7 4 25-19 31 4. Budapest Honvéd 19 8 5 6 21-16 29 5. Újpest 19 7 8 4 21-14 29 6. MTK Budapest 19 8 3 8 28-27 27 7. Mezőkövesd 19 6 7 6 26-24 25 8. Paks 19 6 7 6 24-26 25 9. Puskás Akadémia 19 7 3 9 24-24 24 10. Kisvárda 19 5 4 10 17-35 19 11. DVTK 19 4 6 9 19-30 18 12. Haladás 19 2 3 14 13-36 9

Szerző

Bundaügy: két vádlottra szabadságvesztést kértek

Publikálás dátuma
2019.02.08. 15:41
Fotó: Tóth Gergő
A Központi Nyomozó Főügyészség súlyosbításért fellebbezett a 2013-as bundaügyben, amelyben január 28-án első fokon mind a 24 vádlottat bűnösnek találta a Pesti Központi Kerületi Bíróság. Két esetben letöltendő börtönbüntetés kiszabását kérte az ügyészség.
A Központi Nyomozó Főügyészség pénteki közleménye szerint az ügyészség annál a két vádlottnál, akik a szintén fogadási csalások miatt ellenük folyamatban lévő büntetőeljárásban az előzetes letartóztatásból házi őrizetbe kerülésüket követően, négy nappal később már újra „bundáztak”, végrehajtandó szabadságvesztés és közügyektől eltiltás kiszabása érdekében fellebbezett. Mivel még nincs jogerős ítélet, az érintettek nevét nem árulták el. 
Tíz vádlottnál a szabadságvesztés büntetés és a próbaidő tartamának felemelését, míg két vádlottnál a próbaidő érintetlenül hagyása mellett a szabadságvesztés tartamának felemelését indítványozta fellebbezésében a vád képviselője.
„Tizenhat vádlottnál a pénzbüntetés elrendelése, illetve a pénzbüntetés napi tételszámának felemelése, továbbá az öt próbára bocsátott vádlottnál a próbára bocsátás helyett pénzbüntetés kiszabása végett jelentett be fellebbezést az ügyész. Tizenegy vádlottnál a hivatásos labdarúgó foglalkozástól eltiltás kiszabása, további két vádlottnál vagyonelkobzás elrendelése érdekében került sor a fellebbezés bejelentésére” – áll a közleményben.
Az első fokon eljáró bíróság 18 vádlottat ítélt végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre és 6 vádlottnál rendelt el vagyonelkobzást. Tizenegy vádlottat a felfüggesztett szabadságvesztés mellett pénzbüntetésre, míg öt vádlottat hivatásos labdarúgó sportolói foglalkozástól eltiltásra is ítélt. A bíróság további 5 vádlottat 3 évre próbára bocsátott.
Szerző
Témák
labdarúgás

Megőrizni a tavalyi formát

Publikálás dátuma
2019.02.08. 12:30

Fotó: Jonathan Neckstrand
Az apaság minden percét élvezi Balogh Zsolt, akit már nem hátráltat a kézilabda-vb-n elszenvedett bokasérülése. Csapatára, a MOL-Pick Szegedre három BL-meccs vár februárban.
„Köszönöm szépen, nagyon jól érzem magam. Sok minden megváltozott az életemben, de pozitív irányba, szóval élvezem minden napját az apaságnak” – felelte a Bajnokok Ligája csoportkörének hétvégi folytatására készülő MOL-Pick Szeged és a magyar válogatott játékosa, a 29 éves Balogh Zsolt, aki csütörtökön szülei látogatása és két edzés között szakított időt lapunk kérdéseire.
A jobbátlövő elsőszülött gyermeke, Liza január 25-én jött világra, éppen két nappal azt követően, hogy a nemzeti csapat befejezte szereplését a dán-német közös rendezésű világbajnokságon. Balogh Zsolt – aki a tizedik helyen záró válogatott egyik legjobbja volt a világbajnokságon – Katar ellen bokaszalag-szakadást szenvedett, később mégis visszatért a tornára. Sérülése azóta szinte teljesen a múlté.
„Óvatosságból azért még be van kötve a bokám, ám ez se edzésen, se mérkőzésen nem zavar. Még járok kezelésre, prevenciós gyakorlatokat is végzek, hiszen sose lehet eléggé megerősíteni a bokát, de szerencsére a játékban már egyáltalán nem zavar. Mondhatjuk, hogy a sérülésem már a múlté” – közölte a kézilabdázó, aki úgy érzi, kipihente magát a világbajnokság után, így készen áll a folytatásra, azaz a klubszezonra.
A vb-n szereplő válogatott és a februárban több bajnoki mellett három Bajnokok Ligája mérkőzést játszó Szeged szempontjából is fontos (volt) Balogh mielőbbi felépülése, vannak azonban sebek, melyek az utóbbi napok pozitív impulzusai ellenére sem gyógyulnak be könnyedén.
„Persze, fáj még, hogy nem sikerült elérni a célunkat – sóhajtott Balogh, amikor a csalódást jelentő világbajnoki szereplésről kérdeztük. – Ugyanakkor ha sikerült volna bejutni a legjobb hét közé, akkor sem lennénk jobb csapat: a jövőben ugyanúgy előjönnének a hibák, amelyek azzal, hogy nem jutottunk tovább a középdöntőből, kicsúcsosodtak. Bízom benne, hogy tanulni fogunk belőlük.”
A címeres mezben lejátszott januári mérkőzések óta a bajnoki címvédő MOL-Pick Szeged kétszer lépett pályára a hazai bajnokságban, Balogh a legutóbbi, keddi, Balatonfüred elleni, hazai 33-22-es diadalból két góllal vette ki a részét. A szegediek a hétvégén a Bajnokok Ligájában is újrakezdik: vasárnap délután öttől a Celje vendégek lesznek, 17-én az ukrán Motor Zaporozhye csapatát fogadják az újszegedi sportcsarnokban, míg 23-án a Nantes otthonába látogatnak. A csoportszakaszt záró körre már március elején kerül sor. A 10 játéknap után csoportja második helyén álló Szeged jelenleg három ponttal áll a Paris Saint-Germain mögött, öttel pedig a Flensburg előtt.
„Szeretnénk megőrizni a tavalyi formánkat, bár ez biztosan nagyon nehéz lesz, hiszen magasra tettük a lécet. Nem is emlékszem, hogy volt-e korábban olyan sikeres őszünk, mint legutóbb. A PSG-t már aligha tudjuk megelőzni, de a második helyünket mindenképpen szeretnénk megtartani. A csapatépítés és az önbizalom növelés szempontjából nagyon fontos lesz a csoportkörből hátralévő négy meccsünk, úgyhogy valamennyit szeretnénk megnyerni” – jelentette ki a Népszavának nyilatkozó Balogh Zsolt.
Szerző