Előfizetés

Polt elárulta, miért van még szabadlábon Simonka

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.12. 18:11

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A legfőbb ügyész szerint azért nem került sor kényszerintézkedés indítványozására, mert az ehhez meghatározott feltételek nem álltak fenn.
Nem tart attól, hogy az igazságszolgáltatásba vetett közbizalmat gyengíti az, hogy még nem került sor Simonka György kormánypárti képviselővel szemben kényszerintézkedésre?” – tette fel a kérdést Polt Péter legfőbb ügyésznek a korábbi LMP-s, jelenleg független Szabó Szabolcs. Polt a válaszában azt írta, hogy azért nem került sor kényszerintézkedés indítványozására, mert a büntetőeljárásról szóló törvényben meghatározott feltételek nem álltak fenn. Az ügyészség minden esetben haladéktalanul megteszi a szükséges intézkedést, ha olyan körülményeket észlel, amelyek személyi szabadságot érintő kényszerintézkedés elrendelését indokolják, és a Központi Nyomozó Főügyészség a konkrét ügyben is így járt el – tette hozzá. A legfőbb ügyész kiemelte, hogy a büntetőeljárási jogintézmények alkalmazása során kizárólag a törvényben meghatározott szempontok bírnak jelentőséggel.
Simonkát még tavaly novemberben hallgatta ki gyanúsítottként a Központi Nyomozó Főügyészség. Az ügyészség bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt folytat nyomozást, melyben ő is érintett. A megalapozott gyanú lényege szerint Simonka György tevékenysége a zöldség-gyümölcs termelői csoportok és termelői szervezetek által igénybe vehető, az Európai Uniótól és a hazai költségvetésből származó támogatások jogellenes megszerzésére irányult. Az eddig beszerzett adatok alapján a Simonka György rendelkezései szerint lebonyolított beruházások kapcsán okozott vagyoni hátrány meghaladja az 1 milliárd 400 millió forintot.

Budapesti repülőjáratok sem indulnak szerdán a belga országos sztrájk miatt

Népszava-MTI információ
Publikálás dátuma
2019.02.12. 18:00
Illusztráció
Fotó: Pixabay
A Wizz Air és a Brussels Airlines járatait érinti a törlés, pontosabban a halasztás: a Wizz Air érintett gépei szerda este helyett csütörtök reggel szállnak majd fel.
Törölte szerdai brüsszeli járatait a Brussels Airlines és a Wizz Air, mivel országos sztrájkot tartanak Belgiumban. A Wizz Air MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a Brüsszelbe közlekedő, W6 2283A számú járat szerda 18.45 helyett másnap reggel 6.00-kor indul, a Brüsszelből Budapestre érkező W6 2284A számú járat pedig szerda 21.25 helyett szintén másnap, csütörtök reggel 8.40-kor szállhat fel. A Budapest Airport járatinformációs rendszere szerint nem közlekednek majd a Brussels Airlines járatai sem, mindhárom budapesti járatot törölték.

A legnagyobb belga szakszervezetek által bejelentett munkabeszüntetés más szektorokra is kiterjed február 13-án, egyebek mellett a közhivatalokra, a rendőrségre, a kórházakra, a tömegközlekedésre és a postára is.

Lassan csillapodik a viharos szél, és folytatódik az átlagosnál jóval melegebb idő

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.12. 17:54
Fotó: Shutterstock
Már jelenleg is több mint 5 Celsius-fokkal melegebb van, mint az évnek ebben a szakában átlagosan, a hét második felében pedig újabb enyhülés várható, miközben megszűnnek a szélviharok.
Kedd estig az egész ország területén felhőátvonulások várhatók, majd éjszaka jelentősen csökken a felhőzet, így gyengén felhős vagy derült lesz az éjszaka - áll az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében. Csapadék nem várható, a legalacsonyabb hajnali hőmérséklet pedig a Dunántúlon 0 és -2, a Dunától Keletre pedig -2 és -5 Celsius-fok között várható, de elsősorban az Északi-középhegység vidékén ennél valamivel hidegebbet is mérhetnek.

Szerdán az északi vidékeken és a Dunántúlon erősen, másutt változóan felhős idő várható, délkeleten számíthatunk a legtöbb napsütésre. Ennek megfelelően elsősorban északon lehet kisebb csapadék: elszórtan alakulhat ki zápor, hózápor. Az északnyugati szél továbbra is nagy területen lesz viharos, de délutántól fokozatosan mérséklődik. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 4 és 8 fok közt várható - ekkor is a nyugati országrészben lesz enyhébb az idő.
Az idei február egyébként a szokottnál jóval melegebb, a napi középhőmérséklet hétfőn például 5,6 fokkal volt magasabb a sokévi átlagnál.

A hét közepétől ráadásul újabb enyhülés várható: csütörtökön és pénteken akár 10, míg hétvégén már 15 fok is lehet.