Karácsony: Súlyos hibát követtem el

Publikálás dátuma
2019.02.11 22:01

Fotó: / Tóth Gergő
„Természetesen én is elfogadhatatlannak tartom az állampolgárok politikai célzatú listázását” – közölte a Párbeszéd társelnöke.
„Egyetértek a Mazsihisszel, súlyos hibát követtem el”
– közölte Karácsony Gergely a Facebook-oldalán. A Párbeszéd főpolgármester-jelöltje hozzátette: ismételten bocsánatot kér mindenkitől, akit megbántott. Emlékeztetőül: a Hír TV egy interjúban lényegében azt kérdezte, nácizmus-e lajstromba venni a zsidó származású képviselőket, ahogy ezt a Jobbik politikusa Gyöngyösi Márton javasolta a múltban. 
„Természetesen én is elfogadhatatlannak tartom az állampolgárok politikai célzatú listázását”
– erősítette meg még egyszer, hogy maga is durva antiszemitizmusnak tartja az ilyesmit.
A Mazsihisz hétfőn közleményben közölte, hogy a Mazsihisz számára elfogadhatatlan bármilyen politikai célú listázás, ilyesmi akár mégoly tétova mentegetését hibának tartják.
2019.02.11 22:01
Frissítve: 2019.02.12 07:16

December óta közel 100 háziorvosi praxis üresedett meg

Publikálás dátuma
2019.02.19 07:55

Fotó: / Németh András Péter
Már 400 fölött jár a betöltetlen háziorvosi, 250 felett pedig fogorvosi helyek száma. A kormány pályázati forrással támogatná a praxisjogok vásárlását.
Az évkezdés óta már több mint harminc háziorvosi és nyolc fogorvosi praxis üresedett meg, februárban 422 tartósan betöltetlen háziorvosi körzetről és 255 üres fogorvosi praxisról tudtak - idézi az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) adatait a Világgazdaság . Mindez drasztikus növekedést jelent, legalábbis a bezárt helyek számát tekintve: több mint két hónappal ezelőtt, 2018. december 1-jén még az számított rekordnak, hogy 334 olyan háziorvosi praxis volt, ahol már legalább fél éve nem volt szakember.
Az ÁEEK évről évre pályázatokat ír ki a praxisjogvásárlásra és letelepedésre. Az idén egy nemrégiben megjelent tender szerint összesen 1,25 milliárd forintra pályázhatnak az orvosok. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapján megjelent kiírás szerint a háziorvosi praxisjog vásárlásához maximum négymillió forint támogatás nyerhető el. A tartósan betöltetlen háziorvosi és fogorvosi körzetek letelepedési támogatására pedig az elnyerhető legmagasabb összeg 20 millió forint, amelyet a legalább öt éve üresen álló praxis betöltése esetén fizetnek ki. Annál nagyobb támogatást nyúlt az egészségbiztosító, minél régebben áll betöltetlenül a háziorvosi szolgálat - derül ki a tenderből. A kiírás szerint praxisjog vásárláshoz olyan orvos kérhet támogatást, aki az elmúlt két évben nem rendelkezett ilyen jogkörrel, és vállalja, hogy nyertes pályázat esetén négy éven keresztül nem hagyja el praxisát.
Az állami tenderen 2014 és 2018 között egyébként 177 háziorvos és 70 fogorvos nyert támogatást, akiknek több mint 4,4 milliárd forintot fizettek ki. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint a pályázatok révén eddig 637 ezer lakos háziorvosi ellátását és 250 ezer lakos fogorvosi kezelését biztosították.
2019.02.19 07:55

Ezúttal tenisztornákra költene százmilliókat a kormány

Publikálás dátuma
2019.02.19 07:31
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Női és férfi teniszbajnokságokat is rendezne az Orbán-kabinet, ha minden a terveik szerint alakul, egymilliárdc forintot fordítanának a programokra.
2019 és 2023 között minden évben egy tenisztornát rendeznénk, darabonként 250 millió forint közpénzből. A kormány utasította is Káslert legutóbbi határozatában, hogy intézkedjen az esemény megszervezéséért – értesült a hvg.hu. A hírportál szerint a kormány szeretné, ha Magyarországon valósulna meg 2019–2023 között a Hungarian Grand Prix WTA International női szabadtéri tenisztorna. Ha ezt sikerül elnyerni, négy éven át évi 900 000 dollárt szánnának rá. A helyszín a Budapest III. kerület, Királyok útja 105. alatt található Római Teniszakadémia lenne. Kásler Miklós miniszternek emellett tárgyalnia kell az ATP World Tour férfi tenisztorna magyarországi megrendezésének megvalósítása érdekében is. A 2019. évi ATP 250 férfi tenisztornát a XI. kerület, Kánai út 2. szám alatt található Sport11 Sport-, Szabadidő- és Rendezvényközpontban tartanák meg, az ehhez szükséges fejlesztésekre az Emberi Erőforrások Minisztériumának saját költségvetéséből 370 millió forintot kell átcsoportosítania.
Magyarországon nincsen a nemzetközi versenyek követelményeinek (WTA, ATP) megfelelő teniszstadion, így eddig is ideiglenes helyszíneken bonyolítottuk le az ilyen nemzetközi versenyeket, bizonyára most is mobil lelátók kerülnek a fönt említett létesítményekhez. Éppen ezért a 2018-as választások előtt Szücs Lajos teniszszövetség-elnök, és a parlamentből azóta kiesett Kucsák László Fidesz-képviselő az utolsó pillanatban, kivételes eljárással átnyomott egy törvényt „a Budapesten megrendezendő Hungarian Open ATP World Tour tenisztorna megvalósításához szükséges létesítményfejlesztésről”, amely a Margitszigetet képzelte el helyszínnek, de ezt Áder János köztársasági elnök – nem utolsósorban a főváros felháborodásának hatására – visszaküldte. Ezután váratlanul vágni kezdték a fákat a margitszigeti teniszstadionnál, de azóta sem épült a teniszstadion a Margitszigetre, ahogy máshol sem - emlékeztet a portál.
Kérdés, hogy a kormány által tervezett programsorozat tényleg megáll-e az egymilliárd forintos keretnél, vagy a költségek „előre nem látható körülmények” miatt bővülni fognak. Ismert, hogy 2015-ben a vizes vb költségeit is csak 24,7 milliárd forintra saccolták a szervezők, a végleges ár viszont meghaladhatta a 130 milliárd forintot is.
2019.02.19 07:31