Előfizetés

Hivatalosan is bemutatkozik Márki-Zay Péterék mozgalma

Zoltai Ákos
Publikálás dátuma
2019.02.08. 18:20

Fotó: Népszava
Két hét múlva mutatkozik be hivatalosan is a nyilvánosságnak Márki-Zay Péter mozgalma, a Mindenki Magyarországa – jelentette be a Népszavának a hódmezővásárhelyi polgármester.
A február 24-ei, vasárnapi eseményre Márki-Zayék a sajtó mellett meghívták az ellenzéki pártok képviselőit is. A mozgalom színre-lépésen a hódmezővásárhelyi polgármester tájékoztatása szerint több jelenlegi ellenzéki polgármester és jövőbeni – a mozgalom által támogatott – közös jelölt is lesz. A mozgalom legfontosabb célja, ugyanis ezeknek az embereknek a megtalálása volt. Márki-Zay azt mondta, hogy felépítették és fejlesztik az informatikai hátteret, valamint kommunikációs csapatot is felállítottak. – A vidéki ellenzék szervezetlensége volt az egyik legfőbb oka a Fidesz kétharmados győzelmének – indokolta Márki-Zay. Az ellenzéki politikus kérdésünkre elismerte, hogy több településen megszületett már a megállapodás a közös jelöltről, ő pedig tovább folytatja a munkát és több vidéki városban tart fórumot. Értesüléseink szerint a következő állomás Székesfehérvár és Kaposvár lesz.

Önálló listát állít az EP-választásra a Jobbik

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.08. 18:08

Fotó: Tóth Gergő
A pártnak kész programja van az induláshoz és hamarosan a jelöltjeiket is megnevezik – mondta Gyöngyösi Márton.
A Jobbik egységes, hitében, elszántságában erős frakcióval vág neki a parlament tavaszi ülésszakának és a 2019-es évnek – jelentette ki az MTI tudósítása szerint a párt frakcióvezetője, elnökhelyettese a Mátraszentlászlón tartott háromnapos kihelyezett frakcióülést összegző pénteki sajtótájékoztatóján, Gyöngyösön. Gyöngyösi Márton tájékoztatása szerint a találkozón is megerősítették, hogy a májusi európai parlamenti (EP) választásra önálló listát állít a Jobbik. A pártnak kész programja van az induláshoz és hamarosan a jelöltjeiket is megnevezik – tette hozzá. Gyöngyösi Márton értékelése szerint a „kifejezetten jó hangulatú” frakcióülés cáfolta mindazok elképzeléseit, akik úgy gondolták, az Állami Számvevőszék bírsága és „a Fidesz minden ármánykodása után a Jobbik depresszióba esik”. A tanácskozáson egyetértettek abban – mondta a frakcióvezető –, hogy a Jobbik az Országgyűlés tavaszi ülésszakán és az utcán is szembeszáll „a Fidesz félfeudális, diktatórikus rendszerével”. A Jobbik továbbra is a magyar nemzeti érdekeket fogja képviselni és alternatívát kínál a Fidesz politikájával szemben – hangsúlyozta a frakcióvezető, aki jelezte: „az új viszonyokhoz alkalmazkodva (...) nem túl szokványos akciókra” is készek. A frakcióülés témája volt az egy hete kapott számvevőszéki „gigabírság” is, amellyel együtt a Jobbik büntetésének összege immár megközelíti az egymilliárd forintot – mondta. Hozzátette: a büntetés megfizetésére részletfizetést kérnek, ezzel párhuzamosan a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához és a luxembourgi Európai Bírósághoz fordulnak jogorvoslatért. Gyöngyösi Márton hangsúlyozta, hogy az EP-ben is határozott politizálásra készülnek: nem fogják engedni, hogy a jelenlegi kormány kivezesse Magyarországot az unióból és Orbán Viktor miniszterelnök „önkényes uralkodásának” következtében Magyarországot „megszégyenítsék, megbüntessék és a magyaroknak járó (brüsszeli) forrásokat megvonják”.
Január végén Sneider Tamás pártelnök még nem zárta ki az atv.hu-nak az LMP-vel való közös lista lehetőségét. A Jobbik egyelőre ugyan tartja magát az önálló listához, de a helyzet változhat az elkövetkező hónapokban, „májusig még sok víz le fog folyni a Dunán”. Ha Sneider Tamás így nyilatkozott, akkor én sem zárom ki a lehetőséget – mondta kérdésünkre Stummer János alelnök. Erről azonban – tette hozzá – nincs elnökségi döntés.

Elnémult a Music FM, biztonsági őrök dobták ki a rádiósokat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.08. 17:56
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A belépőkártyákat letiltották, a zárakat lecserélték, az áramot lekapcsolták - állítólag minden a rádió védelmében történik.
Biztonsági őrök akadályozták, hogy az éjszaka elnémított Music FM munkatársai elvihessék személyes holmijaikat a rádió szerkesztőségéből, illetve hogy megkezdődhessen a bontás - írja a Media1. Belépőkártyáikat letiltották, a zárakat pedig lecserélték péntekre, az irodaház üzemeltetői az áramot is kikapcsolták - vélhetően adatvesztést és üzleti kárt okozva ezzel. Még a kávégépet üzemeltető cég munkatársát is elhajtották. A portál értesülése szerint
az épületbe belépni kívánó, illetve bent tartózkodó rádiósokat biztonsági őrök vezették ki, és a rádió programigazgató-vezérigazgatóját, Kiss Anikót sem engedik belépni.

A vezérigazgató pedig az általa vezetett cég autójával sem tud kiállni, ugyanis az irodaház biztonsági személyzete megakadályozta, hogy lejusson a mélygarázsba. Kiss Anikó úgy nyilatkozott, hogy cégük a GTC nevű irodaháztól bérli a helyét, akikkel ugyan a Médiatanáccsal kialakult helyzetre való tekintettel már nem kívánták meghosszabbítani a mostanában lejáró bérleti szerződést, de előre megegyeztek a mostani időszakot illetően. Megbeszélték, hogy a rádió sugárzása február 7-ig folyamatos lesz, majd utána még néhány hétig marad a munkatársak egy része, illetve később kerül sor a technikai berendezések elszállítására és az átadás-átvétel lebonyolítására. Kiss elmondása szerint azt ígérték nekik, hogy nem lesz probléma, annál is inkább, mivel 10 millió forint körüli óvadékuk – azaz 3 havi bérleti díjuk – letétben van a GTC irodaház üzemeltetőjénél.
"Az épületbe a bejutás továbbra is akadálytalan mind a garázs területekre, mind a B torony 5. emeleti Music FM bérleménybe"

- nyilatkozta a GTC projektmenedzsere, Csiki László a kialakult helyzettel kapcsolatban. Kiss ezt határozottan cáfolta a Media1-nek. A vezérigazgató végül biztonságiak kíséretében bemehetett az elsötétített szerkesztőségbe. Mint nyilatkozta, a GTC illetékesei azt mondták neki, mindez valójában a Music FM védelmében történik.
A vezérigazgató panaszt fog tenni az üzemeltetőnél, a rádió hallgatói pedig demonstrációt szerveznek estére a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság épületéhez.