Kórházi taót kérnek a nyugdíjasok

Publikálás dátuma
2019.02.08. 17:39

Fotó: Pixabay
Az elkövetkező egy év legfontosabb feladatának azt tekintik az országos nyugdíjas parlament résztvevői, hogy kiharcolják egy rendszeres egyeztető fórum létrehozását a kormánnyal.
A tavaly ősszel megrendezett megyei nyugdíjas találkozók után 420 küldött találkozott pénteken az ELTE Gólyavárában, hogy felállítsák a sorrendet a korosztály felvetődött gondjai között. Az érdekegyeztetés mellett százszázalékos támogatást kapott az a kérés is, hogy az éves nyugdíjemeléseknél a kormány állítsa vissza a vegyes indexálást, ami az infláció mellett a várható béremelés mértékével is kalkulál. A két kiválasztott követelés eléréséhez az összes országos nyugdíjas szervezet összefogására szükség van – hangsúlyozták a hozzászólók. A munka szervezésével a fórumsorozatot is rendező Országos Nyugdíjas Parlament Egyesületet bízták meg. A következő kiemelt követelés, amit szinte minden megyét képviselő felszólaló megemlített, az idős emberek gondjainak megjelenítése a kormányzati médiafelületeken és a sorosozó, egyoldalú állami propaganda csökkentése. Vastaps fogadta azt a Zalából érkezett felvetést is, hogy a társasági adókedvezményt (tao) a kormány a kórházak támogatására fordítsa, a magyarázat Nógrád megyéből érkezett, az ottani küldött szerint náluk már teljesen összeomlott a sürgősségi ellátás. A találkozón felvonult a teljes ellenzék, minden felszólaló együttműködést kért és ígért, Ujhelyi István szocialista EP képviselő pedig az ország uniós csatlakozásának 15. évfordulóján közös május elsejére hívta az időseket.

Bayer stílusa még a fideszeseknek is túl sok

Publikálás dátuma
2019.02.08. 17:25
Bayer Zsolt
Fotó: Népszava
Elfogadhatatlannak tartja a publicista Nagy Blankához intézett szavait a kormánypártok támogatóinak több mint fele. Az O1G pedig töretlen népszerűségnek örvend az ellenzékiek körében.
Még a fideszes szavazóik többsége szerint sem elfogadható közszereplőktől az a hangnem, ahogyan Bayer Zsolt beszélt Nagy Blankáról - ismerteti az IDEA Intézetközvélemény-kutatását a 24.hu. A január végén végzett felmérésből az derült ki,
a Fidesz-KDNP szavazóinak 52 százaléka nem vagy inkább nem tartja elfogadhatónak Bayer Nagy Blankának címzett szavait. Az ellenzék támogatóinak 84 százaléka képviseli ezt az álláspontot.

Az iskolázottság alapján nem mutatkoznak különbségek, hiszen az alapfokú végzettséggel bírók 69 százaléka, az érettségizetteknek és a diplomásoknak mintegy háromnegyede elítéli a jobboldali publicista szavait.
Mint emlékezetes, a lovagkereszttel kitüntetett fideszes publicista az Echo Tv-ben azt mondta a kormányt egy tüntetésen káromkodva bíráló gimnazistáról, hogy csak 18 éves, „és már egy igazi, kretén, barom állat”, továbbá szerencsétlen, nyomorult, ócska kis prolinak nevezte. Bayer kirohanásán fellelkesülve a kormánysajtó is hadjáratba kezdett Nagy ellen, ám a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége például már arra figyelmeztette az egykori Fidesz-tagot, gyűlölködés helyett tisztítsa meg tollát és beszédét. Nagy válaszként azt üzente Bayernek, hogy nézzen tükörbe.

Orbán egy...

Az IDEA Intézet a miniszterelnököt becsmérlő O1G rövidítéssel kapcsolatban is tett fel kérdéseket. Mint kiderült, az ellenzéki válaszadók 36 százaléka használta már valamilyen felületen az először a decemberi tüntetéseken feltűnő O1G-t.
Míg a Fidesz-KDNP támogatóinak 70 százaléka szerint nem vagy inkább nem elfogadható egy miniszterelnököt ilyen jelzőkkel illetni, ugyanakkor az ellenzéki szavazóknál csak 19 százalék gondolja hasonlóan, háromnegyedük szerint a kormányfővel szemben megengedhető a rövidítés használata.
Szerző

Késnek a vonatok a ceglédi vonalon

Publikálás dátuma
2019.02.08. 17:22
A kép illusztráció
Fotó: Shutterstock
A biztosítóberendezés megjavítása után péntek este fokozatosan helyreáll a menetrend.
A Budapest-Cegléd vonalon közlekedő elővárosi, továbbá a szegedi és a debrecen-nyíregyházi InterCity és távolsági vonatok menetideje 20-30 perccel meghosszabbodhat a biztosítóberendezés hibája miatt – közölte a Mávinform. A biztosítóberendezést már megjavították, és a Mávinform sajtóügyelete az MTI-t arról tájékoztatta: péntek este fokozatosan helyreáll a menetrend szerinti közlekedés az érintett vonalon.
Szerző
Frissítve: 2019.02.08. 20:02