időjárás;klímaváltozás;Hawaii;

2019-02-12 17:54:03

Leesett a hó egy hawaii szigeten, ahol még soha egyszer sem havazott

Testközelből találkozhatnak a klímaváltozás hatásaival, a rendkívüli hideg okozta káosz formájában. Nincs áram, és nemsoká ivóvíz sem lehet.

Kedden is szakadt a hó az egyesült államokbeli Hawaii egyik szigetén, Mauin, ahol eddig még soha nem havazott. Jeges utak, kidőlt fák - ilyen képet mutatott Maui szigete, ahol vasárnap este óta sok helyütt nincs áramszolgáltatás sem. Lezárták a Haleakala vulkán körüli nemzeti parkot is, a tűzhányónál szintén havazik. A hawaii földgazdálkodási és természetvédelmi hivatal szerint

Michael Victorino polgármester óvatosságra szólította fel a helybélieket és a turistákat: Mauin ugyanis szinte mindenütt jegesek az utak, az északi és keleti vidékein veszélyes az óceánpart megközelítése. A polgármester javasolta, hogy a magasabb részeken élők tartalékoljanak vizet, mert az áramhiány miatt a vízművek nem tudja biztosítani a vízellátást. A közegészségügyi hivatal munkatársai a fertőzésveszélyre hívják fel a figyelmet.

a szigetcsoport legészakibb részén, a Nagy-szigeten keddre virradóra egyes vidékeken. Hawaii fővárosában, a szomszédos Oahu szigetén fekvő Honoluluban viharriadót hirdettek ki Oahu és Kauai szigetek egészére.