Előfizetés

Kormányellenes tüntetők zárták le a Lánchidat (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.10. 09:07

Fotó: Kökényesi Gábor / Népszava
Az akciót a Fiatalok a Demokráciáért nevű csoport szervezi. A Lánchíd pesti oldalán gyülekeztek, majd a hídra vonultak.
Facebookon meghirdetett esemény leírása szerint a hídlezárást, illetve egy délután a Hősök terére meghirdetett demonstrációt Orbán Viktor évértékelőjének napjára szervezték. (A miniszterelnök 15 órakor mondja el beszédét a Várkert Bazárban.) A Széchenyi István téren, az Akadémia előtti parkolóban vasárnap reggel 8 órakor néhány tucat tüntető gyűlt össze, majd a Lánchídra vonultak, ahol lezárták az egyik sávot. Aztán autókkal is beálltak a hídra: mintegy 25-30 kocsival vesznek részt blokádban. Az egyik szervező lapunknak elmondta, a demonstráció éjfélig van bejelentve. A délutáni tüntetést 13 órára hirdették meg Takarodj, bűnöző! címmel, egyik szónoka a kormányellenes tüntetéseken már többször felszólaló Nagy Blanka kiskunfélegyházi gimnazista lesz. A tervek szerint a Hősök teréről a Lánchídra vonulnak majd a tiltakozók. A nap folyamán egy másik kormányellenes tüntetés is lesz, melyet az ellenzéki pártok tartanak 16 órától. A gyülekező a Várban a Szent György téren lesz, ahonnan az Állami Számvevőszék Apáczai Csere János utcai székházához mennek a demonstrálók.

Diáktüntetőket vertek, Fidesszel szimpatizáló radikálisok lehetnek a felelősök

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.10. 08:42
Ellentüntetők az újfasiszta felvonulás alatt.
Fotó: Draskovics Ádám
A szombati szélsőjobboldali demonstráció ellen tiltakoztak, mielőtt megtámadták őket. A tőlük elvett zászlók fideszes radikálisok blogján jelentek meg.
Újnyilas, neonáci és más szélsőjobboldali szervezetek közösen tartottak demonstrációt szombaton, a rendezvény ellen diákok, anarchisták, romák tiltakoztak. Azonban az antifasiszta ellentüntetők egy csoportját,
12-13 hazafelé tartó diákaktivistát a demonstráció végeztével egy - feltehetően a szélsőjobboldali eseményről érkező - feketébe öltözött társaság megtámadott.

A csoport egyik tagja a Mércének nyilatkozva elmondta, hogy miután a békés demonstrációjuknak vége lett, hazafelé indultak, és miután már nem volt körülöttük egy rendőr sem, az ismeretlenek rájuk támadtak, elvettek tőlük két zászlót,
egy embert a falnak dobták, illetve többeket megütöttek.

Nem sokkal ezután jelent meg a Vadhajtások nevű oldalon egy kép, ahol 7 fekete ruhás férfi látható az ellopott transzparensekkel. A Vadhajtások azzal a szöveggel tette ki az elvett zászlókkal pózoló képet: "Meguntuk, hogy külföldről importált antifasiszták fenyegessenek". A portál szövege többes szám első személyben fogalmaz, és nem nevez meg semmilyen más csoportot, vagy azt, hogy mástól kapták a fotót, a zászlókat, így - mint a Mérce azt aláhúzza - nehezen értelmezhető máshogyan, minthogy a fideszes szélsőjobboldali portálhoz köthető csapat támadt a diákokra.
Az oldal ahhoz a Bede Zsolthoz köthető - illetve ő az egyetlen, aki ismerhető a szerzői közül -, aki a 444.hu bemutatása szerint tűnt már fel Békemeneten, visszatérő vendég a fideszes sajtóban, szívesen fotózkodik Orbán Viktorral, és már a 2013-as diáktüntetések alatt is a tüntetők ellen uszított. Igaz, akkor még az Ultras Liberi nevű közösségi oldallal, nem pedig a 2018 áprilisi választás után alapított, öndefiníciója szerint "legvadabb jobboldali portállal". Legutoljára egy Bayer Zsolt fórumon lehetett látni Bedét, ahol a biztonsági örök szeme láttára, azok mindenfajta közbelépése nélkül tépte szét tiltakozók maszkjait. A 2018-as választások előtt azt állítva, hogy ő korábban Jobbik szimpatizáns volt, számtalanszor akciózott Jobbik-rendezvényen, a Fidesz körüli médiumok pedig mindig beszámolt ezekről az eseményekről. De Bede volt az is, aki Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő fotóját felrakta egy bábúra, amelyet egy DK-s rendezvényről lopott el, majd ezután a bábut felakasztotta.

Tudják miért jó azoknak, akik a Fidesz közleményeit írják?

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.02.09. 18:57

Fotó: Németh András Péter
A válasz akkor jutott eszünkbe, mikor a kormánypárt MTI-hez eljuttatott, Gyurcsány Ferenc mai évértékelőjére reagáló sorait olvastuk.
"Gyurcsány Ferenc egyszer már tönkretette az országot, és ha megint lehetősége lenne rá, újra megtenné. Ráadásul most még bevándorlók tömegeit is betelepítené Magyarországra Soros megrendelésére. A 2006-os szemkilövetésekért felelős volt kormányfő most utcai erőszakra buzdít. A magyar emberek azonban nem kérnek sem a bevándorlásból, sem Gyurcsány Ferenc erőszakos politikájából" - ezt a közleményt küldte el a Fidesz az MTI-nek, a cím szerint Gyurcsány Ferenc ma délutáni évértékelőjére reagálva.

Népszava kommentár

Azaz inkább csak idézőjelben "reagálva", hiszen ha jobban megnézzük, a fenti mondatok közül semelyik nem utal a volt miniszterelnök szombati beszédére, annak tartalmára vagy felvetéseire. Ezt a megszólalást tegnap délután is megírhatták volna, netán a múlt héten, vagy az utóbbi 5 évben bármikor. Szóval, hogy válaszoljunk is a címben feltett kérdésünkre, azért (is) jó azoknak, akik a Fidesz közleményeit írják, mert valójában nem is kell árgus szemekkel figyelniük a történéseket, nem kell szombat délután nézniük Gyurcsány évértékelőjét, mehetnek helyette kirándulni, ha akarnak.

Csak arra kell figyelniük, nehogy már az ellenzéki politikusok aktuális beszédei előtte elküldjék a "reakciót".