Előfizetés

Gumicsontot kaptak a diákok Orbántól - és marad a fejetlenség

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2019.02.12. 06:25

Fotó: Népszava
Amennyi pénzt a miniszterelnök kósza ötlete elvisz, abból érdemi nyelvtanulási programokat lehetne menedzselni.
Földtől elrugaszkodott, fizikailag és logisztikailag is kivitelezhetetlen a Nyelvtudásért Egyesület szerint Orbán Viktor miniszterelnök vasárnapi bejelentése, amely szerint a 9. és 11. évfolyamos középiskolások állami költségen vehetnek majd részt a tanévzárást követően kéthetes külföldi nyelvtanfolyamokon. Az egyesület elnöke, Rozgonyi Zoltán lapunknak úgy nyilatkozott, a világon sehol nincs példa ilyen „tömegprogramra”, és ez nem véletlen: amellett, hogy a gyakorlati megvalósulás lehetősége szinte nulla, pazarló is lenne. – Egy évfolyamon körülbelül 90 ezer diák tanul, tehát az érintettek köre 180 ezer tanuló lenne nyaranta. A legnagyobb tanfolyami szolgáltató, az Egyesült Királyság összesen ennyi külföldi diákot fogad a világ minden részéről egy egész évben – mutatott rá Rozgonyi. A szakember szerint ha nem is minden diákot angol nyelvterületre vinnének, akkor is legalább 50-60 százalékos szolgáltatásbővülést kellene végrehajtaniuk a brit szolgáltatóknak. Mindemellett több ezer kísérő tanárra is szükség lenne, 50-60 fős diák-tanár csoportokat kellene buszokkal utaztatni. Az egyesület számításai szerint a költségek 20-30 milliárd forintot is felemészthetnek. Rozgonyi szerint a külföldi nyelvtanulás nagyon jó lehetőség, de csak akkor van érdemi haszna, ha nemzetközi közegbe, nemzetközi csoportokba kerül a diák, ahol nem tud a saját anyanyelvén kommunikálni. Egy ilyen tömegprogramnál kétséges, ez mennyire tudna megvalósulni. – Ha valóban szánnának a nyelvoktatásra ennyi pénzt, a hazai idegennyelv-oktatást kellene erősíteni, annak tényleg lenne haszna – vélekedett az egyesület elnöke. A szakértő úgy véli, a kormányfő ígérete olyan gumicsont, ami eltereli a figyelmet egyebek mellett arról, mekkora fejetlenség van a kormányban az egyetemi felvételiken 2020-tól kötelezővé váló nyelvvizsga kérdésében, vagy hogy szűkül a tankönyvjegyzék. – Épp most kerülnek le a tankönyvjegyzékről a legnépszerűbb, nemzetközi fejlesztésű angol és német tankönyvek, helyettük két magyar fejlesztésű lesz elérhető. Ez legalább 40-50 ezer diákot érint – mondta.

Karácsony: Súlyos hibát követtem el

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.11. 22:01

Fotó: Tóth Gergő
„Természetesen én is elfogadhatatlannak tartom az állampolgárok politikai célzatú listázását” – közölte a Párbeszéd társelnöke.
„Egyetértek a Mazsihisszel, súlyos hibát követtem el”

– közölte Karácsony Gergely a Facebook-oldalán. A Párbeszéd főpolgármester-jelöltje hozzátette: ismételten bocsánatot kér mindenkitől, akit megbántott. Emlékeztetőül: a Hír TV egy interjúban lényegében azt kérdezte, nácizmus-e lajstromba venni a zsidó származású képviselőket, ahogy ezt a Jobbik politikusa Gyöngyösi Márton javasolta a múltban. 
„Természetesen én is elfogadhatatlannak tartom az állampolgárok politikai célzatú listázását”

– erősítette meg még egyszer, hogy maga is durva antiszemitizmusnak tartja az ilyesmit.

A Mazsihisz hétfőn közleményben közölte, hogy a Mazsihisz számára elfogadhatatlan bármilyen politikai célú listázás, ilyesmi akár mégoly tétova mentegetését hibának tartják.

Reagált a Suzuki a kirúgott szakszervezeti vezető ügyére

MTI
Publikálás dátuma
2019.02.11. 20:32
Az esztergomi Suzuki-gyár FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Fotó: Szalmás Péter
A munkavállalók és a munkáltató közti egyeztetéshez az üzemi tanács megfelelő fórum – közölte a vállalat.
A Magyar Suzuki Zrt. álláspontja szerint a munkavállalók és a munkáltató közti egyeztetéshez az üzemi tanács megfelelő fórum. A vállalat az MTI megkeresésére hétfőn közölte: a munkavállalók által megválasztott tagokból álló üzemi tanáccsal egyeztet a dolgozókat érintő kérdésekről, beleértve a munkakörülményeket, a bérezést, és a különböző juttatásokat. Folyamatban vannak az egyeztetések az idei béremelésről, valamint a juttatási csomag egyéb elemeiről – emelték ki közleményükben. A Magyar Suzuki Zrt. közleményével arra a hírre reagált, hogy pénteken azonnali hatállyal elbocsátották az üzemből azt a dolgozót, aki csütörtökön elvállalta a gyár területén működő Vasas szakszervezet alapszervezetének vezetését. A társaság közölte, hogy munkaügyi kérdésekkel kapcsolatos információkat harmadik félnek a személyiségi jogok védelme és a vállalat etikai normái miatt nem adnak, találgatásokat nem kommentálnak.
László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke az MTI-nek elmondta, hogy a Suzuki gyár parkolójában csütörtökön alakult meg a szakszervezet alapszervezete, a jelenléti ívet 42 ember írta alá. Az alakuló ülésen megválasztották a tisztségviselőket, köztük az alapszervezet titkárát is. Mielőtt azonban a gyár vezetésének elküldték volna az alapszervezet megalakulását bejelentő értesítést, a titkárnak választott férfit pénteken reggel azonnali hatállyal elbocsátották, munkájának minőségére hivatkozva – idézte fel. László Zoltán emlékeztetett arra, hogy a titkár 14 és fél éve dolgozott a Suzukinál, ezalatt szalag melletti dolgozóból több ember munkájáért felelős részlegvezetővé léptették elő. Elkötelezettségét mutatja, hogy egy napot nem volt sem volt betegszabadságon, munkájára soha nem érkezett panasz. A Vasas alelnöke jelezte: a rendkívüli felmondáshoz arra van szükség, hogy az érintett foglalkoztatásból adódó kötelezettségét súlyosan megszegje.
„Ebben az esetben erről nem lehet szó, ezért az ügy a munkaügyi bíróságon folytatódhat”

– tette hozzá.

Mint mondta, az eset óta folyamatosan érkeznek új tagok a szakszervezetbe.