Nyugdíjas Parlament;

Kórházi taót kérnek a nyugdíjasok

Az elkövetkező egy év legfontosabb feladatának azt tekintik az országos nyugdíjas parlament résztvevői, hogy kiharcolják egy rendszeres egyeztető fórum létrehozását a kormánnyal.

A tavaly ősszel megrendezett megyei nyugdíjas találkozók után 420 küldött találkozott pénteken az ELTE Gólyavárában, hogy felállítsák a sorrendet a korosztály felvetődött gondjai között. Az érdekegyeztetés mellett százszázalékos támogatást kapott az a kérés is, hogy az éves nyugdíjemeléseknél a kormány állítsa vissza a vegyes indexálást, ami az infláció mellett a várható béremelés mértékével is kalkulál.

A két kiválasztott követelés eléréséhez az összes országos nyugdíjas szervezet összefogására szükség van – hangsúlyozták a hozzászólók. A munka szervezésével a fórumsorozatot is rendező Országos Nyugdíjas Parlament Egyesületet bízták meg.

A következő kiemelt követelés, amit szinte minden megyét képviselő felszólaló megemlített, az idős emberek gondjainak megjelenítése a kormányzati médiafelületeken és a sorosozó, egyoldalú állami propaganda csökkentése. Vastaps fogadta azt a Zalából érkezett felvetést is, hogy a társasági adókedvezményt (tao) a kormány a kórházak támogatására fordítsa, a magyarázat Nógrád megyéből érkezett, az ottani küldött szerint náluk már teljesen összeomlott a sürgősségi ellátás.

A találkozón felvonult a teljes ellenzék, minden felszólaló együttműködést kért és ígért, Ujhelyi István szocialista EP képviselő pedig az ország uniós csatlakozásának 15. évfordulóján közös május elsejére hívta az időseket.