Az emberi egoizmus malmai - avagy két ápolónő a barikádokon

Publikálás dátuma
2019.02.12 09:30

Vajda József
Schilling Árpád magyar rendező, aki többször dolgozott már Ausztriában, és társszerzője, Zabezsinszkij Éva, művükben az elmúlt évek magyarországi szociális és politikai helyzetét vették alapul.
A harag napjával debütált rendezőként a színész Mercedes Echerer, aki 1999-2004 között a Zöldek európai parlamenti képviselőjeként gyűjtött politikai tapasztalatokat – írta a Die Presse. A konzervatív lap megjegyzi, Echerer a másfél órás darabjából, amely komoly egzisztenciális félelmekkel foglalkozik, a humor, a pátosz és a helyzetkomikum sem hiányzik. Gyakran váltakoznak a színek, amely az ötfős színészi gárdát kiválóan aknáz ki. A nézőből együttérzést vált ki a tragikomédia vesztes triója. A bemutatót hosszas tapssal jutalmazta a közönség – írja a Die Presse. Schilling Árpád magyar rendező, aki többször dolgozott már Ausztriában, és társszerzője, Zabezsinszkij Éva, művükben az elmúlt évek magyarországi szociális és politikai helyzetét vették alapul – értékelt a Kleine Zeitung. Schilling, akit hazájában az állam ellenségének kiáltottak ki, nem hagyott kétséget afelől, hogy realista, s nem optimista. Egy az önzés és a nepotizmus által uralt környezet nem az idealisták világa. A darabban az ápolónő, Suse Lichtenberhet kiváló előadását láthatjuk. Naiv módon próbálja meg Erzsébet szerepében rövid ideig tartó médiaismertségét felhasználni, de minden vonalon kudarcot vall és elbukik. A rendező, Mercedes Echerer a szatíra és paródia eszközét is bevetette. A mű komoly érzelmeket vált ki a nézőkből. A Kleine Zeitung is kiemelte, hogy a közönség soraiban a darab nagy sikert aratott. A Kronen Zeitung cikkében szerepel, hogy két ápolónő áll ki a barikádokra, s harcolnak azért, hogy osztályukon jobbak legyenek a körülmények. A politika és az emberek tapsolnak, később azonban minden megváltozik. Embervadászat, tragédia, sivárság következik. Schilling Árpád a jelenlegi magyar kormány irodalmi ellenlábasa, politikai darabot írt – állapítja meg a lap. „A politikáról? Nem, az emberekről. Az emberi egoizmus malmai őrölnek”. Erzsébet másokért harcol, de veszít. Mindenhol elutasítással találkozik. A bécsi Kurier szintén azt állapítja meg, kezdetben mindenki együtt érez Fekete Erzsébettel, s látszólag a politika is segíteni akar, hogy kifizessék a már rég esedékes túlórapénzt. Sőt a miniszter ki is tünteti az ápolónőt. Az öröm azonban nem tart soká, az osztályt bezárják. Munkatársának helyzete, aki jó viszonyt ápol az igazgatóval, javul, Erzsébet azonban elveszíti az állását. Suse Lichtenberger másfél órán át harcol az igazságtalanság ellen. A rendező azzal teszi elviselhetővé Erzsébet szenvedéseit, hogy többször keveri humoros helyzetekbe.
Szerző
Frissítve: 2019.02.12 18:40

Van Dyck-festményt vásárolt a Szépművészeti Múzeum

Publikálás dátuma
2019.02.19 13:28
A Szépművészeti Múzeum birtokába került Van Dyck-festmény a múzeumban tartott sajtótájékoztatón
Fotó: MTI/ Balogh Zoltán
A Stuart Mária Henrietta hercegnőt ábrázoló portré megszerzése az intézmény utóbbi száz évének legnagyobb, 2,1 milliárd forint értékű műtárgybeszerzése.
Anthonis Van Dyck (1599-1641) flamand festő Stuart Mária Henrietta hercegnőt ábrázoló portréjával gyarapodott a Szépművészeti Múzeum gyűjteménye. Az intézmény utóbbi száz évének legnagyobb, 2,1 milliárd forint értékű műtárgybeszerzése a magyar kormány támogatásával valósult meg. A világ festészetének egyik kiemelkedő alkotása került Budapestre – hangsúlyozta a portré keddi bemutatásán Kásler Miklós, a nemzeti erőforrások minisztere, hozzátéve: Van Dyck korának egyik legkiválóbb festője volt, Rubens tanítványa, de vele egyenrangú mester. Felidézte, hogy a fiatal hercegnő portréja a Stuartok Angliájában készült, egy olyan korban, mikor világtörténelmi változások következtek be, a magyarok például éppen a török és a szétszakítottság ellen vívták harcaikat. Baán László, a múzeum főigazgatója közölte: az I. Károly angol király lányát ábrázoló, 1641-ben festett esküvői portré Van Dyck utolsó remekművei közé tartozik. A páratlan szépségű, egészalakos festmény a 9 éves hercegnő és 14 éves Orániai Vilmos házasságkötése alkalmából készült azzal a céllal, hogy a holland királyi udvarba küldjék – tette hozzá. Baán László elmondta, hogy a 158-szor 108 centiméteres festményt a Christie's aukciósház decemberi londoni árverésén vásárolták meg. Kiemelte, hogy Van Dyck alkotásának megszerzése történelmi pillanat: ilyen kvalitású műtárgy ma már ritkán kerül a piacra, hiszen a régi mesterek hasonló minőséget képviselő munkáit többnyire már múzeumok őrzik.
Stuart Mária Henrietta portréját keddtől egy erre az alkalomra összeállított kamara-kiállításon láthatja a közönség, a Szépművészeti Múzeum gyűjteményének néhány másik darabjával együtt. Baán László az MTI kérdésére elmondta: Van Dyck festménye a Szépművészeti Múzeum októberben nyíló, Rubens és a flamand barokk című kiállításában is helyet kap majd.
Szerző

Meghalt Karl Lagerfeld

Publikálás dátuma
2019.02.19 13:04
Karl Lagerfeld
Fotó: AFP/ ALAIN JOCARD
A világhírű divattervező 85 éves korában, Párizsban hunyt el.
85 éves korában meghalt Karl Lagerfeld világhírű német divattervező Párizsban – írja francia médiajelentésekre hivatkozva a BBC. A tervező az utóbbi hetekben több divatbemutatót is kihagyott, de csak annyit közöltek, hogy nem érezte jól magát. Karl Lagerfeld (születési nevén Karl Otto Lagerfeldt) 1933. szeptember 10-én született Hamburgban, és 1953-ban költözött Párizsba az édesanyjával. A Chanel kreatív igazgatója is volt, és az iparág egyik legtermékenyebb szereplőjeként tartották számon.