Karácsony: Súlyos hibát követtem el

Publikálás dátuma
2019.02.11 22:01

Tóth Gergő
„Természetesen én is elfogadhatatlannak tartom az állampolgárok politikai célzatú listázását” – közölte a Párbeszéd társelnöke.
„Egyetértek a Mazsihisszel, súlyos hibát követtem el”
– közölte Karácsony Gergely a Facebook-oldalán. A Párbeszéd főpolgármester-jelöltje hozzátette: ismételten bocsánatot kér mindenkitől, akit megbántott. Emlékeztetőül: a Hír TV egy interjúban lényegében azt kérdezte, nácizmus-e lajstromba venni a zsidó származású képviselőket, ahogy ezt a Jobbik politikusa Gyöngyösi Márton javasolta a múltban. 
„Természetesen én is elfogadhatatlannak tartom az állampolgárok politikai célzatú listázását”
– erősítette meg még egyszer, hogy maga is durva antiszemitizmusnak tartja az ilyesmit.
A Mazsihisz hétfőn közleményben közölte, hogy a Mazsihisz számára elfogadhatatlan bármilyen politikai célú listázás, ilyesmi akár mégoly tétova mentegetését hibának tartják.
Frissítve: 2019.02.12 07:16

Ismét Kordás László a szakszervezezi szövetség elnöke

Publikálás dátuma
2019.02.21 18:19
Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség újraválasztott elnöke
Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
A korábbi vezetőt választották újra a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) csütörtöki tisztújító kongresszusán.
Szinte unalomba fulladt a versenyszféra legnagyobb szakszervezeti tömörülésének zárt körben megrendezett kongresszusa, legalábbis a kiszivárgott hírek szerint vita nélkül fogadták el a küldöttek az előző négy év munkájáról készített elnökségi beszámolót. Csak a jelöltek programbeszédei közben élénkült meg a hangulat, amikor a három elnökjelölt közül Székely Tamás eddigi alelnök, aki már az előző elnökválasztáson is pályázott a posztra, bejelentette visszalépését. Egyes elemzők korábban már úgy fogalmaztak lapunknak, hogy a közte és Kordás László elnök között zajló párharcban Herczegh Mária, a szövetség nőtagozatának vezetője lehet a nevető harmadik, akit végül a tömörüléshez tartozó szakszervezeteket is megosztó két férfit kihagyva megválasztanak új elnöknek. Nem így lett. Kordás meggyőző fölénnyel győzte le riválisát. Alelnöknek Székely Tamást választották. A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) 2013 decemberében alakult meg, a szervezet elnöke 2015 februárja óta Kordás László. A régi-új vezető 2016-ban és a tavaly év végén sem írta alá a következő évi bérmegállapodást a kormánnyal, mert kevésnek tartotta a minimálbér emelés mértékét. Az ő munkájának is köszönhető, hogy az utóbbi években a nagy érdekvédelmi tömörülések közt számos kérdésben sikerült érdemi együttműködést, közös fellépést létrehozni. 2017-ben ennek köszönhetően meghátrálásra kényszerítették a kormányt, a túlóraelszámolás Kordás által már akkori változatában is rabszolgatörvénynek minősített első javaslata után, de tavaly ősszel egyéni indítványként már gyorsan elfogadta a Fidesz-többség a Munka törvénykönyve módosítását. A MASZSZ az ennek hatására tavaly év végén megindult tiltakozó megmozdulások egyik motorja volt. A tömörülést és vezetőit többször azzal vádolta a kormánypárti média, hogy egybemosódik a szerepvállalásuk az ellenzéki pártok akcióival, illetve, hogy felelőtlenül hirdettek országos sztrájkot, miközben egy ilyen egységes akciónak nincsenek meg a feltételei. Kordás László ott folytathatja, ahol tegnap abbahagyta.

Sztrájkra hangolva: nem fogadták el a postás szakszervezetek az állami cég bérajánlatát

Publikálás dátuma
2019.02.21 17:34

Népszava
Demonstrációra készülnek a Magyar Posta dolgozói, mert a munkáltató nem ment bele átlagos 10 százalékos béremelési követelésükbe.
Ádám István, a Postások Független Érdekvédelmi Szövetségének (POFÉSZ) elnöke arról tájékoztatta a Népszavát, hogy hamarosan Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter Vám utcai irodája elé vonulnak. Fel akarják hívni az állami vállalatok működéséért felelős vezető figyelmét arra, hogy a 30, sőt egyes területeken 40 százalékos elvándorlás miatt a stabil dolgozók helyzetet tarthatatlan, van olyan postahivatal, ahol 30 kézbesítő 50 körzetet visz, de nagy a létszámhiány a logisztikai területen és a hivatali felvételi ablakoknál is. Miután a miniszternek február elején írt béremelést kérő levelükre nem érkezett válasz, a Posta vezetése pedig nem fogadta el a dolgozók bérkövetelését, a POFÉSZ választmánya demonstrációs bizottság létrehozásáról döntött, amihez csatlakozik a szintén a Munkástanácsokhoz tartozó Kézbesítők Szakszervezete is. Ádám István tájékoztatása szerint a 2017-ben megkötött hároméves 32 százalékos bérmegállapodás keretében 2019-re mindössze 6 százalékos emelés maradt, amit a Posta vezetése megtoldott plusz két százalékkal, de ez sem képes megállítani az elvándorlást. Az érdekvédők azért akarnak nagyobb mértékű emelést elérni, mert a cég régi alkalmazottai is jó esetben bruttó 250-270 ezer forintot keresnek, ami nem elég a megtartásukhoz. Azért döntöttek egy szombati demonstráció megszervezéséről, hogy a lakosság érdekei ne szenvedjenek csorbát, de a POFÉSZ elnöke azt is elmondta lapunknak, ha eredménytelen marad az akció, akkor készek a még elégséges szolgáltatások meghatározásáért a bírósághoz fordulni, hogy megszervezhessenek egy részleges, de több postai területet érintő sztrájkot is, ha nem sikerül megállapodni az idei béremelésről.