Ombudsman: nem kell majd fizetni a gyermeke miatt kórházban benntartózkodó szülőnek

Publikálás dátuma
2019.02.12. 15:21
Fotó: Vajda József/Népszava
Módosulhat a gyermekeket kezelő kórházak házirendje, nem lehet díjfizetéshez kötni a szülő benntartózkodását az intézményben.
Mindezt az alapvető jogok biztosa közölte kedden az állami hírügynökséggel. Székely László ombudsman tavaly decemberben tett közzé egy jelentést, amelyben megállapította, hogy több intézményben is súlyosan aggályos, indokolatlan korlátozásokat alkalmaznak a kórházban kezelt gyermekek mellett tartózkodó szülők elhelyezése kapcsán. Ennek hátterében az ombudsman a jogszabályi keretek és a finanszírozási szabályok elégtelenségét azonosította. A jelentésben az áll, hogy önmagában a gyermekkel való benntartózkodást nem lehet díjfizetéshez kötni. Ebben a dokumentumban az ombudsman felkérte az egészségügyért is felelős emberi erőforrások miniszterét, hogy alkossa meg a felnőtt korú kísérők, tehát a szülők, a törvényes képviselők, más közeli hozzátartozók kórházi benntartózkodását biztosító részletes szabályokat. A biztos hivatalának közleménye szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkára egyetértett a megállapításokkal és jelezte, hogy felkérte az Egészségügyi Szakmai Kollégium Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Tagozatát a jogszabály felülvizsgálatára és új joganyag javaslattételére. Az államtitkár ezzel összhangban ígéretet tett a finanszírozási háttér áttekintésére és a benntartózkodásra jogosult személyi kör pontosítására is.
Szerző

Kizárják az LMP-t az európai zöldek, ha együttműködik a Jobbikkal

Publikálás dátuma
2019.02.12. 15:07
Kis-Szeniczey Kálmán,az LMP új elnökségi tagja, Demeter Márta új és Keresztes László Lóránt „régi” társelnökkel
Fotó: Vajda József / Népszava
Ha az LMP elindul a Jobbikkal való együttműködés felé, akkor elválnak útjaik az Európai Zöld Párttal – nyilatkozta Philippe Lamberts, az európai zöldek társelnöke.
Az EP-képviselő hozzátette: nem hisz a Jobbik néppártosodásában, abban kizárólag politikai opportunizmust lát.  A politikus az Azonnalinak elmondta, bár Közép-Európában az LMP volt az első sikeres zöld párt, mégis folyamatos tárgyalásokat kell folytatniuk velük, mivel a párt az utóbbi pár hónapban a zöldek számára problémás álláspontot vett fel. Lamberts leszögezte: „egy LMP és Jobbik közötti szövetség dealbreaker” az Európai Zöld Párt számára, vagyis kizáró okot jelent.    „Nem fogjuk elfogadni egy zöld párt szövetségét sem a szélsőjobboldallal” – jelentette ki.    Hozzátette: az LMP-ben tudnak róla, hogy a zöld frakció következetesen ellenzi a Jobbikkal való szövetséget, ennek fényében pedig nem is tartja biztosnak, hogy így is az együttműködést fogják választani. „Ha mégis ebbe az irányba indulnak el, akkor elválnak az útjaink”, szögezte le.  
Szerző
Témák
zöldek LMP Jobbik
Fotó: Tóth Gergő

A tudomány szabadságáért tüntettek az Akadémia előtt

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma Fogjunk össze a tudományért! címmel tartott demonstrációt a Magyar Tudományos Akadémia főépülete előtt. Lovász László MTA-elnök később lejött a tiltakozókhoz, és átvette az akadémiai elvonások ellen tiltakozók által gyűjtött aláírásokat.

Szerző

Megosztás
Frissítve: 2019.02.12. 17:20
Lovász László
Fotó: Tóth Gergő
Karácsony Gergely a tömegben
nemcsak élő lánc lett, de végül a tömeg több sorban is körbe tudta venni az épületet