Orbánt gyakorlatilag csak az elitet sokasítja, meg egy picit a középosztályt

Publikálás dátuma
2019.02.12. 07:05

Fotó: Shutterstock
A szomorú valóság az, hogy 1870 óta kitartóan apad a népesség.
Orbán Viktor vasárnapi évértékelő beszédében elhangzott ígéretekből az elitcsaládok és a felső-középosztály profitálhat valamennyit, de ettől nem lehet a demográfiai mutatók megugrására számítani - mondta a Népszavának Dupcsik Csaba szociológus, a Magyar Tudományos Akadémia kutatója. A szakértő szerint például azoknak a házaspároknak a száma, akiknek négy gyermekük van, 52 ezerre tehető, ami a házasságon alapuló családok mindössze három százaléka. Ebben a tekintetben a négygyermekes anyákra vonatkozó szja-mentességben érintettek köre nagyon alacsony. Különösen annak tekintetében, hogy azok a nők, akiknek négy gyermekük van, kisebb arányban vannak jelen a munkaerőpiacon. Dupcsik szerint ez az intézkedés elsősorban azoknak a tehetősebb családoknak kedvezhet, ahol valamilyen osztalékköteles vállalkozás a feleség nevére van íratva – így nem kell majd egy forint osztalékot sem fizetni. Az akcióterv ráadásul csak a házaspárokat veszi figyelembe, holott már 2 millió 700 ezren élnek élettársi kapcsolaton alapuló családban, és ez a szám folyamatosan növekszik. A statisztikák szerint a gyermekek 45 százalékát már olyan párok hozzák világra, akik nem kötöttek házasságot.

Az élettársi kapcsolat különösen a 30 év alatti fiatalok körében népszerű. Dupcsik Csaba szociológus "álszentnek” tartja azt a megközelítést, hogy míg a kormányzati retorika a családi értékekről szól, pénzzel próbálják meg rávenni a fiatalokat a házasságkötésre. – A születések száma az össznépességhez viszonyítva 1870 óta folyamatosan csökken, ezen eddig egyik politikai rendszer sem tudott változtatni. Az ilyen intézkedéseknek mindig csak időszakos hatásuk van; egy időre lehet, hogy növekszik a születések száma, de aztán mindig jön egy visszaesés. Ez azért van, mert azokat érik el elsősorban, akik amúgy is terveztek gyereket, csak a támogatások miatt előbbre hozzák a családalapítást. Ezek a gyermekek így is, úgyis megszülettek volna, hosszabb távon tehát nincs érdemi hatása az ilyen programoknak – állította Dupcsik.
Szerző
Témák
demográfia

Tizennégy megyére adtak ki figyelmeztetést a viharos szél miatt

Publikálás dátuma
2019.02.12. 06:29
Illusztráció/AFP fotó
A Dunántúlon, Pest, Bács-Kiskun, Csongrád, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/h-s sebességet.
A keddi meteorológiai előrejelzés szerint felhőátvonulások várhatók több-kevesebb napsütéssel, szórványosan záporral, hózáporral. Az északnyugati szél többfelé viharossá fokozódik, ezért tizennégy megyében figyelmeztetés van érvényben. A legmagasabb nappali hőmérséklet 3 és 6 fok között valószínű. Késő estére +2 és -5 fok közé hűl le a levegő. 
Szerző
Témák
időjárás

Gumicsontot kaptak a diákok Orbántól - és marad a fejetlenség

Publikálás dátuma
2019.02.12. 06:25

Fotó: Népszava
Amennyi pénzt a miniszterelnök kósza ötlete elvisz, abból érdemi nyelvtanulási programokat lehetne menedzselni.
Földtől elrugaszkodott, fizikailag és logisztikailag is kivitelezhetetlen a Nyelvtudásért Egyesület szerint Orbán Viktor miniszterelnök vasárnapi bejelentése, amely szerint a 9. és 11. évfolyamos középiskolások állami költségen vehetnek majd részt a tanévzárást követően kéthetes külföldi nyelvtanfolyamokon. Az egyesület elnöke, Rozgonyi Zoltán lapunknak úgy nyilatkozott, a világon sehol nincs példa ilyen „tömegprogramra”, és ez nem véletlen: amellett, hogy a gyakorlati megvalósulás lehetősége szinte nulla, pazarló is lenne. – Egy évfolyamon körülbelül 90 ezer diák tanul, tehát az érintettek köre 180 ezer tanuló lenne nyaranta. A legnagyobb tanfolyami szolgáltató, az Egyesült Királyság összesen ennyi külföldi diákot fogad a világ minden részéről egy egész évben – mutatott rá Rozgonyi. A szakember szerint ha nem is minden diákot angol nyelvterületre vinnének, akkor is legalább 50-60 százalékos szolgáltatásbővülést kellene végrehajtaniuk a brit szolgáltatóknak. Mindemellett több ezer kísérő tanárra is szükség lenne, 50-60 fős diák-tanár csoportokat kellene buszokkal utaztatni. Az egyesület számításai szerint a költségek 20-30 milliárd forintot is felemészthetnek. Rozgonyi szerint a külföldi nyelvtanulás nagyon jó lehetőség, de csak akkor van érdemi haszna, ha nemzetközi közegbe, nemzetközi csoportokba kerül a diák, ahol nem tud a saját anyanyelvén kommunikálni. Egy ilyen tömegprogramnál kétséges, ez mennyire tudna megvalósulni. – Ha valóban szánnának a nyelvoktatásra ennyi pénzt, a hazai idegennyelv-oktatást kellene erősíteni, annak tényleg lenne haszna – vélekedett az egyesület elnöke. A szakértő úgy véli, a kormányfő ígérete olyan gumicsont, ami eltereli a figyelmet egyebek mellett arról, mekkora fejetlenség van a kormányban az egyetemi felvételiken 2020-tól kötelezővé váló nyelvvizsga kérdésében, vagy hogy szűkül a tankönyvjegyzék. – Épp most kerülnek le a tankönyvjegyzékről a legnépszerűbb, nemzetközi fejlesztésű angol és német tankönyvek, helyettük két magyar fejlesztésű lesz elérhető. Ez legalább 40-50 ezer diákot érint – mondta.
Szerző
Témák
nyelvoktatás